11m OneDesign: Nagyobb vitorlával gyorsabban

Jó évet zárt a nagyhajós közösség, több versenyen rekordot döntött az induló és befutó hajók száma. A Magyar Vitorlás Szövetség annak érdekében, hogy szorosabbá tegye a hajóosztályokkal kialakított kapcsolatot és aktívabbá váljon a párbeszéd, most kíváncsi volt arra, hogyan látták a hajósok a szezont. Megkértük valamennyi nagyhajós osztály kapitányát, képviselőjét, mondják el, hogyan látták a versenyeket, milyen célokkal vágnak neki a következő időszaknak. Örömteli, hogy nagyon sok osztály élt a lehetőséggel. Sorozatunkban ismertetjük az osztályok, osztálykapitányok válaszait. Több hajóosztály után most a 11 metre OneDesign osztály képviselője, Czap Zoltán összegzi a szezont.

A nagyhajós osztályok beszámolóit ismertető sorozatban szereplő cikkek annyiban rendhagyóak, hogy az osztályok, osztálykapitányok észrevételeinél indokolt esetben megjelentetjük a Magyar Vitorlás Szövetség álláspontját is és várható intézkedéseit, amelyek a nagyhajósok, versenyzők és túravitorlázók érdekeit szolgálják. A cikkek az osztálykapitányoktól, -képviselőktől kapott szövegek szerkesztett változatai, tartalmi szempontból lényegében azonosak az eredeti szöveggel. Érkeztek olyan beszámolók, amelyekben akadnak pontatlanságok, esetleges tárgyi tévedések, ezek a félreértések elkerülése érdekében nem szerepelnek a publikált cikkekben. A tavalyi MVSz-es versenyeken összesen 1539 hajó indult, ez 13 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A szóban forgó versenyeken 6787 vitorlázó vett részt, ami 16 százalékkal, 927 fővel haladja meg a 2017-es szintet. 

A 11mOD osztály teljesítette a szezonra vállalt ranglista versenyeit. A tervezett bővített ranglista versenyek, edzések is rendben lezajlottak. "Ha mindezt figyelembe veszem akkor elégedett vagyok az osztály teljesítményével" - értékelte az tavalyi évadot Czap Zoltán. Sajnos van 3-4 hajó, amely keveset képviseltette magát, de talán jövőre megjön a kedvük (a flotta "dolgozik" az ügyön). Az MVSZ által szervezett versenyek színvonalasak voltak,  a rendezők szakértelmükről adtak számot.

A 11mOD osztály stabil alapokon működik, sorban érkeznek a hajók a Balatonra. Az “új hajókra” szervezett csapatok aktívitása jó, ez nagyszerű és példaértékű. Jövőre remélhetően még többen lesznek. Tervezik, hogy a hajókat nagyobb vitorlafelülettel látják el, annak érdekében, hogy az egyre gyakrabban előforduló gyenge szelekben is, felvegyék a verseny, a modernebb új hajókkal.

Az osztálykapitány úgy látja, hogy a nyugati medencében egyre több a verseny és reméli, hogy ez a tendencia folytatódni fog.

Az augusztus végén Balatonfüreden rendezett nagyhajós bajnokságon a 11m onedesign osztályban pedig a norvég Watergate 10 pont különbséggelszerezte meg a győzelmet a szintén norvég Ichiban és 13 ponttal előzte meg a magyar bajnoki címet elnyerő Obsessiont.

Támogatóink: