- Ivókutakat szerelnek fel a kikötőben, ahol a résztvevők feltölthetik saját kulacsaikat. Ezt a kérést már a versenykiírás is tartalmazza, a többi, a versenyzőket érintő tervezett intézkedéssel együtt.
- Nem lesznek műanyag öntapadós szponzormatricák a hajókon. A támogatók logóit a hivatalos fotók alján, egy sávban tüntetik fel.
- A műanyag szívószálakat száműzik.
- Műanyag helyett kerámia/porcelán tányérokat használnak az étkezéseknél.
- A résztvevők többször használható – pl. vászon – táskákat kapnak.
- A díjakat fából, illetve fémből készítik.
- A versenyirodában és a parton táblák figyelmeztetnek a szemét mennyiségének csökkentésére és a szelektív hulladékgyűjtésre.
- Szelektív hulladékgyűjtők, egyértelmű jelölésekkel, több helyen a klubban és a parton.
- Az étkezések alapanyagainak jelentős része helyi termelőktől származik.
- Green Team dolgozik a rendezőségen belül: folyamatosan értékelik a program végrehajtását, az általuk összeállított írásos anyag bekerül majd a verseny záróközleményébe, és ezen kívül folyamatosan, elkülönítve gyűjtik a mégis elhagyott újra hasznosítható és szerves szemetet a partról és a vízből.
- A közös étkezések után megmaradó élelmiszert felajánlják egy helyi jótékonysági szervezetnek.
- Papír nélküli ügyintézés: a versennyel kapcsolatos információk megjelennek a klub/verseny weboldalon, illetve a közösségi média csatornákon, a versenyirodánál pedig nagy képernyőn érhetők el az eredmények és az egyéb információk.
- Alternatív közlekedési lehetőségek: a rendező klub közeli szállások és kerékpárkölcsönzők elérhetőségét osztja meg a résztvevőkkel.
- A klub által szervezett étkezéseken a helyi alapanyagokból készített vegetáriánus és vegán fogások is választhatók.
- Az utánfutókra kiadott számtáblákat a Green Team a verseny végeztével begyűjti, így azok egy következő eseményen is használhatók.
- A rendezők figyelnek arra, hogy semmilyen hulladék vagy káros anyag ne kerüljön a vízbe. Például szorgalmazzák környezetkímélő napvédő krémek használatát.