Eredményes volt az Európai Vitorlás Szövetség balatonfüredi közgyűlése

Az Eurosaf balatonfüredi közgyűlésén több fontos döntést is hoztak a küldöttek az európai vitorlázás jövőjéről és fejlődéséről. A küldöttek elfogadták az elnöki, a főtitkári beszámolókat, valamint a 2023-as és a 2024-es költségvetéseket is. 

Az Európai Vitorlás Szövetség (Eurosaf) Balatonfüreden, a Kékszalag Portban, a 27. rendes közgyűlésén, egy sor a következő évet meghatározó kérdésekről, illetve javaslatokról döntött 43 tagú szervezet legfőbb döntéshozó szerve április 13-án, szombaton. 

A 28 országot képviselő küldöttek az ilyen esetekben szükséges formaságokat (regisztráció, a szavazatszámlálók kinevezése) követően meghallgatta, megvitatta, majd elfogadta az az andorrai José Pla elnöki és az elnökség szakmai jelentését a 2023-as évről. A szervezet igazgatósága úgy döntött, hogy a programot regionális módon bővíti ki a mediterrán térség további bevonásával. Támogatják a további új osztályokat, mint például tavaly a 69F osztályt, valamint az eSailinget. Bejelentették a Eurosaf Mixed Offshore European Championship (EMOEC) nyílt pályázatát is, valamint hangsúlyozták a fenntarthatóság és a víz védelmének fontosságát. 

Hasonló eljárásban következett a szervezet 2023-as pénzügyi jelentése, aminek kapcsán megjegyezték, hogy a veszteség mérséklése érdekében növelni lenne szükséges a szervezet bevételeit. 

Ezt követően megvizsgálták a 2024-es költségvetést, amit szintén némi mínusszal fogadtak el. Timo Haas kincstárnok ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy bár a veszteség évről-évre csökken, a következő három évben még mínuszos költségvetéssel kell számolni. A költségvetés taglalása során felvetődött, hogy hosszú távon nehéz lesz elkerülni a tagdíjak emelését, másfelől több rendezvény szervezésével is növelni lehet a bevételeket. Ugyancsak elfogadták a könyvvizsgálói jelentést és az új könyvvizsgálók személyét is. 

A közgyűlésen kulcskérdésnek tekintették, hogy a vitorlázás is bekerüljön az Európa Játékok programjába – a következő ilyen esemény 2027-ben lesz Isztambulban. A közgyűlésen arról is döntöttek, hogy a következő rendes éves közgyűlést 2025. április 26-án Bécsben, a szervezet központjában tartják. 

„Nagy megtiszteltetés számunkra és az egész magyar vitorlázás számára, hogy az európai szövetség Balatonfüreden rendezte meg az idei rendes közgyűlését, ami eredményes munkát végzett” – mondta Haranghy Csaba, az MVSZ elnöke. 

„Fantasztikus közgyűlést rendezett a Magyar Vitorlás Szövetség Balatonfüreden, a nagyszerűen megszervezték a magyar vitorlázók. Minden lényeges döntést meghoztunk és az európai vitorlázás jövője és fejlődése szempontjából fontos döntések születtek és fontos eszmecserék zajlottak” – értékelt az Eurosaf igazgatóságának elnöke, José Pla. 

„Elsősorban is köszönetet kell mondanom a szervezőknek, nagyszerű meetinget rendeztek itt Balatonfüreden. A küldöttgyűlés fontos munkát végzett, és a World Sailing szeretné folytatni a vitorlázás fejlesztése terén a közös munkát az Eurosaffal, hiszen a kommunikáció és a csapatmunka egyre fontosabb” – mondta a közgyűlést követően Quanhai Li, a World Sailing elnöke. 

csl

Támogatóink: