Sosztarich András 1923-2015

Temetésére és a végső búcsúra 2015. május 7-én, csütörtökön 16:00 órakor kerül sor a Soproni Szt. Mihály Temetőben.

2015. május 1-én elhunyt a sokak által tisztelt és szeretett Sosztarich András, Bandi bácsi. Rendkívül sokoldalú ember, aki számos területen alkotott maradandót, de elsősorban festőművész volt és vitorlázó.

Sopronban született 1923. 01.31-én. 

A rajz tanításáról országosan elismert Soproni Széchenyi István Reálgimnáziumban Janesitz Henrik, majd hét éven át a MUnkácsy díjas Soproni Horváth József művésztanároktól kapott alkotói indíttatást. Utóbbi meghívta az ún. külön-rajz óráira is, ahol elnyerte a Seemann Kálmán Alapítvány díját. Ezután Győrben dolgozott és részt vett a Cziráki Lajos festőművész által vezetett képzőművész kör munkájában, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Bardon Alfréd rajz tanszékén folytatott tanulmányokat. 

Hosszabb szünet után, a 90-es évek elejétől alkotott újra alkotott. Tagja volt az Alpok Képzőművészeti Körnek és a Soproni Képzőművészeti Társaságnak. Munkáival számos közös tárlaton szerepelt itthon és külföldön is. Alkotásai természethű tájképek, csendéletek, de kedvelte a portrét, zsáner képet is, melyek grafikával, akvarellel, pasztellel ill. olajjal készültek.

Sosztarich András több mint ötven éven át volt a magyar modellező sport elhivatott személyisége. Jelentős szerepet játszott a soproni rádióirányítású vitorlás hajómodell sport megszületésében. Évtizedekig volt a Megyei és a Magyar Modellező Szövetség, valamint az Európai Hajómodellező Szövetség elnökségi tagja, a Városi Modellező Klub meghatározó egyénisége. Sportdiplomáciai munkásságának köszönhetően 1992-ben a Fertő-tavon került megrendezésre a VI. Naviga Világbajnokság. Munkája elismeréseként 1995-ben „Sopron Sportjáért” kitüntetésben részesült, majd Győr-Moson-Sopron Megye Sportjáért Bauer Rudolf díjat kapott.

Ő írta meg a soproni sportrepülés történetét is. Aktív tagja volt a Soproni Városszépítő Egyesületnek.

Évtizedeken keresztül dolgozott a fertői vitorlás sportért. 1971-ben elkészítette a Fertő-tó Vitorlás és Üdülőtelep első tervét, majd 1978-ban ennek újabb változatát. A mai Vízitelep e tervek szerint épült meg.

Képein is tükröződik sokoldalúsága, összetett világa. Feszültség és nyugalom harmóniában van jelen a képein, ahogy az ellentétek megfértek egyéniségében is.

Sosztarich András, a Magyar Vitorlás Szövetség és a Fertő tavi Vitorlás Szövetség örökös tagja temetésére és a végső búcsúra 2015. május 7-én, csütörtökön 16:00 órakor kerül sor a Soproni Szt. Mihály Temetőben.

Támogatóink: