Optimist világbajnokság a Balti-tengeren

58 nemzet 331 versenyzője (275  fiú és 56 lány), köztük Török Péter vezetésével öt magyar srác vesz részt az Optimist világbajnokságon Lengyelországban a Balti-tengeren, Sczeczintől északra Dziwnów-ban.

Gyors helyzetjelentés a csapatot elkísérő Lászlófy Csabától:

"Ma practice race és hivatalos megnyitó volt a program itt Dziwnów-ban, az OP VB-n.

A practice race-en 10-15 csomós szél fújt a part felől. Az egyetlen futamot viszonylag gyorsan teljesítettük. 
A hivatalos megnyitó során az 58 ország összes versenyzője vonult végig a városka utcáin, majd a főtéren gyülekeztünk. Itt a színpadon országonként köszöntöttek bennünket.

Mi egy hangos RIA-RIA-HUNGÁRIA kiáltással üdvözöltük a tömeget.

A megnyitó után egy lengyel zenekar lépett fel. A szövegből egy kukkot sem értettünk persze, de neves bandáról van szó, mert a helyi fiúk-lányok helyben megtépték a ruháikat.

Holnaptól indul a VB.

Lászlófy Csaba

A verseny honlapja: http://www.optiworlds2015.com/

A magyar csapat facebook oldala: https://www.facebook.com/optiworlds2015teamhungary

Egyetlen futam Dziwnówban

Augusztus 27.: Lászlófy Csaba hírein a helyszínről:

Egyetlen futam - ennyire futotta ma az Optimist Világbajnokságon a lengyelországi Dziwnów-ban.  

A sárga fleet rajtolt elsőnek, nekik egy kicsit elforduló-legyengülő szeles futam végigment, de a következő szín, a kék mezőny kétszer is elérte a krajcbólyát, amikor az N-lobogós motoros végigpörkölt az ópék között. A piros mezőnynek volt egy általános visszahívásos rajtja, a zöld mezőny viszont meg sem közelíthette a rajtvonalat. Így összességében csak a sárga fleet ment egyetlen érvényes futamot, a többiek várták a jószerencsét.  A sárga mezőnyben Pavlik András révén voltunk érdekeltek; Andris a nem végleges befutási lista szerint harmincadik lett.

Holnapra hasonló időt mond a helyi meteorológiai intézet.

Hírek és fotók  a VB-csapat Facebook-oldalán:  https://www.facebook.com/optiworlds2015teamhungary

A verseny honlapja: http://www.optiworlds2015.com/

Fotó: Lászlófy Csaba

Videó a felmérésről és a próbafutamos augusztus 26-i első napról:

Öröm és bánat futamgyőzelemmel

Az Optimist világbajnokságon Jeney Máté futamot nyert!

Optimist Világbajnokság - futamgyőzelem és 5. hely is van tarsolyban!

Lászlófy Csaba a helyszínről, a világbajnokság  második versenynapjáról:

Ma itt Dziwnówban az Optimist Világbajnokságon nekünk magyaroknak volt öröm és volt bánat is - ahogy az már lenni szokott.
Először is a legörömtelibb esemény Jeney Máté futamgyőzelme. A futamgyőzelem ebben a mezőnyben óriási teljesítmény. 
Szintén szép pillanat volt Lászlófy Ábel 5. helye az első futamban.   

Pavlik Andris mai első, tehát összesen második futamában a második helyről csúszott vissza a 21. helyre a kicsi szélnek és az óriási áramlásnak "köszönhetően".

De Jonghe Arthur a nyolcadik helyét vesztette el és ő is a 21. helyen végzett.

Lászlófy Levente mindkét rajtját elrontotta, de szép vitorlázással a 12. illetve a 14. helyen végzett. 

Lászlófy Ábel a második futamban a leálló szeles bal oldalt választotta, vesztére. Olyan sokat veszített ezzel, hogy végül csak a 43. helyen tudott befutni. Pavlik Andris második futamában és Ábel második futamában is kis szél és nagy hullámzás - igen erős áramlás volt jellemző, olyannyira, hogy a befutó vonalát is csak nyögvenyelősen, kínlódva sikerült átszelni.

Jeney Máténak és De Jonghe Arthurnak tehát összesen egy futama van két nap alatt; Ábelnak, Leventének és Andrisnak kettő. 

A Balti-tengeren sem könnyű az élet

Lászlófy Csaba írta a helyszínről a mai 3. versenynapról:

Hogy nőjön kolbász a lengyel időjárás-felelős orrára! A mai napon, amikor már minden fleet-nek minimum öt befejezett futama kellene, hogy legyen, nincsen, csak kettő.

Már szélhiányra  lehetett gyanakodni, amikor a VB-centrumtól a tengerre vezető csatorna falán kapaszkodva próbáltak a versenyzők kijutni a tengerre. Azután ez a szélhiány egy kínlódós futamban meg hosszas várakozásban manifesztálódott is.

Ma reggel az első fleetben bevetésre indult Jeney Máté és De Jonghe Arthur. A hátszélbójáig Máté vezette a futamot és Arthur is elöl volt, de a hátszélbója (IODA-pályán kapubója) után olyan erős áramlás volt a pálya jobb oldali részén, hogy a fiúk többet mentek hátra, mint előre. Nem viccelek. Krajcban a trac-trac-en láthatóan távolodtak a befutótól. Akik balra indultak, sokkal jobban jártak, bár nekik meg a befutó előtt kellett kínlódniuk kicsinykét. Végül Máté a 24., Arthur a 19. helyen ért célba.

A többiek - Lászlófy Ábel, Lászlófy Levente, Pavlik András - négy órás vízen töltött várakozás után a partra mehettek.

Nos nézzük, hogyan állunk jelen pillanatban: a mieink közül két futam után Jeney Máté a 37., Lászlófy Levente a 41., Lászlófy Ábel a 82., De Jonghe Arthur a 67.,  Pavlik András a 86. helyen áll. Még csak két futam volt, így kieső futam sincs, ezért bármi megtörténhet.

Holnaptól elvileg Optimist Csapat-világbajnokság kezdődött volna itt, amely kettő (vagy három)napra megszakította volna az egyéni VB-t.  (A VB a csapat-világbajnokság után folytatódik.)

Nem hivatalos értesüléseim szerint holnapi napon azonban az egyén VB folytatódik, már amennyiben lesz szél. Ez tűnik egyébként az egyetlen logikus döntésnek.

Az Optimist Világbajnokságon jelen állás szerint első helyen a thaiföldi Suthon Yampinid, a másodikon a szingapúri  Daniel Hung, a harmadikon a görög Odysseas Emmanouil Spanakis áll. A görög versenyző esetében a tengerrel való összefüggés egyértelmű; a másik két versenyzőnél egyelőre ilyenről nem tudok beszámolni.

Optimist VB: Két jó futam

A 275 hajós mezőny négy csoportra bontva versenyzik. Az ötfős magyar csapat Török Péter vezetésével nagyszerűen helyt áll a sűrű mezőnyben.

Négy futam után Jeney Máté 1., 23., 4., 2. helyezésekkel 13. helyen áll, de a többi magyar srác is nagyszerűen helyt áll. Lászlófy Levente (12., 14., 22., 9.) a 39., Lászlófy Ábel (5., 43., 8., 8.) a 46., , DeJonghe Artúr (21., 18., 24., 25.) a 63., míg Pavlik András ( 27., 21., 47., 58.) jelenleg a középmezőnyben van, 150.

Lászlófy Csaba beszámolója a lengyelországi Dziwnów-ból az augusztus 30-i negyedik versenynapról:

"Ma sikerült két klassz futamot rendezni az Optimist Világbajnokságon. Fiaink háromnegyed háromkor mentek harcba, nagy elszántsággal.

Keleti, picit erősödő, kezdetben 6-8 majd 8-10 csomós szél fújt, néha felhős ég, néha ragyogó napsütés mellett. Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, gyönyörű fények alakultak ki a tenger felett.

A srácok szerencsére nem erre figyeltek. Jeney Máté hozott ma egy 2. és egy 4. helyet. Lászlófy Levente egy 22. és egy 9. helyezést. Lászlófy Ábel szereti a szimmetriát, ezért két nyolcadik helyet gyűjtött be. De Jonghe Arthur egy 14. és egy 25. hellyel lett gazdagabb. Pavlik Andrisnak sajnos mindkét futama balul sikerült, így 48. és 58. hellyel kellett ma megelégednie.

Az egyéni VB most egy napig pihenőre van ítélve, mert holnap az Optimist Csapat-világbajnokságra kerül sor. Ezen a legjobb tizenhat ország indulhat (a VB-n 59 ország képviselteti magát). Mi benne vagyunk a legjobb tizenhatban, így csapataink holnap ismét bevetésre mennek. A csapatversenyzés nekünk nem profilunk, más országok külön edzenek erre, de biztos vagyok benne, hogy az urak megteszik, amit lehet.

A csapat-viágbajnokság után az egyéni VB folytatódik további három napig.

Nagy összegzésre majd a VB után kerülhet sor. Az mindenesetre biztató, hogy a magyar Optimist-versenyzők a világ élvonalával mennek együtt. Büszkék vagyunk rátok fiúk!

Csapatbajnokság az OP világbajnokságon
A lengyelországi Dziwnów-ban tegnap és ma a csapatbajnoki versenyek zajlanak, maga az egyéni vébé szünetel.

Lászlófy Csaba beszámolója és fotói a helyszínről:

Tegnap ópésaink az Optimist Csapat-világbajnokságon vettek részt.

A csapatversenyzés különös szabályait érdemes tanulmányozni. A csapatverseny Optimist hajóosztályban különösen a tengerentúlon népszerű, mi magyarok például egyáltalán (na jó, egy kicsit) nem készülünk ebben a műfajban.

Nos nézzük, hogyan jutottunk be a legjobb tizenhat ország közé! Először Bermuda válogatottjával mérkőztünk meg, őket lenulláztuk. (Ez azt jelenti, hogy a mi négy versenyzőnk az 1., 2., 3., 4., helyen futott célba, a bermudaiak a 5., 6., 7., 8. helyeken.)

Ezt követően Izrael és Németország viadalából győztesen kikerült németekkel kerültünk össze. Tőlünk szoros küzdelemben kikaptunk.

Ezután az Ecuador - Csehország párharc győztesével vívtunk csatát (azaz Csehországgal); őket 22:14 arányban legyőztük.

Végül összekerültünk a lengyelekkel (ők a finneket győzték le), ahol a hazai pálya, meg a komoly felkészülés győzött; pontosabban pontegyenlőséggel (mi az 1.,2.,7.,8. helyeken értünk célba) az lengyel versenyzők jutottak tovább.

Amikor ezeket a sorokat írom, akkor kezdődik a magyar-szingapúri párharc.

A legjobb tizenhat ország jelen pillanatban: Szingapúr, Chile, Brazília, Egyesült Államok, Görögország, Argentína, Lengyelország, Thaiföld, Svédország, Németország, Szlovénia, Hollandia, Svájc, Spanyolország, Egyesült Királyság és MAGYARORSZÁG!

Ha reálisan nézzük a dolgokat, akkor fel van adva a lecke. Nagy vitorlázó nemzetek válogatott fiaival küzdenek a magyar legények.

Azonban a realitás luxusát mi nem engedhetjük meg magunknak. Csak annyit mondhatunk: HAJRÁ MAGYAROK!

Hasítanak fiaink a Balti-tengeren

Mindenki előrébb lépett az OP világbajnokságon. Véget értek a selejtezőkörök. Ötből négyen is az Arany csoportban folytatják.

Szerdán az egyéni futamokkal folytatódott az Optimist Világbajnokság a lengyelországi Dziwnów-ban,  a Balti-tengeren.
Lászlófy Csaba napi beszámolója a helyszínről: .


Az Optmist Csapat-világbajnokság 16 futam után megrekedt; tehát azt tudjuk, hogy mi magyarok a legjobb tizenhat között vagyunk csapatban, de azt hogy ezen belül mit tudtunk volna elérni, sajnos sohasem tudjuk meg.

No de a lényeg: az egyéni futamokban ma remekeltek a magyarok. Ennek az az eredménye, hogy négy versenyzőnk az arany csoportban folytatja a küzdelmeket. A részletek:

Klassz 16-20 csomós, majd gyengülő keleti szélben zajlottak le a mai futamok. Nagy hullámokban és ragyogó napsütésben vitorláztak az Optimistesek (és hánykolódtak az edzők és rendezők).

Jeney Máté ma ment egy 29., egy 10. és egy hetedik helyet. Ezzel pillanatnyilag a 9. helyen áll összetettben.

Lászlófy Ábel mai futameredményei: 6, 20, 5. Ábel összetettben a 24. helyről várja  a medal race-t.

Lászlófy Levente ma a futamokban a 7., 3., 43. helyeken futott be; ezzel a 38. pozícióból indul neki az végső összecsapásoknak. (A 43. hely ejtő.)

De Jonghe Arthur a 10., 6., 32. helyezéseivel az 58. (A 32. hely ejtő.)

Pavlik András 10, 42, 55. elyeket produkált ma. Ezzel András valószínűleg bronz csoportban fogja folytatni az Optimist Világbajnokságot.

Az arany csoportban holnaptól kemény harcok várhatóak. Azt reméljük, hogy fiaink ezekben is derekasan helyt állnak majd.

Folytatás egyéniben és csapatban az OP világbajnokságon

Túl a selejtezőkön ma már a döntő futamok zajlottak a lengyelországi Dziwnów-ban, az Optimist Világbajnokságon.

Lászlófy Csaba helyszíni beszámolója:

Mi magyarok négy versenyzőnket tudhattuk az arany csoportban; míg egy vitorlázónk a bronz csoportban húzta az ívet.

Kellemes, 8-9 csomós szélben, napsütésben vitorlázott a mezőny.

Az első futamban Jeney Máté a 12. helyen futott be. Lászlófy Levente az elsők között ment, de szerencsétlen módon a második krajcban a bal oldalt választva és azt túl is húzva a 16. helyen végzett. Lászlófy Ábel a 22., De Jonghe Arthur a 28. helyezést érte el. (Ne feledjük, a gold fleet-ben, azaz az arany csoportban vagyunk!)
A második futamban Jeney Máté a 39., Lászlófy Ábel a 43., De Jonghe Arthur a 30. lett. 
Lászlófy Levente az előkelő 5. helyen ért a célba.

Ezzel az Optimist VB-n versenyzőink helyezései az Optimist Világbajnokságon: Jeney Máté a 16. helyen áll. Lászlófy Levente 18.,Lászlófy Ábel a 31., De Jonghe Arthur a 44.

A bronz csoport hivatalos eredménye jelen pillanatban nem áll rendelkezésemre, de nem hivatalosan annyit tudok, hogy Pavlik András egy tíz alatti eredményt és egy szomorú BFD-t tudhat magáénak a mai napon.

Az egyéni verseny befejeződése és egy kiadós zápor után az Optimist Csapat-világbajnokság folytatódott, mert a futamok ott két nappal ezelőtt félbemaradtak. Sajnos nem volt időnk csatározásokba bocsátkozni, ugyanis az első körben kikaptunk a Szingapúr válogatottjától és az idő rövidsége miatt egyenes kieséses rendszerben zajló viadaltól így elég hamar elbúcsúztunk. Azaz dehogy: bejutottunk a legjobb 16 ország közé, és onnan estünk ki egyenes kieséses rendszerben. Csapatversenyzésben ez az eddigi legjobb magyar eredmény.

Holnap a záró nap van itt az Optimist Világbajnokságon. Reggel futamokkal folytatjuk. Az erő legyen velünk (vagyis a fiúkkal)!

Jól szerepeltek a magyar ópésok a Balti-tengeri világbajnokságon

Véget ért az Optimist világbajnokság a lengyelországi Dziwnów-ban

Optimist világbajnokság, Dziwnow - Lászlófy Csaba írta a helyszínről:

Szeptember 4.: Ma már szél hiányában nem volt futam, így vége a 2015-ös Optimist Világbajnokságnak. A bővebb értékelések, elemzések persze még hátravannak, de innen a vízről, a motorosból engedtessék meg leírnom: büszkék vagyunk rátok FIÚK! Büszkék, mert gyönyörűen helyt álltatok a hideg Balti- tengeren és minden idők legnagyszerűbb magyar világbajnoki eredményét viszitek haza Optimist hajóosztályban.

Tudom, hogy Török Peti, az edzőtök is büszke rátok. Megérte hát a munka, a sok kihagyott játék és mulatság, a rengeteg éjszakai utazás, a sok edzés.Hozzatok még nekünk sok örömöt és büszkeséget!

De Jonghe Arthur, Jeney Máté, Lászlófy Ábel, Lászlófy Levente, Pavlik András és Török Péter - köszönjük Nektek!

A 2015-ös Optimist Világbajnokságon Jeney Máté a 16., Lászlófy Levente a 18., Lászlófy Ábel a 31., De Jonghe Arthur a 44., Pavlik András a 155. helyen végzett.

A lengyelországi Optimist Világbajnokságon 59 ország 275 válogatott vitorlázója mérte össze tudását.

 

Az Optimist hajóosztályban világbajnokságon ez az eddigi legjobb magyar eredmény. Magyar optimistes először 1984-ben indult világbajnokságon, Legutóbb Vadnai Jonatán 2012 januárjában Új-Zélandon 33. helyen végzett.

Világbajnokságon ritkán vettek részt magyar optimistesek, viszont az Európa-bajnokságokon már sokszor értek el kiemelkedő eredményeket!

1987-ben Eszes Bernadett lett 5. Európa-bajnokságon, Görögországban. 1988-ban a Balatonalmádiban rendezett EB-n pedig az öccse Eszes Tamás tűnt fel, aki akkor futamot is nyerve lett 8.

A magyar optimistesek következő nemzetközi kiugrása  2008-ban történt. Ekkor a Garda-tavon Péch Fanni a lányok mezőnyében Európa-bajnoki 2. lett.
2009-ben folytatódtak a sikerek. Akkor a fiúk mezőnyében Vadnai Benjamin lett 2. az Európa-bajnokságon. 
2010-ben Péch Lóri szerzett bronzérmet, Gyapjas Balázs pedig 5. helyen végzett. 

Támogatóink: