Takapuna: Finn Gold Cup

Megkezdődött az olimpiai Finn osztály világbajnoksága Új-Zélandon. Hajdu Balázs tizedik éve elnök!

Új-Zélandon Auckland közelében a Takapuna Boating Club rendezésében az olimpiai Finn mezőnytől megszokott kemény, küzdelmes két futammal megkezdődött a Finn Gold Cup, a hajóosztály történetének 60. világbajnoksága. 76 hajó versenyez, nincsenek csoportok, selejtezős döntő futamok, hanem mindenki együtt rajtol és küzd. 

A mezőny a szokott módon kiegyensúlyozott. Az első két futamon 8-12 csomós szélben mindössze három olyan versenyző akadt,aki mindkétszer az első tízben végzett. Az új-zélandi Murdoch mellett csak a világbajnok brit Giles Scott, illetve az Európa-bajnok Kljakovic Gaspic (vagyis Bambi) volt erre képes. Utóbbi két 10. hellyel negyedik az összetett listán.

Berecz Zsombor egy remek 15. után 40. lett a második futamban és ezzel 28. a listán. 
Részletes eredmények a verseny honlapján: http://www.takapunaboating.org.nz/site/webpages/general/finn-gold-cup-results

Azon túl, hogy a finnesek döntése értelmében 2017-ben a Balatonon a Spartacus VE rendezheti a Gold Cupot, még más fontops magyar vonatkozásai is vannak a világbajnokságnak.

A finnesek újjabb egy évre egyhangúan megválasztották a Nemzetközi Finn Osztályszövetség élére elnöknek Hajdu Balázst! Kétszeres olimpikonunk ezzel már tizedik éve tölti be ezt a tisztséget, a szavazás alapján is nyilvánvalóan közmegelégedésre.

Böröcz Bence pedig e legjelesebb versenybírók társaságában tagja a nemzetközi zsűrinek, ami szintén komoly elismerés, hiszen Finn Gold Cup a olimpiai hajóosztályok és a kishajós világ legrégebbi, nagy hagyományokkal rendelkező, legelismertebb világbajnoksága.

Ráadás: Az MVsz Facebook oldalán pedig Beliczay Márton tudósít erről az eseményről (is), aki a londoni Olimpiáig még Finnben hajtott, és a napokban lett Böröcz Bencéhez hasonlóan ISAF nemzetközi versenybíró. Ő a második az elmúlt években a magyar vizeken felnőtt fiatal versenybíró gárdából, aki elérte ezt a nehezen megszerezhető, nagy elismertséget jelentő bírói fokozatot.

Berecz: 3. hely a harmadik futamban a VB-n

Új-Zélandon a Finn Gold Cupon ma a harmadik futamban Berecz Zsombor a világbajnoks brit Giles Scott és a görög Jannisz Mitakisz mögött a 3. helyen ért célba a 76 hajós világbajnoki meztőnyben.

Ezzel a 14. helyen áll a versenyben.

Az MVM SE cikkéből:
"A mezőny 8-9 csomós szélben rajtolt el, ahol Zsombi a 4. helyen jött ki a vonalon. A pálya jobb oldalát választva közelített az első jelhez, de mielőtt felért volna balra billent a szél, így 6.- nak vette a bólyát. Az első hátszél végére felküzdötte magát a 2.-3. helyre. A második kreuzban Kelemen Tamás - Keló  ( Zsombi edzője )szavaival élve " ment az adok, kapok", amelynek során a 4. helyen kezdte meg az utolsó hátszelet. A szél folyamatosan gyengült, a szakasz közepétől még a mezőny hátulját is ráfújta az élmezőnyre azonban Zsombi remekül taktikázva a 3. helyen futott célba."

Eredménylista: http://www.takapunaboating.org.nz/site/webpages/general/finn-gold-cup-results

Ma nem ment jól Zsombinak

A Finn Gold Cup harmadik versenynapja gyengébben sikerült Berecz Zsombornak, mint az első kettő.

Ma két futamot teljesített Új-Zélandon a Finn Gold Cup 76 hajós mezőnye.

Sajnos ma nem ment olyan jól Berecz Zsombinak, mint az első és a különösen sikeres második napon. 45., majd 29. helyen ért célba, így öt futam után a 24. helyen áll a világbajnoki mezőnyben. 

A versenyen futamról futamra gyökeresen átrendeződik az összetett sorrend. Az első nap végén éllovas hazai versenyző Andrew Murdoch most 13., az Európa-bajnok Kljakovic-Gaspic 12., míg például a rosszul kezdő olimpiai bronzérmes francia Lobert már a nyolcadik helyig kapaszkodott fel. A futamot is nyert svéd Allanson Zsombi előtt öt ponttal áll, és az olimpiai kvalifikációval még nem rendelkező nagymenő, a holland Jan Pieter Postma most már elég ideges lehet egy hellyel Zsombi előtt és a 22. helyen lévő olimpiai ezüstérmes dán Jens Hogh Christensen mögött.

Az utóbbi időben megszokott módon egyetlen finnes lóg ki a sorból: a világbajnok brit Giles Scott fölényesen vezet.

Ezen a versenyen még sokat változik majd az összetett sorrend.

Nyolc futamon túl a Finn Gold Cup

Új-Zélandon, Aucklandben a Takapuna Sailing Club által rendezett Gold Cupon, az olimpiai Finn osztály világbajnokságán hárommal bővült a megrendezett futamok száma. 

A 76 hajós mezőnyben Berecz Zsombor jelenleg 26. Az utolsó három futamon elért helyezései: 24., 41., 11.

A Finn Gold Cup olimpiai kvalifikációs lehetőség a Riói Olimpiára indulási jogo még nem szerzett nemzetek számára. Berecz Zsombor már 2015-ben kvalifikálta magát az első 12 nemzet között.

Még egy futam lesz a Finn Gold Cupon

A program szerint vasárnap már csak egyetlen futam lesz a Finn Gold Cupon Új-Zélandon, ahol 76 finnes versenyez a világbajnokságon. Ma újabb kettőt rendeztek, így az összetett listát tíz futam eredményei alkotják.

Berecz Zsombi ma 13., majd 21. helyen ért célba, és ezzel 23. a világbajnoki sorrendben. Három gyengébb futama volt a sorozatban. Ha ezek közül csak egy is jól sikerül, akkor megismételte volna a tavalyi világbajnoki olimpiai szinthozó eredményét. Biztos olimpiai résztvevőként ő más felkészülési ütemben van, mint azok, akiknek még kvalifikálniuk kellett a nemzetüket, vagy éppen más honfitársukkal válogatóznak az Olimpiára. 

A brit Giles Scott már az Éremfutamtól függetlenül világbajnok, hiszen 53 (!) ponttal előzi meg az utolsó három futamon egy harmadik és két első helyet produkló francia Jonathan Lobert-t. Andrew Murdoch (NZL) visszaküzdötte magát a dobogóra. Az olimpiai negyedik holland Pieter-Jan Postma is nagyon összekapta magát a hatodik futam óta (1.,6.,6., 7.), így meglesz neki a hiányzó olimpiai kvalifikáció, amit tavaly Santanderben nem sikerült megfutnia. AZ Európa-bajnok horvát Gaspic jelentősen visszaesett, miután a nyolcadik futamban feketezászlós rajtnál kinn volt, és korábban is kiállt egy futamból.

Holnap, vasárnap lesz még egy futam a mezőny 11-76. helyezettjeinek, majd utána az Éremfutam a legjobb tíznek. Jó szélben így lesz, de a versenyeken gyakran elmarad a "maradék" futama, inkább az Éremfutam megrendezésére koncentrál a rendezőség,

A verseny eredményei: http://www.takapunaboating.org.nz/site/webpages/general/finn-gold-cup-results

Így örültünk tavaly Zsombi kvalifikációjának, amikor hazaérkezett Santanderből a klubjába, az MVM SE-be:

Támogatóink: