X35 és 11mOD flotta bajnokságok

X-35 Flotta Bajnokság
Bednár Tibor beszámolója az X35 versenyről:
2012. 08.26-30 között került megrendezésre az X-35 bajnokság,  a tihanyi TYC által. A verseny  összes futama, a nyugati medence vízterületén zajlott.
A 2012.-es MVSZ osztály politika kedvezőtlenül érintette a már korábban kettő Magyar Bajnokságon résztvevő legfiatalabb balatoni OD osztályt, mely szerint idéncsak flotta bajnokságot rendezhet. Így a 8 egységből, csak 6 csapat képviseltette magát.
Ennek ellenére a résztvevők egy nagyon színvonalas, látványos és kiélezett versenyt  futottak. Az utolsó nap előtt, az első négy egységet 2 pont  választotta el egymástól.
A zárónapon egy pályarövidítés miatt, melyet a Rendezőség alaposan elrontott, így óvások, jogorvoslati kérelmek és a végén érvénytelenítve lett a befutási sorrend és  azon átlagpontok kerültek kiosztásra. Továbbá a szigorú osztály előírás betartatása végett egy technikai óvás is megváltoztatta végsorrendet. 
Így következő képen alakult a bajnokság :
1. Doxy,  2. Westport  3. Pyxis   4. Olsen  5. Szélvész  6. Új Vízöntő
Miért csak Flotta bajnokság? 
Az MVSZ Elnöksége 2010-ben kibocsátotta a 2011-2014 évekre vonatkozó Nagyhajós osztáylpolitikáját, amely letölthető honlapunk dokumentumtárából.  Ez az előírás a 2012. évre a korábbi 8-cal szemben már 10 hajó részvétele estén teszi csak lehetővé magyar bajnokság futását az ISAF, OD és nemzeti osztályok (kivéve YS) esetében. Az elmúlt években szépen fejlődő X35 osztály Balatonon aktívan versenyző 8 hajója 2010-ben és 2011-ben magyar bajnoki címért versenyezhetett. Idén nyáron kérték az MVSZ Nagyhajós osztálypolitikában előírt 2012. évi szigorítás eltörlését, mert a jelen gazdasági helyzetben a nyolchajós flottát tízre növelni nem tudták. Az MVSZ Elnöksége többszöri és hosszas vita után ezt a kérést elutasította és fenntartotta a 2010-ben lefektetett alapelveket, a nagyhajós osztálypolitikára vonatkozó rendelkezéseit. Így idén az X35 flotta csak flotta bajnoki címért versenyzett. 
MVSZ
 
A technikai óvás tárgya: az X35 osztályelőírás szerint a versenyen teli víztartállyal kell hajózni.
 
 
11mOD Flotta Bajnokság
A 11 métereseknél a nemzeti bajnoksághoz elegendő számú, 10 hajó jelent meg a versenyen, mégis csak flotta bajnokság lett a regattából. Az egyik hajó ugyanis az első napon befejezte a versenyzést. Mivel a futamok ötven százalékán nem vitorlázott, így a megmaradt kilenc hajó nem elegendő magyar bajnoki cím kiadásához. 
X35 - 2012 Tihany

Támogatóink: