Vadnai Joni előnye 3 pont az utolsó két futam előtt

Kielben a Laser Standard U21 világbajnokságon kedden az utolsó versenynapon még két futamra kerül(het) sor. Vadnai Jonatán 3 ponttal vezet Joel Rodriguez előtt, és várhatóan kettejük között dől el a világbajnoki cím sorsa, hiszen a harmadik helyezett német Willim 28 ponttal van Jonitól lemaradva. A versenyen 39 nemzet 144 laserese vitorlázik.

Ma vitorlázott először Arany- és Ezüst csoportban a mezőny, vagyis ma kezdődtek a döntő futamok. Ezekből összesen négy lesz, és azzal ér véget a világbajnokság. Ezen a versenyen nincs Medal race.

Az összetett eredmény megtekinthető ITT.

Élőképes közvetítés az Arany csoport második futamáról: https://www.facebook.com/laserworldskiel2016/videos/567241476789109/

A verseny folyamán most vitorlázott elkőször egymás ellen az eddig más-más csoportba sorolt két éllovas, Vadnai Jonatán és a tavalyi világ- és Európa-bajnok spanyol Joel Rodriguez. A nap elején Joni vezetett 1 ponttal az összetett listán. Előnyét a mai két futammal növelni tudta további két ponttal, de ennek ellenére telefonon azt mondta, hogy a spanyol srác volt ügyesebb. Vadnai helyezései: 18. és 1., Rodriguezé 5. és 3. A mai nap után már két kiesővel számítják az összetett eredményt.

Milyen szél fújt ma az első két döntő futamon?

A parttal párhuzamosan az első futamon 6-9 csomó, a másodikban 10 körülire frissült. Ma tengeráramlás nem volt.

Mi történt az elsőn?

Nagyon jó rajtom volt. Lé, léközép, ahonnan szépen ki tudtam emelkedni, és amikor jött egy balos szélforduló, akkor megfordultam és stabilan kereszteztem az embereket. Mindenki előtt elmentem, Joel előtt is. Azt vártam, hogy jön egy jobbos sifti és azzal majd visszamegyek balra. De más történt. Befordult mindenki mögém és mentünk jobbra. A szél nekünk nem fordult, de akik luvban rajtoltak és onnan húztak jobbra, azok megkaptak valami szelet, amivel elmentek előttünk. 5-10 hajó. Ugyanakkor, akik mögülem még balra mentek, azok is elemelkedtek, én meg beragadtam ott középen. Joel felért 10. körül, én meg 15-16-nak. Aztán hátszélben kinyitottam balra, ő meg elment jobbra, és nagyon elment az az oldal. Olyan harmincadik körül értem le a bójához.

Második futam?

Ott már más szél fújt, 10-11 csomós. Előttünk rajtoltak a csajok, és látszott, hogy most is a szélek jönnek be. A kopp luvos felért elsőnek, a kopp balos másodiknak. Nálunk is ez volt. Csináltam egy luv rajtot és be is jött a jobb oldal. Joel is ezt csinálta. De bejött a teljesen bal is. A mezőny két széle érkezett elsőként a krejcbójához.

És már első voltál a bójánál?

Nem vezettem végig. Olykor első voltam, máskor második, harmadik. Hátszél végén elsőnek értem le.

Holnap milyen szél várható?

Gyenge, 6-8 csomós. Nekem kedvez kevésbbé, ha lutris a szél, mert ha egyikünk sem megy jól, akkor nekem bejöhet a kiesők közül ez a 18. hely. 

Ha erősebb a szél, akkor hogy álltok egymáshoz képest sebesség tekintetében?

Ugyanaz. Nem gyorsabb egyikünk sem a másiknál.

Sok sikert kedden! 


Csatolt képek:

Támogatóink: