Princessa Sofia Regatta 2014

Megkezdődött a 45. Trofeo S.A:R. Princesa Sofia verseny a 2013-14-es Világkupa szezon utolsó előtti versenye. Nagyon erős mezőnyök gyűltek össze az olimpiai osztályokban, és több magyar versenyző is jól kezdett az első futamokon. A versenyen 55 nemzet 885 vitorlázója vetélkedik tíz olimpiai és egy paralimpiai osztályban.

Finn

Halasztással kezdődött az első nap, várni kellett, hogy a gyenge szél megerősödjön. A 92 hajós Finn mezőnyt két csoportra osztották. Elsőként a sárga csoport kezdte a futamokat, köztük Berecz Zsombi. A part felől fújó foltos, 5-8 csomós szél trükkös meneteket ígért.

A verseny nagyszerűen indult, hiszen Zsombi az élen vette az első cirkálószakasz végén a bóját az amerikai Caleb Paine-nel együtt, és Luke Lawrence előtt. Lawrence-nek sikerült a legjobban a hátszél és átvette a vezetést és meg is tartotta a következő körön át a befutóig. Zsombi a második helyen ért célba. Kiváló kezdés!

A sárga csapat második futamát a horvát Ivan Kljakovic Gaspic (Bambi) nyerte, aki Pata karbon árboccal versenyez. Ebben a futamban a rajtnál egy kemény jobboldali szélforduló kavarta meg a lapokat, miközben a mezőny java erős lee-rajtra készülődött.

Berecz Zsombi ebben a futamban is jól szerepelt és csoportjában a 12. helyen ért célba.

Ha az ember a verseny honlapján a Finn eredményekhez lép, akkor ott Zsombi a 7. helyen látszik. Ez kissé csalóka, mert a táblázat a nettó pontokból, azaz máris kiesőt számítva állítja sorba a versenyzőket, bár ilyenkor még minden pont számít. Ha az összes pont szerint kérjük az eredményt, akkor a 10. helyen áll.

Akármelyiket is nézzük, nagyszerűen kezdte a versenyt!

Laser Radial

Érdi Mári nemkülönben. Náluk is két csoportra oszlik a 96 hajós női Laser Radial mezőny. Ők három futamot teljesítettek, és Mári futameredményei: 11., 20., 11.

A listára tekintve a 26. helyen látszik, az összpontszám szerint rendezve pedig 24. Vagyis bőven belül van a majdani Arany csoportban.

Laser Standard

Tomai Balázsnak gyengébbre sikerült a kezdés, mint Zsombinak vagy Márinak. A hajóosztályban 144 versenyző három csoportra osztva versenyez. Tomai a középmezőnyben van a futamokon elért 24., 35. és 16. helyeivel. A helyzete nem reménytelen és bizonyára előrébb lép a következő futamokkal.

Szörf

Gádorfalvi Áron és Nickl András indult a férfiak 72, Cholnoky Sára a nők 56 szörföst felvonultató mezőnyében. Ők is három-három futamot teljesítettek.

Gádorfalvi Áron jelenleg a 46., Nickl András 63, Cholnoky Sára pedig 46.

Tegnap három futamot vitorláztak a finnesek, és egy volt a Laser Radial osztályban. Berecz Zsombor és Érdi Mári is az Arany csoportban, a legjobbak között folytathatja a versenyt.

Tomai Balázsnak nem sikerült előrébb lépnie, a szörfösök pedig a mezőny második felében, végében vannak.

Berecz Zsombor kétszer 6., az ötödik futamban pedig a 4. helyen ért célba csoprtjában, így összetettben (már kiesővel számítva) a 8. helyen jutott az Arany csoportba, és ott van a legjobbak között.

A Laser Radialban csak egy futamot tudtak megrendezni a gyenge szélben. Érdi Márinak ez ugyan gyengébben sikerült, mint a korábbiak, de a 31. helyen biztos tagja az Arany csoportnak. A mezőny erősségének jellemzésére: a tavalyi balatoni Laser Worlds-ön U21 világbajnoki címet szerzett német Svenja Weger van előtte a 30. helyen.

Tomai Balázs a 78. helyen fejezte be a selejtező futamokat.

A szörfösök között Gádorfalvi Áron 43., Nickl András 64, Cholnoky Sára pedig 50.

Tegnap megérkezett az erős szél Palma de Mallorcára, a 45. Trofeo S.A.R. Pricesa Sofía versenyre. 20-25 csomós szél fújt, amelyben két-három futamot rendeztek az osztályoknak (a 470-es kivételével). 

A szél és a hullámzás a legjobbakat is próbára tette. A Laserben vezető Robert Scheidt tegnapi harmadik futamja azért sikerült gyengébbre, mert a világbajnok kettőt is borult...

A versenyrendezők dolgát nehezítette, hogy az öbölbe érkezett a 333 méter hosszú Harry S. Truman amerikai repülőgép-hordozó, amelyet 1000 méterre megközelíteni is tilos, 2400 méteres körzetében pedig megállni sem szabad. Így a jó szélben is rövid, többkörös pályát futottak például a szörfösök.

Az erős szél és hullámzás próbára tette a versenyzőket. Például a Lasereseknél az összetettben vezető Robert Scheidt a harmadik futamon gyengébben teljesített, mert kétszer is borult.

Berecz Zsombor továbbra is jól szerpel, persze az Arany csoportban nehezebb dolga van, mint a selejtezőkön. Kilenc futam után a 13. helyen áll, 12 pontnyira az Éremfutamot jelentő tizedik helytől, ahol most éppen az angol Edward Wright áll, aki volt már Európa-bajnok. 

Zsombi mögött számos nagy menő van, többek között a világranglistát vezető ausztrál Oliver Tweddel, a melbourne-i győztes Björn Allanson, vagy például Jorge Zarif, Mark Andrews, Josh Junior, Andy Murdoch, Alican Kaynar, Tomas Vika, Michael Maier, Max Salminen, Gasper Vincec, vagy éppen a versenyt futamgyőzelemmel nyitó Luke Lawrence, és még sorolhatnám.

Érdi Mári a Laser Radial mezőnyben 40. kilenc futam után, vagyis valamelyest hátrébb került, de az ő súlyával és rutinjával jelenleg csodaszámba menne, ha 20-25 csomós szélben ez fordítva történt volna. Az Arany csoportba került, már akármit csinál kiválóan teljesített élete első Világkupa versenyén.

A szörfösöknél Gádorfalvi Áron ment egy 3. helyet, de ezzel együtt is a középmezúőnyben van.

A futamgyőzelemről részleteket még nem tudunk, de a verseny honlapja szerint az utolsó, tizedik futamot Érdi Mári nyerte a versenyben vezető Marit Bouwmeester előtt. 

Összetettben a Yacht Club Budapest versenyzője a 37. helyen végzett, ami fantasztikusan jó eredmény. Élete első Világkupa versenyén nem csak bekerült az Arany csoportba, de a futamgyőzelemmel akár rekordot is érhetett el. Nem valószínű, hogy sokan mondhatják el magukról, hogy az első versenyen ez is sikerült!

A finneseknél nem volt futam. Halasztás után megpróbálkoztak ugyan a versenyzéssel, de egy hetven fokos szélforduló után a futamot megszakították. Így Berecz Zsombi a 13. helyen végzett, ami kiváló eredmény. Nemzetek sorrendjében 10. lett, vagyis úgy tűnik nagyon magabiztosan tartozik azok közé, akik nagy eséllyel olimpiai kvótát szerezhetnek majd a szeptemberi világbajnokságon.

Tomai Balázs is jó szájízzel fejezhette be a versenyt, hiszen az utolsó napon az Ezüst csoportban egy 5. és egy 2. helyet ért el, amivel a 69. helyen zárt a 144 hajós mezőnyben. A nemzetek sorrendjében a 26. helyen végzett. Az olimpián Laser osztályban lesz a legtöbb versenyző. 46 ország laseresei versenyezhetnek majd. Közülük 23-an szerzik meg a részvételi jogot idén ősszel. 

Laserben a "legkönnnyebb" megszerezni az indulási jogot. Tomai Balázs az utolsó futamaival is igazolta, hogy sokkal jobb teljesítményre is képes, mint, amit ezen a héten produkált. Vagyis neki is jó esélye van, hogy már idén ősszel, elsőre megszerezze az indulási jogot Magyarországnak. 

Igaz, az olimpiai kvótára törekvő magyar versenyzők között neki van ebben egyedül konkurenciája Vadnai Benjamin személyében. De, remélhetően kettejük vetélkedése előre hajtó erő lesz mindkettejüknek a nemzetközi mezőnyben.

A szörfösök eredményei: Gádorfalvi Áron 43., Nickl András 64. lett a 72 induló között. Cholnoky  Sára 47. helyen végzett az 56 deszkás lány mezőnyében.

Holnap a verseny utolsó napján az összetett első tízbe került versenyzők Éremfutamaira kerül sor.

Eredmények a verseny honlapján itt:

http://www.trofeoprincesasofia.org/en/default/laregata/vertodoslosresultados/id/1/idsc2r/9

 

Támogatóink: