195 hajó nevezett a Tihanykerülőre

Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny - Generali Nagydíj

Ma 10 óra 30 perckor 195 hajó rajtolhat a Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékversenyen, a Generali Nagydíjon. Vagyis a tavalyi 133 résztvevő egységhez képest jelentősen megnőtt a részvételi kedv. A verseny egyébként a harmadik napja zajló ORC bajnokságnak is része, nem kiejthető túrafutama.

Reggel 9 órakor gyenge kelet-délkeleti szél lengedezett a tavon, de reménykedünk a frissülésben.

A versenypályatermészetesen a hagyományos:  

Balatonfüredi rajt - Tihanyi-szoros - Bázsai öböl (1. sz. pályajel)- Tihanyi-szoros - Aszófői sarok (2. sz. pályajel) - cél Balatonfüred

35 hajón GPS nyomkövető van felszerelve. Az ő mozgásuk követhető lesz honlapunkon, a közvetítést egy bannerről indítva.


A közelmúlt versenyei:

2014-ben a Principessa ért elsőként a célba Nánási Balázs csapatával a fedélzeten 3 óra 52 perc vitorlázás után. Mindössze öt perccel lemaradva a Liberától Czittel Lajosék követték őket a Siroccóval, majd Paksi Álmos kormányzásával a 100% nevű Asso futott be.

2013-ban 169 hajó nevezett és Király Zsolték győztek a Rafficával két Assót előzve, amelyeket Majthényi Szabolcs, illetve Fazekas György kormányoztak.

2012-ben is Király Zsolt csapata győzött, csak éppen akkor a Sponsor Wanteden vitorláztak. Abban az évben is Assok érkeztek utánuk, Detre Szabolcs és Fekete Gábor kormányzásával. 191 hajó versenyzett

 

A Félsziget-herülő: Az egyik legnépszerűbb, látványos őszi vitorlás verseny a Tihanyi Félsziget-kerülő, a Kékszalaghoz hasonló összetételű mezőnyben 150-200 nagyhajó részvételével. A rajt és a cél Balatonfüreden van, a legtávolabbi bója a Bázsai-Öbölben, a Tihanyi Félsziget nyugati oldalán, illetve a cél előtt még meg kell kerülni egy pályajelet a füredi Hajógyári-Öbölben is. 
Tehát a versenyen a mezőny oda-vissza végig vitorlázik a tihanyi partok mentén, kétszer is áthajózva a Tihanyi-szoroson, keresztezve a Szántód-Tihany komp útvonalát. Így ez a regatta mindvégig közelről nyomon követhető Tihany legszebb részeiről, illetve a reggel fél tizenegyes rajt, és kora délután a hajók célba érkezése a balatonfüredi mólóról.

A Principessa legyőzte a többtestűeket.

A gyenge, foltos szélben 140 hajónak sikerült este 6-ig célba futnia a Fésziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny - Genarali Nagydíjon.

A szél nem szolgált az elmúlt néhány évet tekintve rekordszámú mezőny kedvére. 195 hajó rajtolt el délelőtt 10 óra 30 perckor az idei Fésziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny - Genarali Nagydíjon, ám 18 óráig, a limitidő éejártáig közülük csak 140-en tudták teljesíteni a pályát. 

A gyenge, foltos szélben a Kaiser Kristóf vezette Principessa Libera le tudta győzni a többtestű hajókat. Második helyen, egy perc hátránnyal a Cellum Decision 35-ös ért célba Litkey Farkas kormányzásával. A klasszikus hajók közül ezúttal a 6. helyen célba futó Lillafüred dbizonyult a leggyorsabbnak.A 75-ös Cirkálót dr. Gál András Levente vezette.

A Tihanykerülő egyben a már harmadik napja zajló ORC-bajnokság túrafutama is volt, amelynek eredménye a versenykiírás értelmében nem ejthető ki. Öt futam után az Orion 25-ös Jolle vezeti a listát a hajót is építő (T-Jolle) Tönkő Gáborral a kormánynál.

Nagy sikert aratott a Vitorlás téren lebonyolított zenés díjkiosztó, melyet Borbély Ferenc és Bakóczy Kálmán prezentált a nagyérdeműnek.

Részletes eredmények - letölthetők a cikk mellékletéből.

A Tihanykerülőn volt GPS-es nyomkövetés visszanézhető a következő címen: http://sailinfo.hu/felsziget-kerulo.szechenyi.istvan.emlekverseny.-.generali.nagydij

Osztályonkénti eredmények

Korrigált eredmények

Abszolút eredmények

Támogatóink: