190 hajó teljesítette a Fehér Szalagot

Jó szélben zajlott az idei Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj. A 9-kor rajtoló Classic Round futamra és a félórával később kezdődött Izsák Szabolcs Emlékversenyre összesen 218 hajó adta le a nevezését. Kevés kivétellel mindannyian elrajtoltak, és közülük 190-en teljesítették is a Balatonfüred - Kenese - Siófok - Tihany - Balatonfüred távot.

E cikk mellékletéből letölthetők a végeredmények. Óvás nem volt.
A Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj díjkiosztója 20 óra 30 perckor kezdődik a Balatonfüredi Nemzetközi Vitorlásközpontban. (Szövi telep...)


A 2017. évi Fehér Szalag - GeneralCom Nagydíj győztese az Opel Fifty Fifty. A Józsa Márton csapata által vitorlázott Pauger 50-es katamarán 11 óra 25 perc 46 másodperckor ért célba. Tehát a Kékszalag csúcstartó hajó 1 óra 55 perc és 46 másodperc alatt kerülte meg a Balaton keleti medencéjét.

Józsa Mártonék a Siófok - Tihany szakaszon vették át a vezetést. Itt az addigi éllovas Roland Gaebler kormányozta Black Jack a negyedik helyre csúszott vissza a Fifty Fifty és a két Extreme 40-es katamarán mögé.

Az új arculatú Opel Fifty Fiftybe nemrégiben C-alakú emelő uszonyokat építettek be a Pauger műhelyben, de mivel a próbákon és a Pünkösdi Regattán ezek nem hozták a várt eredményeket, ezért még időben visszaépítették az eredeti egyenes uszonyokat.  A mai eredmény alapján ez jó döntésnek tűnik...

A kétszeres Kékszalag-győztes és rekordtartó Józsa Márton nyilatkozata a Fehér Szalag befutója után:

„Reffelt, csökkentett felületű vitorlákkal indultunk, a rajtnál inkább óvatos kezdéssel léptünk ki, illetve bíztunk benne, hogy a szél még visszaerősödik. A kurtított vitorlák nagyobb stabilitást adnak a hajónak az erősödésekben és meglepően láttuk, hogy hasonló sebességet tudunk így menni, mint a többi katamarán teljes vitorlázattal. A kenesei bójánál már felhúztuk teljesen az egyik nagyvitorlát, majd Siófoknál minden vitorlánkat a maximumra feszítettük. Más választásunk nem volt, hiszen az egyik erősszeles orrvitorla felhúzója kiakadt, így azt már nem tudtuk tovább használni. A 18-20 csomós erősödésekkel frissülő szélben is tudtuk kezelni a hajót, nagyon jól dolgoznak az új vásznaink. Elégedett vagyok, és bízom a nekünk kedvező széljárásban a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjon is. Vasárnap még egy öbölkerülő versenyen indulunk, várhatóan valamivel gyengébb szélben. Reméljük minden ellenfelünk rajthoz tud állni és újból összemérhetünk!”

Második helyen az Extreme ért célba Kaiser Kristóf csapatával a fedélzeten 11 óra 31 perc 42 másodperckor. Harmadikként futott be a féltávig vezető Black Jack Roland Gaebler kormányzásával. Tihanynál még előttük vitorlázott, de negyedik lett a The Red nevű Extreme 40 katamarán, amelyet Rauschenberger Miklós kormányoz.

Az Izsák Szabolcs Emlékverseny mezőnyében a leggyorsabb egytestű hajó az Avatar lett. Soponyai Géza és csapata az abszolút 7. helyen ért célba, és nagy fölénnyel, közel háromnegyed órányival előzte a mögötte érkező Lisát, Szloszjár Gábor csapatát.

A Classic Round győztese a Capella Hetvenes Cirkáló Pomucz Tamás kormányzásával. Az 1989-ben az olimpiai Repülő Hollandi osztály Európa-bajnoki aranyát is kiérdemelt Pomucz pár perccel gyorsabban ért körbe a pályán a Capellával, mint az Avatar, de a Classic Round mezőnye félórával korábban is rajtolt, vagyis nem egy versenyben voltak.

A Classic Round ezüstérmese a Cittel Lajos vezette Sirocco lett, a Pünkösdi Regattához hasonlóan ezúttal is megelőzve a testvéreit, a Lillafüredet és a Nemere II-t is.

FOTÓ: Szántó Áron       Több kép: FOTÓALBUM ITT


Csatolt képek:


Csatolt fájlok: