Finn EB 2014

31 nemzet 101 hajója, tulajdonképpen komplett világbajnoki mezőny gyűlt össze Franciaországban, La Rochelle-ben az olimpiai Finn osztály Európa-bajnokságán.

Május 5-én az első tervezett versenynapon nem fújt a szél az Atlanti-óceánon La Rochelle előtt, így csak másnap, kedden sikerült elkezdeni az Európa-bajnoki  küzdelmeket. 

Feketezászlós rajt után a mezőny egyharmadát, 35 hajót kizártak az első futamból. A pechesek közé tartozott Berecz Zsombor is. Olyan elit társaságban gyűjtött 1012 pontot, mint Ivan Kljakovic-Gaspic, Jorge Zarif, Ed Wright, Thomas Le Breton, Oliver Tweddell, Pjotr Kula és még hosszan sorolhatnám. A kizártak minőségét jelzi, hogy a második futamban közülük kilencen végeztek az első tizenötben. Köztük Zsombi is!

Tehát a második futamban Berecz Zsombi javított, és a 14. helyen ért célba. Ez már megfelel a tavaly és idén mutatott eredményei alapján várható helyezésnek. 

Összetettben a világbajnok brit Giles Scott vezet a szlovén Vasilij Zbogar és a finn Tapio Nirkko előtt. 

A verseny honlapja: http://www.finneuropeans.org/ec2014/

Ma három futamot vitorláztak a finnesek La Rochelle-ben az Európa-bajnokságon. A szél délelőtt 235 fokról 9-10 csomóval fújt. A teljes 101 hajós mezőny együtt vitorlázik, nincsenek csoportok. 

Zsombi a mai napon egy kitűnő 7. helyet ért el az első futamon, majd folytatta egy 16., és egy 15. helyezéssel. Az ötödik futammal életbe lépett a kieső, így az első nap kapott BFD (fekete zászlós korai rajt miatti kizárás) már nem torzítja összteljesítményét. 

A verseny félidejénél a 14. helyen áll a 31 nemzet 101 hajója között. A nemzetek sorrendjében 9. Az Európa-bajnokság ugyan nem válogató semmire, tehát a nemzetek sorrendjét nézni pusztán érdekesség. De ősszel a santanderi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon sem lesz több ellenfél, itt van mindenki az EB-n. A Riói Olimpián a házigazda kínaival együtt 23 nemzet finnesei versenyezhetnek, és ebből 12 hely talál gazdára Santanderben. Vagyis, Zsombi jelenleg bőven az olimpiai szinten, sőt az első elérhető kvalifikációs lehetőség szintjén belül jár.

Tavaly Warnemündében 14. lett az Európa-bajnokságon, majd 7. a világbajnokságon.

Friss hír:

A mai hatodik futamban Berecz Zsombi 4. helyen ért célba, és ezzel most összetettben a 9. helyen áll az olimpiai Finn 101 hajót felvonultató nyílt Európa-bajnokságán la Rochelle-ben az Atlanti-óceánon. 31 nemzet versenyző hajtanak az így világbajnoki erősségű mezőnyben. A mezőnyben nincsenek csoportok, a futamokon mind a 101 hajó egyszerre versenyez.

A 7. helyen álló horvát Ivan Kljakovic-Gaspic és a most 11. svéd Björn Allanson magyar vonatkozása pedig annyi, hogy mindketten egy új fejlesztésű Pata árboccal, vagyis Antal Gábor műhelyében épített rúddal versenyeznek. 

Az EB-n parádésan szerepelnek az angolok az első hatban négyen vannak, egyelőre csak a szlovén Zbogar és a francia olimpiai bronzérmes francia Lobert fér be közéjük a 3. és az 5. helyen. 

Berecz Zsombor jelenleg a nemzetek sorrendjében 6.

A mai első futam után Bereecz Zsombi nem fékezett, és a remek 4. hely után a hetedik futamban még jobban teljesítve 3-ként ért célba. Ezután a 8. futamon 23. lett, de ezzel együtt is még előrébb lépett a listán, és most, nyolc futam után a 8. helyen áll a 31 nemzet 101 finnesét felvonultató, a résztvevőket tekintve egy világbajnokság színvonalával azonos erősségű Európa-bajnokságon.

Ez a sorozat annál is inkább nagy lelkierőről tesz tanúbizonyságot, mert az első futamban kapott BFD, vagyis a feketezászlós korai rajtért begyűjtött rengeteg pont ott lóg a feje fölött. Vagyis bármilyen helyezést ér el, az jelenleg beleszámít az összetett eredményébe. 

Ezért is nagyszerű az azóta hét futamon produkált versenyzése.

Nem utolsó sorban ez is bizonyítja, hogy már biztosan beletartozik finnes világ élmezőnyébe.

La Rochelle-ben az olimpiai Finn osztály Európa-bajnokságon a pénteki utolsó előtti napon két futamot teljesített a 31 országból érkezet 101 versenyző. A világbajnoki színvonalú mezőnyben Berecz Zsombor ismét nagyot alakított. A kilencedik futamban 3. helyen ért célba!

A 10. futamon a 23-ként futott be, és ezzel tartja az összetettben a 8. helyét. Berecz Zsombi ezen az Európa-bajnokságon, már négyszer is az első tízben ért célba, és kétszer is volt 3. Egy olyan versenyen, ahol a 101 versenyző nem csoportokra bontva versenyez, hanem mindenki együtt rajtol.

Szombaton még egy zárófutamra kerül sor, amit majd a legjobb tíz dupla pontszámmal számító Éremfutama követ. Remélhetően Berecz Zsombival. A magyar bajnok tíz futam után 1 ponttal áll a legutóbbi Világkupa futamot nyerő, olimpiai 4. helyezett holland Jan Pietr Postma mögött, míg a francia Thomas Le Breton 3 ponttal követi a magyar bajnokot. A tizedik és tizenegyedik helyezett brit Andrew Mills és az Új-Zélandi Andy Murdoch egyaránt húsz ponttal jár hátrébb, mint Zsombi.

A brit Giles Scott az utolsó napon elért  8. és 14. helyével az utolsó futam és az Éremfutam eredményétől függetlenül már Európa-bajnok. A jelenleg második Vasilij Zbogar pontszámban még beérheti, ha megnyeri az utolsó futamot és az Éremfutamot egyaránt, csakhogy Scottnak van 6 futamgyőzelme is. Vagyis 10 futam után már biztosan Európa-bajnok!

Az utolsó napra, szombatra még egy futam és a Medal Race, az Éremfutam maradt. Végül csak az utóbbit rendezték meg.

Berecz Zsombor újra nagyszerű eredményt ért el. Az Éremfutama ugyan már rosszul sikerült, de 9. lett egy olimpiAI OSZTÁLY olyan Európa-bajnokságán, ahol ott volt a világ teljes élmezőnye, és egyetlen csoportban, együtt versenyzett mind a 101 résztvevő. Tette mindezt úgy, hogy az első futamtól kezdve - amelyen feketezászlós rajtban 34 másik hajóval együtt kizárták -, mindvégig a feje felett lógott ez a 102 pontos hely, vagyis egy irdatlanul erős mezőnyben a következő kilenc futamban már nem hibázhatott.

Képes volt erre, hiszen ezután a legrosszabb helye 23. volt, de kétszer futott be 3., egyszer 4, és egyszer 7. helyen, és még négy futamon közel járt ahhoz, hogy bejusson az első tízbe!

2013-ban 14. volt az Európa-bajnokságon és 7. a világbajnokságon. A világ élvonalába tartozik.

Végeredmények

Támogatóink: