MVM Finn bajnokság 2013

Kemény szélben kezdődik az MVM Finn bajnokság.

  1. MVM Finn Országos Bajnokság
    2013. szeptember 18-23.
    Balatonfüred, Koloska Marina


    Kemény kezdés lesz

    Lezárult a nevezés az 57. MVM Finn Országos Bajnokságra, néhányan nem kapkodták el a dolgot, így csak közvetlenül a megnyitó ünnepség előtt lehettünk biztosak a mezőny nagyságában. Végül 7 nemzet 55 versenyzője áll rajthoz. Vagyis idén is magasan a finnesek a legnépesebb olimpiai osztály Magyarországon, de minden hajótípust, kicsiket és nagyokat is számítva az indulók számával csúcsokat döngetnek. Csak az optimistesek voltak többen a magyar bajnokságukon (amit szintén az MVM rendezett).

    Apropó rendezés: Ha a Fluck Bence vezette rendezőcsapat az MVM versenyeken megszokott színvonalon dolgozik a következő napokban (miért is dolgozna másképp, hiszen csak így tud!), akkor egy újabb, az MVM Melges 24 Balaton Regattához, vagy az MVM Utánpótlás Bajnoksághoz hasonlóan sikeres rendezvénynek nézünk elébe.

    A versenyzők a megnyitó után az első futamra készülődnek. Ha az időjárás nem változik, kemény kezdésben lesz része a mezőnynek, mert jelenleg (délután egykor) Beaufort hatos-hetes, erősen pöffös északi szél fúj. Az ég borult, a szél várhatóan kitart. A rendezőség döntése értelmében egyelőre a parton várnak a hajók az időjárási helyzet kedvező alakulására.

    Ha futam lesz, akkor jó fotók és izgalmas videóbeszámolók készülhetnek Cserta Gábor és Szekeres László, illetve a Vitorlás TV, azaz Ladányi János által.

    A futamok kemények lesznek. Nem csak a szél miatt, hanem az erős mezőny is ezt garantálja. Az előzetes várt nagy menők mind megérkeztek, így a címvédő, és a világbajnokságon 7. helyezést elért Berecz Zsombornak is kemény ellenfelei lesznek.

    Rajthoz áll az Európa-bajnok szlovén Vasilij Zbogar (SLO 573), a kétszeres Európa-bajnok Ivan Kljakovic-Gaspic – vagyis Bambi – (SLO 524), és az ötszörös Masters világbajnok, ötszörös olimpikon cseh Michael Maier (CZE 1), aki mindemellett jól tudjuk, hogy rettenetes dumájával kiválóan színezi a parti pillanatokat is.

    A mezőnyben ott van három volt finnes olimpikon is. Székely Antal (1988. Szöul - Pusan), Szilvássy Attila (1992. Barcelona), illetve Ian Ainslie, aki Magyarországon él magyar családjával, de három olimpián is képviselte szülőhazáját, Dél-Afrikát.

    Érdekesség, hogy a rendező klub prominensei nem csak a szervezésben dolgoztak, de részt is vesznek. Ott van a mezőnyben dr. Ugron Gáspár Gábor az MVM SE szakosztály-vezetője, vagy Rick Gergely az egyesület mindenese, fő ügyintézője is. Már csak Mayer Tivadar kikötőmesternek kéne egy dingibe pattannia, ami nem lenne idegen terep neki, hiszen legalább húsz évig versenyzett Finnel...

    Akár három futam is lehetne az első napon, de feltehetően a rendezők és a versenyzők többsége eggyel vagy kettővel is megelégedne, csak adjon erre lehetőséget az időjárás.

    Addig is várakozás közben lehet a Koloska Marinában beszélgetni, barátkozni. Ott van a helyszínen dr. Hajdú Balázs, aki nem pusztán többszörös magyar Finn bajnok és kétszeres olimpikon, de a Nemzetközi Finn Osztályszövetség elnöke, akit tisztségében a nemrég zárult Finn Gold Cupon választottak meg újabb ciklusra. Vagy az első két napon itt lesz Antal Gábor,  vagyis Pata, aki a világ egyik legjobb Finn építője és árboc gyártója. Tehát a szokásos laza társalgás pillanatok alatt a legkomolyabb technikai, technológiai vagy akár osztálypolitikai kérdésekhez érkezhet.

 

Szoros küzdelmek az élmezőnyben

Lezajlott az első két futam az MVM Finn Országos Bajnokságon. Az olykor húszcsomósra erősödő északi szélben a nagy esélyesek az 55 hajós mezőny javától olykor jócskán elhúzva versenyeztek egymással.

A nap az ünnepélyes megnyitó után halasztással kezdődött az erős és pöffös északi szél gyengülésére várva. Kora délután ez bekövetkezett, és a 7 nemzet 55 hajóját felvonultató bajnoki mezőny két jó futammal megkezdte a küzdelmeket.

„A pályára kivitorlázás közben, majd a futamon is jöttek olyan erősödések, hogy lefelé rohanva azon gondolkoztam, hogy ha még erősödik, vagy a pöff nem hagy alább, akkor mi lesz?” – mondta Antal Gábor, vagyis Pata, aki aztán nagyszerűen versenyzett, annak ellenére, hogy a második futam jó részét elszakadt albája (bum lehúzó) nélkül kellett teljesítenie.
 
A verseny a várt nagy küzdelmet hozta a világbajnoki hetedik, magyar bajnoki címvédő és a Balatonra érkezett külföldi ellenfelei között. 

Az első futamon kezdetben az Európa-bajnok szlovén Zbogar vezetett Bambi (Kljakovic-Gaspic) és Berecz Zsombi előtt. A második körben a horvát vette át a vezetést, de a magyar bajnok rendkívül jól hátszelezett, pumpált és használta ki a hullámokat, így jelentősnek tűnő hátrányból előzve ellenfeleit elsőként ért célba. 

A második futamban az ötszörös Masters világbajnok cseh Michael Maier is csatlakozott az éllovasokhoz. A sorrend a célban: Zbogar, Maier, Kljakovic-Gaspic és Berecz.

Az összetett versenyben Vasilij Zbogar (3., 1.) vezet Berecz Zsombi (1., 4.) előtt, Bambi ((2., 4.) a harmadik, Maier a negyedik.
A további sorrend: 5. Haidekker Elemér (junior 1.!), 6. Beliczay Márton, 7. Pál Gaszton, 8. Ian Ainslie (RSA), 9. Antal Gábor (Pata), és 10. Majthényi Zsombor.
  1. MVM Finn Országos Bajnokság
    szeptember 20. – A második nap

    Reggel hűvös, borús időre ébredt az MVM Finn Országos Bajnokság mezőnye és kivitorlázáskor úgy tűnt, hogy az a kevés szél, ami fújt, az is elhal. De aztán szerencsére magához tért a nyugati, és 13-14 csómósra erősödött. Ez azt jelenti a finnesek esetében, hogy engedélyezett az ún. „free kinetics”, vagyis a hajó, a vitorla és a hullámok együttes kihasználása, a szabad hajóvezetés, amely a vitorlával pumpálást, a billentést, a testttel a hajó mozgásának maximális segítését jelenti. Ettől a finnesek versenye bőszélben a szokásosnál is látványosabb, és óriási szerepet kap minden szakaszban a tudás, a gyakorlat, az ideális hajóvezetés és a megvalósításhoz szükséges fizikum.

    A harmadik futam után, ha lehet még szorosabbá vált az élmezőny az összetett listán. Azt ugyanis a mezőny talán legrutinosabb tagja a cseh Michael Maier nyerte, aki ezzel teljesen, az összetett listán is csatlakozott az addig kissé elkülönülten az első helyért küzdő Zbogar-Berecz-Gaspic hármashoz.

    A második helyen ezúttal a horvát versenyző ért célba, Berecz Zsombor és Vasilij Zbogar előtt. Ötödikként Szilvássy Attila, sokszoros magyar bajnok, 1992-es barcelonai olimpikon érkezett.

A következő futamban maradt a 13-14 csomós nyugati, bár a frissülések, a pöffök kicsit erősebbek lettek. Ugyanolyan kemény csata folyt a pályán, mint addig minden alkalommal. A befutóban a sorrend ezúttal Zbogar, Berecz, Gaspic, Maier, Beliczay Márton, Pál Gaszton lett.

 


Már bőven délután kezdődött a napi harmadik, összességében az ötödik futam, amelynek révén nem csak egyszerűen érvényes a magyar bajnokság már a második napon, de biztosan lehet kieső futammal is számolni.

Ezen az ötödik futamon újra Berecz Zsombor mutatta meg kiemelkedő finnes képességeit. Öröm nézni, ahogy a hajóval bánik. Különösen a bőszeles szakaszokon érzi nagyon a szabad hajóvezetésben rejlő lehetőségeket. Márpedig a produkciójához most két olimpiai helyezett adja a hátteret, akik összesen három Európa-bajnoki címet is begyűjtöttek.

A futamot tehát Zsombi nyerte Zbogar, Gaspic és Maier előtt. Ezzel ismét ő áll a tabella élén, még ha minimális előnnyel is. Mikor tudott utoljára magyar finnes ilyen magas szinten vitorlázni?


Nem kell kutatgatni a választ. Fináczy György a hetvenes években...

Finisébe ért az 57. MVM Finn Országos Bajnokság. A mai olykor gyengülő, néha frissülő (20 csomósra!), átlagban 12-13 csomós északi szélben teljesített három futam után Vasilij Zbogarnál van a labda, mert ma egy második és egy első hellyel 4 pontos előnyre tett szert Berecz Zsombi előtt. Az utolsó versenynap következik, és még két futam lehet, amivel befejeződik a tízre kiírt bajnokság. Ha nem fújna a szél, vagy bármiulyen okból nem lehetne versenyt rendezni, a hétfői tartaléknapot már akkor sem kell igénybe venni, hiszen a bajnokság már értvényes.

A négy menő kiemelkedő és különösen szoros harcát a szlovén Európa-bajnok ma kissé szétrobbantotta. Berecz Zsombi 4 ponttal áll Zbogar mögött, és egy ponttal mögötte a tarkójára liheg Ivan Kljakovic-Gaspic. Ez persze nem jelenti azt, hogy a magyar bajnoknak már ne lenne győzelmi esélye az összetettben is, mert Zsombi csak idén is több alkalommal bebizonyította, hogy immár jól teljesít nagy lelki nyomás alatt is. Azt pedig több futamon is láthattuk, hogy olykor irdatlan sebességre, és nagyszerű, meglepő taktikai húzásokra is képes.

Ugyanakkor nem kis feladat a horvát ellenfél, Bambi legyőzése sem.  Ma még Zbogar és Gaspic a nagyobb nevek, és rutinosabb finnesek. Ők értek el már nagyon tiszteletre méltó eredményeket Finnben. Viszont Berecz az, aki első finnes évében az elvárásokat magasan túlteljesítve hihetetlen ütemben fejlődik.

Persze nem szabad figyelmen kívül hagyni a negyedik helyen álló Michael Maiert, aki ma csak egyetlen alkalommal tudott bekerülni az élhármas közé. Viszont ő az, aki képes erre, és ezzel jelentősen befolyásolhatja a végeredményt.

Az ötödik hatodik helyen a ma holtversenyből induló két magyar dobogóesélyes közül Pál Gaszton tudott egy kicsit ellépni Beliczay Marcitól. Mögöttük és párharcukba olykor-olykor beleszólva, jó formáját továbbra is igazolva a legjobb junior Haidekker Elemér következik, akit a továbbra is kiváló Ian Ainslie követ második mastersként.

Kilencedik pedig már az a Rick Gergő, aki lenyűgözően teljesít, annak ellenére, hogy az előtte és a mögötte lévők legtöbbjéhez képest is kevest vitorlázott Finnel. De talán úgy érzi, hogy a rendező klub és főszponzor MVM-et képviselve villantania illik. Mindenestre, aki eddig nem tudta volna, hogy vitorlás polihisztor, most már talán elhiszi róla.

Finn OB 2013.Megkérdeztem minden magyar finnes cselekvés központi figuráját a versenyről. Sípos Péter mondja: „Jó versenyünk van, olyan megemlegetős. Ma is volt minden, kettestől hatosig, de nem gond, mert vár a vacsora rendben...”

Arról is beszélt, hogy miért csúszott mára már egy kicsit ki a cseh Michael Maier az éllovasok csatájából: „Azért a jó Maier sem gyerek már. Ahogy szaporodnak az erős futamok, egyre hosszabban mered a távolba itt a parton. Bőszélben sem az az ugrálós, hajót a hullámvölgybe rugdosós fajta, hanem inkább az üldögélős, bicepszből húzós. Mindegy ezt a virgonc új stílust mi már nem fogjuk megtanulni...”

Ha megtanulni nehéz is, nézni érdemes!

Köszönet, 2014-es helyszín és egy jótanács


A Magyar Finn Osztályszövetség szombat esti gyűlésén a versenyzők a bajnokság 2014. évi helyszínéül Keszthelyt választották. A finnesek immár bő húsz éve endezik  a többi osztálytól önállóan bajnokságaikat, lehetőség szerint minden évben más-más balatoni vagy Velencei-tavi helyszínen. 

A versenyzők megköszönték az idei kiemelkedően színvonalas rendezést a verseny fő szervezőjének, az MVM SE szakosztályvezetőjének, dr. Ugron Gáspár Gábornak. Ehhez ugyebár nem kellett hivatalos fórumot vagy túl bonyolult értesÍtési módozatot keresni, csak oda fordulni hozzá a gyűlésen, hiszen az első 1934-es Kékszalag győztesének dédunokája nem utolsó sorban lelkes résztvevője is a versenynek, tagja a magyar finnes flottának. 

De köszönet illeti a hibátlan hátteret adó rendező gárdát, a Fluck Bence vezette versenyrendezőséget, A szintén résztvevő Rick Gergelyt, a klub mindenesét, Mayer Tivadart a kikötőmestert, Rövid Évi irodavezetőt, és még sorolhatnánk bőséggel a neveket, akik ezért a nagyszerű rendezvényért dolgoztak és dolgoznak. Nem mellesleg tőle telhetően jó szeleket biztosítva a Balaton is kitett magáért, ahogy azt az MVM tavaszi és őszi versenyein mindig szokta.

A jövő évi házigazda a Keszthelyi Phőnix Kikötő, közismert nevén a "Libás" lesz. Ott van a Team Proximo és ezzel Berecz Zsombor vitorlás otthona. Reméljük addig Zsombi jó eredményekkel tovább javítja rohamosan erősödő nemzetközi renoméját, és még az ideinél is erősebb mezőny gyűlik össze majd a Balatonra.

Ezúton hívom fel a finnesek nevében minden vitorlázó - akár kezdő, akár nagymultú víztől elsodródott egykori menő - figyelmét Sipos Péter örökérvényű megállapítására (konkrét megnevezést kikerülve): " A gépkocsik típusai több márkánál azért vannak beszámozva, hogy az emberek észre vegyék, lehet abból eggyel kissebbet is venni, és a különbözetből futja egy mögé köthető utánfutóra és Finnre!"

Kiegészítés: Fenti bölcsesség megfontolt alkalmazása meghosszabbítja és főleg élvezetessebbé teszi az életet! 

A gyengeszeles kilencedik futammal dőlt el az 57. MVM Finn Országos Bajnokság, mert a befutó után a szél bizonytalanná vált, amelyben a tervezett tizedik futamot már nem lehetett megrendezni.. 

Az aktuális Európa-bajnok szlovén Vasilij Zbogar Zbogar nagyon figyelt Berecz Zsomborra. Sikerült is legyőznie, és ezzel bebiztosítania az összetett győzelmet. A mögötte összetettben második helyen végző Berecz Zsombor lett újra a magyar bajnok. A horvát Gaspic a kilencedik futamban stílusosan kilencedik helyen befutva kiesőt gyártott, így nem előzte meg a futamban negyedik Bereczet.

Az ötszörös Masters világbajnok cseh Michael Maier a végére lemaradt a dobogósoktól, viszont senkitől nem kellett féltenie a negyedik helyét.

A magyar bajnoki ezüstéremért folytatott harcban Pél Gaszton a kilencedik futammal végképp bebiztosította helyét az így bronzérmes Beliczay Marci előtt.

Mögöttük, az összetett versenyben hetedikként, magyarok között  negyedikként végzett a felnőttek között Haidekker Elemér. Kitűnően vitorlázott végig, és fölényesen lett a legjobb junior. Magabiztosan győzte le a Dél-Afrikai, háromszoros olimpikon Ian Ainslie, aki tavaly második volt a bajnokságon.

A bajnokság első igazán gyengeszeles futamát az ebben mindig nagy specialista Szilvássy Attila nyerte. Ő ezzel hatalmasat ugrott előre az összetett listán, a kilencedik helyre,és ő lett a mastersek, a 40 éven felüliek bajnoka.

Mögötte második helyen Rick Gergő (MVM SE) ért célba, aki mindent megtett, hogy bajnoki pontot szerezzen klubjának a hazai pályán. Balszerencséjére a második kieső miatt, amelyet a kilencedik futam teljesítése érvényesített, az éppen elért legjobb futameredményével is romlott az összetett helyezése. Mivel Ian Ainslie is már beleszámít a magyar bajnokságba, így végül Ricky csak a hetedik  lett a magyar bajnokságon. De ez is remek eredmény, hiszen ő csak alkalmanként finnezik, viszont nagyon sokoldalú versenyző.

Ők végeztek az 54 hajót számláló mezőnyben az első tízben az elmúlt évek talán legszínvonalasabb, legizgalmasabb magyar bajnokságán.

A Mastersek versenyében a magyar bajnok Ian Ainslie lett Szilvássy és Huszár Géza előtt. A Grand Mastersek, vagyis 50 feletiek legjobbja Székely Antal lett, aki még a Szöuli Olimpián képviselte Magyarországot. Mögötte Bartos Zoltán és Demeczky MIhály szerzett érmet. A Grand Grand Mastersek, a hatvan felettiek háromfős mezőnyében pedig Farkas József diadalmaskodott az Orfői-tó képviseletében. 

Még az utolsó versenynap előtti este a finnesek évi rendes gyűlésüket tartották. A versenyzők megköszönték az idei kiemelkedően színvonalas rendezést a verseny fő szervezőjének, az MVM SE szakosztályvezetőjének, dr. Ugron Gáspár Gábornak. Ehhez ugyebár nem kellett hivatalos fórumot vagy túl bonyolult értesÍtési módozatot keresni, csak oda fordulni hozzá a gyűlésen, hiszen az első 1934-es Kékszalag győztesének dédunokája nem utolsó sorban lelkes résztvevője is a versenynek, tagja a magyar finnes flottának.

De köszönet illeti a hibátlan hátteret adó rendező gárdát, a Fluck Bence vezette versenyrendezőséget, A szintén résztvevő Rick Gergelyt, a klub mindenesét, Mayer Tivadart a kikötőmestert, Rövid Évi irodavezetőt, és még sorolhatnánk bőséggel a neveket, akik ezért a nagyszerű rendezvényért dolgoztak és dolgoznak. Nem mellesleg tőle telhetően jó szeleket biztosítva a Balaton is kitett magáért, ahogy azt az MVM tavaszi és őszi versenyein mindig szokta.

A Magyar Finn Osztályszövetség szombat esti gyűlésén a versenyzők a bajnokság 2014. évi helyszínéül Keszthelyt választották. A finnesek immár bő húsz éve endezik  a többi osztálytól önállóan bajnokságaikat, lehetőség szerint minden évben más-más balatoni vagy Velencei-tavi helyszínen.

A jövő évi házigazda a Keszthelyi Phőnix Kikötő, közismert nevén a "Libás" lesz. Ott van a Team Proximo és ezzel Berecz Zsombor vitorlás otthona. Reméljük addig Zsombi jó eredményekkel tovább javítja rohamosan erősödő nemzetközi renoméját, és még az ideinél is erősebb mezőny gyűlik össze majd a Balatonra.

Támogatóink: