Scheveningen

Laser Európa-Kupa

  1. május 21-24. Scheveningen, Dánia

 

Május 21-24 között rendezték meg Scheveningenben a Laser Európa-Kupa sorozat következő versenyét. Radial osztályban gyűlt össze a legtöbb egység (100 hajó), így ez a hajóosztály volt a legerősebb a mezőnyben. A magyar fiúk között ezen a versenyen dőlt el, hogy ki az a két vitorlázó, aki a még kiadó két helyet elfoglalhatja a világbajnoki utazó csapatban.

 

Május 21-én pénteken 5-7 csomós É-i szélhez 20m/perces áramlás párosult szélirányból. Nagyon lassan de haladt a mezőny. A radialos mezőny az első bójához közeledett, amikor két perc alatt sűrű köd ereszkedett a pályára, és a látótávolság 50 méter alá csökkent. Így nem volt mit tenni, érvénytelenítették ezt a futamot, és egy óra várakozás kezdődött a rajthajó mellett.

A köd nem szállt fel így irány a part. A nap hozománya, Kaiser Kristóf begyűjtött egy BFD-t, így másnap az első futamot kihagyta.

 

Szombat reggel szikrázó napsütés és 7-9 csomós szél fogadott bennünket a kikötőben. 10 óra előtt ismét megérkezett a köd, emiatt halasztással kezdtük a napot. Délben tisztult az idő és kimehettünk a vízre. 9-11 csomós szél északról, áramlás 22 m/perc 240 fokról, az első futamban. A másodikban teljesen megállt az áramlás. Az első futamban komoly káosz alakult ki a pályán, mert a radialos első csoport háromféle pályát teljesített, így az eredmények is csak egy futam alapján lettek kiszámolva. A második futamban aztán mindenki a helyes pályát teljesítette, Kaiser Kristóf jó vitorlázás mellett (8. hely) ismét BFD. Radialban Peti remekelt egy 8. hellyel, a többiek visszafogottabb teljesítményt nyújtottak

 

A harmadik nap nagyon gyeng,e majdnem a minimumot elérő szélben (5 csomó) sikerült kierőltetni egy rövidített futamot.  Az áramlás itt is meghatározó volt, de legalább haladtak a hajók. Ez nem tartott sokáig, így a harmadik szakasz végén befutatták a mezőnyt. Ez a radial osztály egyik felének még csak a második volt.

 

Kaiser remekelt, 4. helyen volt mikor megfütyülték, így 11 helyet szerezte meg. Bathó Peti egy nem túl sikeres oldalválasztás után jó bőszelezésének köszönhetően 13 helyen tudott befutni. Mátyás Viktor rajtnál elkövetett hibáját (720) már nem tudta javítani és a helyezésén a befutóban történő borulása sem segített. Sajnos a többiek sem alkottak maradandót ebben a futamban. Mindhárman a mezőny harmadik harmadában futattak be.

 

Utolsó napon az első napról elmaradt radiálos futammal kezdtünk. Gyenge szél és folyamatosan erősödő áramlás. A futam elején 20 m/perc, a végén 50 m/perc. Az első hajó 45 perc alatt teljesítette az első szakaszt, majd 10 perc alatt befutott, mert természetesen rövidítettek. Nagy nehézségek árán még 8 hajó tudta venni a bóját, de a többieknek esélyük sem volt. Rozsnay Domonkos többször is 10 méteren belülre került, de a végén 200 méterre volt a jeltől.  Jól sikerült futam, 9 befutó a többiek DNS. A rendezőség még próbálkozott további rajtokkal is, de lehetetlen volt haladni ebben az áramlásban. Az utolsó rajtnál a standardos mezőny 10 perccel a rajt után a vonal alatt 50 méterrel tartózkodott. A gyenge szélről nem tehetett a rendezőség, de emellett nagyon határozatlanok voltak és így kifejezetten rossz versenyt sikerült rendezniük.

 

Az eredményeket végre az utolsó napon mi is megtudtuk. Az már csak a hazaérkezésünk után derült ki, hogy Bathó Peti U17 korosztályban megnyerte a versenyt. /köszönet Bathó apukának, aki nem kevés időt töltött el a gép előtt mire minden versenyző korát kiderítette/.

 

 

Eredmények: www.nsr.nl

 

 

Std:      Kaizer Kristóf                19.

Radial:  Bathó Péter                 14.       U17-ben  1. hely

            Mátyás Viktor                  56.

            Rozsnyay Domonkos   67.

            Hunfalvy Péter                74.

            Korchmáros Kristóf       76.

 

Csomesz 

Támogatóink: