Érdi és Vadnai is éremfutam-közelben!

Érdi Mári a 7., Vadnai Jonatán a 9. helyen áll hét futam után Hyéres-ben.

A Francia Olimpiai Hét az idei második Világ-kupa verseny, és a legfontosabb nagy erőpróba a két hónap múlva kezdődő olimpia előtt. Az ötkarikás játékok jegyében idén két egymástól független versenyt rendeztek mind a tíz olimpiai osztály számára a franciák.

A QN sorozatban (a Qualified Nations rövidítése) indul két biztos olimpiai résztvevőnk, Érdi Mári (MVM SE) és Vadnai Jonatán (BYC). Csütörtökön nagyon nehéz időjárási körülmények között, hidegben, nagyon változó erejű és irányú szélben újabb két futamot rendeztek, ezzel ILCA 6 és ILCA 7 hajóosztályban is hét futam szerepel a listán a verseny utolsó előtti nyitófutamos napján. Pénteken még két vagy három futam rendezhető, szombaton pedig már csak az éremfutam és a díjkiosztó van hátra. Mindkét olimpiára készülő versenyzőnk éremfutamra esélyes helyen áll. Érdi Mári mai 13. és 5. helyével pillanatnyilag hetedik. Vadnai Jonatán hatalmasat javított: szerdán a délutáni futamban bejött harmadiknak, csütörtöki 8. és 6. helyével pedig feljött a 9. helyre.

A Last Chance Regattán az adott hajóosztályban még olimpiai kvótát nem szerzett nemzetek versenyzői indulnak, mi itt 49er és férfi és női szörf osztályban voltunk érdekeltek. Egyetlen magyar induló sem szerzett új olimpiai kvótát, erre az előzetes várakozások szerint sem volt esélyünk, és mivel a versenyzőink a pénteki éremfutamba se kerültek be, számukra csütörtökön véget ért a verseny. 49er szkiff osztályban Szabó Roni Oszkár és Pais-Hank Olivér (EGIS-SVE) a 25. helyen végzett a 33 hajós mezőnyben. Edzőjük, Brencsán Dávid röviden így értékelt:

„Ők egyértelműen a jövő emberei. A 30-32 éves átlag életkorú olimpiai 49er mezőnyben nagyon fiatalnak számítanak: Roni 20, Olivér 17 éves. Jól tudnak együtt dolgozni, fizikai adottságaik ígéretesek ehhez a hajótípushoz. A héten nagyon bonyolultak voltak az időjárási körülmények, mindenki erős szélre számított, ezt ígérte a meteorológia is, de ezzel ellentétben, különösen napközben, folyamatosan birkózott egymással a északnyugati erős misztrál és egy hűvösebb északias szél, gyakori volt, hogy 5 és 20 csomó között változott periodikusan a szél ereje. A stabilabb, általában késő délután beérkező szélre hosszú órákat vártunk a vízen, volt, hogy csak hét óra elteltével jutottunk ki a partra. A fiúknak voltak nagyon jó rajtjai, szép első cirkáló szakaszai, a helyük megtartásával voltak gondok. Ha kicsit több szerencséjük van, lényegesen jobban is szerepelhettek volna. Van mód a javításra, és a további tanulásra, ugyanis innen utazunk tovább a május 7-én kezdődő 49er felnőtt Európa-bajnokságra, amelyre ugyancsak Franciaországban, Le Grande Motte környékén kerül sor.”

iQFOiL szörf osztályban sem született új magyar kvóta, a férfiak 50 fős mezőnyében Sánta Bence (Magyar Szörf Akadémia SE) 29., Kossovics Máté (Körte SE) 32., Bors Máté (THE) 42. lett. A nők között Simon Hanna (Körte SE) 27., Szentiványi Sára (SVE) 28. lett a 33 induló közül.

Eredmények: https://sof.regatta.ffvoile.fr/en/default/races/race-resultsall

Kép: Sailing Energy

visyla

Támogatóink: