Magyar utánpótlás és élsport 2010-ben

Az Utánpótlás valamint az Olimpiai Élsport Bizottságok közös, nagyon részletes beszámolója értékeli a kiemelkedően sikeres 2010-es versenyévad eredményeit és bemutatja a segítőMVSZ  támogatások elosztását.

Az itt mellékletben olvasható beszámoló nem egy unalmas, semmitmondó iromány! Érdemes alaposan átolvasni!

 

Megtudható belőle pontosan (mondhatni fillérre) összefoglava, hogy miként szerepeltek versenyzőink az olimpiai és utánpótlás osztályokban, mi áll a 2010-es versenyévad sikerei mögött. Ki, hol, milyen eredményeket ért el  és ehhez pontosan milyen támogatásokat kapott a Magyar Vitorlás Szövetségtől. Képet kaphat minden magyar vitorlázó, hogy a befizetett tagdíjakból, nevezési díjakból és egyéb bevételekből az utánpótlásra és az élsportra fordítható összeget hogyan használták fel az arra érdemes versenyzők.

 

A Magyar Vitorlás Szövetség Utánpótlás Bizottsága és Olimpiai Élsport Bizottsága példamutató beszámolót állított össze. Köszönet érte tagjaiknak!

 

A beszámoló

Kedvcsinálóként idézet a beszámolóból, annak rövid bevezetője:

 

2010 Január 1. és Október 31. közötti időszakban, 67 támogatott versenyzőnk, 64 nemzetközi, Grade besorolású olimpiai, és az utánpótlás hajóosztályok nemzetközi versenyein vett részt. Közülük 33‐an olimpiai, míg 34‐en utánpótlás hajóosztályban versenyezve részesültek a verseny évad során a Magyar Vitorlás Szövetség támogatásában. A többiek, megközelítőleg 62 utánpótlás és olimpiai osztályban szereplő versenyző, ‐ a vitorlázás szerelmesei, vagy a jövő reménységei önerőből érik el sikereiket.

 A támogatott versenyzők, a verseny szezon előtt megfogalmazott programjuk szerint készültek és teljesítették vállalásaikat. A versenyzői egységek verseny részvételéről, OÉB és az UB új, közös nyilvántartási rendszert alakított ki és vezetett be, amelyet az 1. számú melléklet alatt csatoltunk. A nyilvántartást a szezon alatt folyamatosan, naprakészen vezettük.

 

Az eredményeken már most tapasztalható a rendszeres külföldi versenyzés jótékony hatása. Az ISAF pontozási és ranglista rendszeréhez történő viszonyítás bevezetésével, a versenyzők nemzetközi szereplése évekre visszamenőleg mérhetővé vált. A verseny szezon során elkészült, az ISAF ranglista rendszer 1995 évi bevezetésétől napjainkig elért eredményeinek nyilvántartási rendszere, amely a 2. számú melléklet alatt került csatolásra.

 

A nyilvántartási rendszer bevezetésével, tényszerű adatokra támaszkodva látható, hogy az 1995 és 2010 közötti időszakban, milyen eredményességgel szerepeltek versenyzői egységeink a nemzetközi mezőnyben. Minden egyes hajóosztályról elmondható, hogy képesek voltak nem kis áldozatok árán, helyenként bonyolult szervezéssel, összehangolni és ezáltal költséghatékonnyá tenni felkészülésük és utazásaik feltételeit. A versenyzőket foglalkoztató klubok összefogása megerősödött az elmúlt év során, így a költségek racionalizálásával egyre takarékosabbá vált a nemzetközi részvétel, mialatt a versenyzők nemzetközi szereplése egyre intenzívebb lett.

 

Külön köszönet illeti a versenysportban résztvevő versenyzők szüleinek és családjaik által vállalt anyagi erőfeszítéseket, ami sportolóink éves költségvetésének jelentős részét teszi ki. A szülők, klubok, szponzorok, edzők segítőkész, támogató hozzáállása egyre érezhetőbbé vált, ami jól látszik a versenyzők egyre nagyobb önbizalommal teli versenyzésében, eredményességében is.

 

Az Olimpiai Osztályokra vonatkozó támogatási rendszer 2010. februári bevezetésével, tervezhetővé vált a versenyzői egységek nemzetközi programjához biztosított MVSZ támogatás összege úgy, hogy a támogatás mértéke a versenyzői egységek eredményességhez és nemzetközi szintű fejlődéséhez volt köthető. A 2010 évi költségvetés készítésekor, az UB és OÉB, első alkalommal közös költségvetést készített. A költségvetés és az elszámolások kimutatását a 3. számú melléklet foglalja össze. Összhangban a MVSZ Alapszabályának 2010. május 27.‐én elfogadott 33.§ 1.8. pontjával, a MVSZ UB és OÉB kidolgozta „Az Utánpótlás és Olimpiai Hajóosztályok

 

Működési és Támogatási Szabályzata” című dokumentum tervezetét, amely jelenleg egyeztetés alatt áll az osztályszövetségek, osztály edzők és klubok képviselőivel. A tervezet tartalmazza az Olimpiai osztályok támogatási rendszerének frissítéseit, valamint az utánpótlás és olimpiai osztályok egységes szerkezetbe foglalt támogatási rendszerét. Az UB és az OÉB, a dokumentumot az egyeztetések lezárását követően, a tervezett ügymenetnek megfelelően a 2010. December havi elnökségi ülésen kívánja előterjeszteni.

Támogatóink: