Merkantil Laser Európa Kupa 2013

A Balatonfüredi Yacht Club szervezésében zajló Merkantil Laser Európa Kupa 2013 verseny első napján három futam került lebonyolításra a 11 országból érkező 56 versenyző számára. A 11 Standard, 19 Radial és 26 Laser 4.7-es 2 órás parti halasztást követően szállt vízre, ahol az első két futam alatt 10-12 csomós, míg a harmadik futam során 6-9 csomós, NY-DNY-i szél fogadta a versenyzőket.

 

A Standardeknél az osztrák Dapeci Claus Maria (1,2,4) vezet a két magyar versenyző Tomai Balázs (1 UFD 12, 1) és Szegedi Dániel (5,3,7) előtt.

 

A Radial mezőny első két helyét a Vadnai testvérek foglalták el az első nap végén, miután Benji két első és egy negyedik, öccse, Jonatán két harmadik helyezést követően a harmadik futamban győzelmet szerzett. Harmadik helyen jelenleg a szlovén Marko Radman áll 2,2,3 helyezésekkel.

 

A legnépesebb, Laser 4.7 mezőny élén női uralom van: első helyről Érdi Mári (1,2,1), a második helyről Virág Flóra (2,1,4) várja a holnapi folytatást, míg a harmadik helyen jelenleg a norvég Skaar Anna (5,4,7) áll.

A holnapi napon az első figyelmeztető jelzés 11:00 órakor lesz.

Mári, Benjamin és Jonatan a Balatonfüreden megrendezésre kerülő Laser Európa kupa sorozat magyarországi állomásán is bizonyítottak - ismét hajóosztályaik legjobbjaiként ünnepelhetjük őket.

2013. szeptember 20-22. között rendezte a Balatonfüredi Yacht Club az Európán átívelő, három Laser hajóosztály számára - Standard, Radial, Laser 4.7 -meghirdetett versenyt, amelyen 11 ország 56 versenyzője állt rajthoz. A magyar versenyzők remekül szerepeltek: 15 díjjal - 9 első, 4 második, 2 harmadik - a zsebükben térhettek haza.

A három nap során remek szélviszonyok között összesen 7 futamot sikerült lebonyolítani az ifj. Rauschenberger Miklós által vezetett rendezőségnek, így az utolsó napon 1 kiejtővel, 6 futam alapján hirdettek győzteseket. A taps nagy részben a magyaroknak szólt.

A Standerdeseknél a KVSI ES vitorlázója, Tomai Balázs állhatott a dobogó legfelső fokára, akit az oszták Dapeci Claus Maria és a bahreini Janahi Abdulla követett.

A fiú radiálosoknál a mindhárom nap remek teljesítményt nyújtó Vadnai testvérek (BYC) állhattak a dobogó két legfelső fokára - Benjamin 5 futamgyőzelemmel egy 4. és egy DSQ-val, míg Jonatan 1 futamgyőzelemmel, 5 második és két harmadik hellyel utasított mindenkit maguk mögé. A dobogó harmadik fokán a szlovén Radman Markonak szólt a taps.

U19 kategóriában szintén Vadnai Benjamin győzött, mögötte Marko Radman és a máltai Briffa Roberto végzett.

A még fiatalabbak, az U16-os kategóriában Vadnai Jonatan nyert a szingapúri Amos Lim és az osztrák Hofer Mattheaus előtt.

A lány radiálosoknál az osztrák Dapeci Catherine győzött összetett kategóriában, akit a két magyar Haidekker Zita (AYC) és Hirschler Ludovika (SÉP) követett a sorrendben. Dapeci a lányok U19-es, míg Haidekker Zita a lányok U21-es korcsoportjában is győzedelmeskedett.

A Laser 4.7-es női, U16-os mezőnyben Érdi Mári a BYC versenyzője ismét nem talált legyőzőre, magabiztosan utasította maga mögé a teljes mezőnyt, nem csak korcsoportját 1,2,1,1,3,(6),5 helyezésekkel. Második helyen a SÉP vitorlázója, Hirschler Rebeka végzett, míg a harmadik díjat a szlovák Kecskésová Michaela vehette át.

Az U18-as mezőnyben is magyar siker született: Virág Flóra az YKA versenyzője toronymagasan győzött korcsoportjában, míg második helyen a cseh versenyző, Sugarova Kristyna végzett a norvég Anna Skaar előtt.

A Laser 4.7-es fiúk U18-as versenyében a Procelero SE vitorlázója, Gecse Balázs győzött, második lett Norvégiából Hassum-Olsen Mads Severin, a harmadik helyen pedig Szilasi Farkas végzett a Kerekedből.

Az eggyel fiatalabbak korosztályában Scharf Máté (BSFVK) vehette át az első helyezettnek járó díjat, megelőzve az MVM SE versenyzőjét, Hadnagy Zsombort, aki a második helyet érdemelte ki, és a szlovák Melis Patrikot, aki harmadik helyet szerzett.

Gratulálunk Mindenkinek!

Eredménylista a csatolmányban, fényképek a BYC Facebook oldalán találhatóak. 

Támogatóink: