420-470 Junior EB 1. napi beszámoló

Ahogyan azt az előrejelzésekből sejteni lehetett, gyenge széllel kezdődött a 2009-es junior 420-470-es Európa-bajnokság. A tavalyi győztes Sofian BOUVET ésJeremie MION remek kezdőssel egy második és egy első helyet ér el a sárga mezőnyben, és vezeti az összetettet. Még a verseny előtt azt nyilatkozták, hogy győzni jöttek a Balatonra, hogy még a Dániában megrendezésre kerülő senior 470-es világbajnokság előtt bizonyítsanak a juniorok között is.

 

A 470-es osztályban a 92 induló három mezőnyre lett bontva. A sárga zászlósok között Sebastian PERI BRUSA és Santiago MASSERONI (ARG) egy 1. és egy 3. helyezéssel az élre került,. A rózsaszín lobogóval versenyzőknél Pauline COURTOIS és Marion BOUILLERCE (FRA) 4. és 3. helyet szerzett, ami jó teljesítmény első 470-es junior európa-bajnoki szereplésükön, igaz ugyan, hogy nemrég vettek részt a világbajnokságon, ahol a hatodik helyet érték el a nők között.

 

A korábbi világbajnoki bronzérmes, és az európa-bajnoki címvédő olasz Luca és Roberto DUBBINI nem kezdett jó, a rózsaszín mezőnyben egy 8. és egy 2. helyezést értek el, mögöttük a csapattárs páros, Simon SIVITZ KOSUTA található Jas FARNETI, akik a tavalyi EB-n a hetedik helyen végeztek.

 

Két futam után Sofian BOUVETés Jeremie MION (FRA) vezet, mögöttük a második helyen Makarios NEOCLARAS és Orestis TSANGK (GRE), a harmadikon pedigSebastian PERI BRUSA és Santiago MASSERONI (ARG) található.

 

Nagyon sok versenyző érkezett a tengeren túlról, többek között két egység is nevezett Szingapúrból, egy-egy pedig Malaysiából és az Egyesült Államokból. Az USA csapata, Stephanie HUDSON és Alexander SACHS az egyik azon két vegyes páros közül.

A selejtezők folytatódnak egészen szerdáig, hogy az összesen 6 futamból kiderüljön, melyik egység jutott tovább a döntőkbe. Ott augusztus 13-16. között 7 futamra kerül sor, többe között a Medal Race-re is.

 

A 420 osztályban csak egyetlen futam került megrendezésre az EB első napján, 9-10 csomós szélben. A második futamot lelőtték. Közben a szél is elállt, nem igazán kényeztetve el a résztvevőket. 3 ponttal a Rozsnyay Domonkos – Czeizel Jonatán (Spartacus) páros a legjobb magyar egység ebben a mezőnyben.

 

A 470-es osztályban két futamot rendeztek. A legjobb magyar egység a Szamódy Tamás – Bárdos Mihály (BYC) lett, akik jelenleg a 22. helyen állnak.

 

Támogatóink: