Visszapillantó 4. - Laser 4.7 és Radiál - 2. rész

Folytatjuk tegnap elkezdett beszámolónkat a Laser 4.7 és Radiál versenyzők tavalyi évadáról, sikereiről.

Vadnai Európa-bajnok!

 

Vadnai BenjiA largsi világbajnokságot követően, - alig  egy héttel később - még az eddigieknél, s a titkon vártaknál is szebb eredmény született a franciaországi Hourtin városában, ahol a Laser 4.7 hajóosztály Európa-bajnokságán két korosztályban versenyeztek a legjobbak.

 

Nyárias időjárásban, tavi körülmények között többnyire 8-10 csomós szélben július 24-31. között került lebonyolításra a verseny.  A szél csak a negyedik napon fújt ennél erősebben. A nyitó napon a 232 fős fiú mezőnyt három, a lányokat pedig két 59 fős csoportra osztották. Benji kivételével, - akinek a verseny előtti héten lehetősége nyílt a helyszínen edzeni - minden versenyzőnk gyengébben kezdett az első futamon, majd a nap végére megszokták a helyi szélviszonyokat, s otthonosabban kezdték érezni magukat a pályán, így eredményük is sokat javult.

 

8 selejtező futamot követően a fiúk versenyében a legjobb 58 fő kerülhetett be az arany csoportba, míg a lányoknál 59 fő férkőzhetett a legjobbak közé. Vadnai mind a négy selejtező napon kiválóan vitorlázott (futamai: 6. 9. 8. 7. 2. 6. 27. 17. ), a 11. helyen jutott be az arany csoportba, korosztályában pedig a negyedik helyről várta a folytatást  Rajta kívül  Huszka Matyi verekedte be magát a legjobbak közé. Virág Zsófi sajnos egyetlen hellyel, azaz csupán kettő ponttal maradt le az arany csoportról, a 60. helyen zárta a selejtezőket, így a döntő futamokat az ezüst csoportban folytathatta. 

 

Benji végig remek teljesítményt nyújtott a verseny során, A selejtezőket követően az arany csoportban az utolsó futam előtt feljött a harmadik helyre, majd az utolsó futamot megnyerve még egy helyezést javított és összetett másodikként, s korcsoportos Európa-bajnokként fejezte be a regattát. Huszka Matyi háromszor is szerepelt a legjobb tíz között, s egy harmadik helyezést is begyűjtött csoportjában, mellyel az arany csoport 53. helyén zárta a versenyt. Takács Levente ugyan változó eredményt produkálva a 127. helyezésig jutott a 213 főt számláló mezőnyben, - korosztályában a 41.- ám neki is volt negyedik helyezése a selejtezők során, míg a lányok versenyében Virág Zsófi javított sokat tavalyi eredményéhez képest, s egyenletes vitorlázással egyetlen helyezéssel maradt csupán le a legjobb 59 lányt számláló arany csoporttól. Végül az ezüst csoport második helyén végzett a 118 főt számláló női mezőnyben. 

 

Vadnai Benjamin tehát tizenötévesen Európa-bajnok lett a saját korosztályában (U16), ahol még 2011-ben is indulhat és a még idősebbek (U18) között is csak egyetlen ellenfél tudta megelőzni. Ráadásul az Optimistől kiszállva az első Laser 4.7-es évében, tehát a hajóosztályban újoncként érte el ezt a nem mindennapi eredményt!

 

 

Az augusztust szinte végig a Velencei-tónál töltötték ifjúsági versenyzőink. Először a Majthényi Zsombor Emlékversenyen, majd azt követően az Országos Bajnokságon mérettethettek meg fiataljaink. A két regatta közötti időszakot pedig a legtöbb klub edzőtáborozással töltötte a helyszínen.

 

Mindkét osztályban népes mezőny gyűlt össze mindkét versenyen, s éles küzdelmeknek lehettünk tanúi a helyezésekért folyó harcban. A bajnokságon Laser 4.7-ben 27, míg Radiálban 24 versenyző állt rajthoz, s a bajnoki címeket Vadnai Benji és Héjj Viki szerezték meg.

 

Szeptember elején került megrendezésre az egyik legrangosabb hazai Laser esemény, az Európa Kupa magyarországi fordulója, mely 9 ország 74 hajó részvételével zajlott Balatonfüreden. Magyarország a tavalyi évben csatlakozott a versenysorozathoz, s bátran elmondhatjuk, hogy sikeres versenyt zárhattunk, remek rendezéssel, kiváló futamokkal, s reméljük, hogy jövőre még több versenyző látogat el hazánkba. Természetesen az sem hátrány, s örömmel töltheti el szívünket, hogy versenyzőink remek eredményekkel zárták a regattát, mely a versenysorozatban elfoglalt összetett helyezésükön is sokat lendített. Több kategóriában is magyar győzelem született. Laser radiál U17 korcsoport győztese Bathó Péter lett, míg a női győzelmet Hegedűs Fanni szerezte meg. Laser 4.7-ben az összetett és a korosztályos győzelmeket is hazai versenyzők szerezték meg. Vadnai Benji magabiztosan végzett az összesített lista élén, s szerezte meg az U16 korosztály aranyérmét. Huszka Matyi pedig az U18 korcsoport győztese lett, míg az U16 női kategóriában Haidekker Zita állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

 


A soron következő Európa Kupa fordulókon csak Mátyás Viktor képviselte hazánkat, ő azonban igen szép teljesítményt nyújtott. A portugál fordulón Matosinhos-ban győzedelmeskedett, míg Vigo-ban az előkelő 10. helyen végzett. Mindeközben október elején egy időben zajlott a szlovének és horvátok nemzeti bajnoksága Portorozban, valamint Rovinjban, s mindkettőn született hazai siker Héjj Viktória és Vadnai Benjamin jóvoltából, ugyanis mindketten ezüstéremmel gazdagíthatták gyűjteményüket. Viki korosztályának női éllovasa is volt, így egy aranyérem is üthette markát.

 


Az évad utolsó regattájára, - mely egyben az Európa Kupa versenysorozat utolsó állomása volt – a horvátországi Hvar szigetén került sor, ahol a gyenge szél miatt a tervezettnél kevesebb, csupán három érvényes futammal zárta az évet az ifjúság. 25 ország 138 laserese, 20 Laser Standard, 55 Radiál és 63 Laser 4.7 versenyzője gyűlt össze, hogy ve rsenyzéssel töltse az év utolsó napjait, s eldöntse a 2010-es évad Európa Kupa versenysorozatának végső helyezéseit.


Versenyzőink kiváló eredményeket értek el az összesítésben, hiszen Vadnai Benji a Laser 4.7 kategória abszolút és U16 kategória győzelmét is megszerezte a versenysorozatban, míg Laser Radiálban az U19 kategória 3. helyezéséért Héjj Viktória kapta meg a bronzérmet, a fiúknál pedig az U17 korosztályban Mátyás Viktor állhatott fel a dobogó második fokára, ami az U19 kategória 4. abszolút 5. helyezését jelentette számára.

 


De nem csupán a versenysorozaton, hanem az éves ifjúsági európai rangsorban is remekeltek versenyzőink. Benji az összesített és korosztályos európai ranglista éllovasa is volt Laser 4.7-ben, míg Huszka Matyi a 7. helyezésig jutott. Laser radiálosaink közül Mátyás Vitya összetett 5. helyezése korosztályos bronzérmet jelent, míg Bathó Péter 14. helye 8. helyre rangsorolja őt korosztályában, míg Héjj Viki egyetlen helyezéssel maradt le a képzeletbeli dobogóról, s szerezte meg a negyedik helyezést a 19 év alatti lányok európai rangsorában.

 


Megannyi verseny, edzés. Megannyi szép eredmény. Még felsorolni is nehéz volt a számunkra legemlékezetesebb pillanatokat, s természetesen nem fért bele minden az így is hosszúra sikerült felsorolásba. Reméljük a 2011-es évad legalább ilyen szép sikereket hoz mindkét osztály versenyzői számára, s hasonlóan hosszú beszámolóra lesz szükség, hogy minden kiváló eredményt megemlíthessünk benne.

 

Eszes Bernadett

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Támogatóink: