Hyéres: Érdi Mári és Vadnai Jonatán is a szombati éremfutamban!

Ütközés, lukas hajó - Vadnai Jonatán kálváriája.

Nem mindennapi, kalandos história után került Jonatán a legjobb tíz helyen álló versenyző közé, azaz a szombati ILCA 7 éremfutamba. Egyszerűbb történet Érdi Márié (MVM SE), aki az idei hyéres-i Francia Olimpiai Hét nagyon nehéz, bonyolult időjárási körülmények között megrendezett kilenc nyitó futama alapján a hetedik helyen került az ILCA 6 éremfutamba. Pénteken egy remek 5. és 11. hellyel sikerült stabilizálnia a már tegnap megszerzett összetett pozíciót.

Vadnai Jonatán (BYC) megpróbáltatásokkal volt kénytelen szembesülni pénteken. A délután nyilvánosságra hozott eredménylistán egy 32. és egy 22. futameredmény szerepelt, ezzel nem került volna a tíz legjobb közé. De a később frissített listán a két utolsó futam mellett már méltányossági átlagpontszám áll, ezzel Joni tizedikként került az éremfutamba. A történet röviden: a délelőtti, nyolcadik futam rajtja előtt körülbelül három perccel a magyar versenyző útjogos jobb csapáson lobogtatott, amikor a perui versenyző útjog nélkül, teljes sebességgel nekirohant. A hajó olyan ütést kapott, hogy szétnyílt, elvált a deck a héjtól, a rajtot szerencsére visszalőtték, de az edzőmotorosban nem tudták leragasztani megfelelően a rést a zuhogó eső miatt vizes hajón. Jonatán küzdött az egyre jobban elnehezülő laserben, így lett harminckettedik. A nap második futamában az úgy-ahogy leszigetelt hajó továbbra is nyelte a vizet, a jó rajt után egyre lassabb lett, így jött össze végül a futam huszonkettedik hely. A parton Joni előrelátóan levideózta a hajó sérüléseit és a hajóból hosszú perceken át csörgedező tengervizet - ez a bizonyíték jól jött az óvástárgyaláson, ahol nem volt nehéz a versenybírók döntése, hiszen a perui Peschiera elismerte a hibáját, és a nyolcadik futamból ki is zárták. (Műszaki hibára hivatkozott, de ez a felelősségét nem csökkentette.) 

Mindkét magyar olimpiai részvevőnk tehát ott lesz a legjobb tíz helyen álló versenyző számára megrendezendő szombati éremfutamban, amelyet a szokásosnál rövidebb, a kikötőszájhoz közeli Bravo pályán rendeznek meg, a férfi ILCA 7 mezőny számára 12.00, a női ILCA 6 osztály számára 12.40-től. A Francia Olimpiai Héten, a párizsi olimpia előtti utolsó nagy versenyen elért végső helyezésük a dupla pontos, kiejthetetlen éremfutam után dől majd el. Jonatán péntek éjszaka a kölcsön hajó ügyeit, felszerelését intézi...

Eredmények: https://sof.regatta.ffvoile.fr/en/default/races/race-resultsall

Kép: Sailing Energy

Visy László Oszi 

Támogatóink: