Dr. Jordán Károly Vándordíj

A magyar vitorlás sport fontos személyiségére emlékeznek a 12. Sail-ing Business Cup versenyzői.

Ma kezdődött az Adrián az őszi tengeri nagyhajós bajnokságot is rendező  Molnár Csaba és cége szervezésében az immár 12. Sail-ing Business Cup charterhajós verseny. A regattán szinte a kezdetek óta részt vevő Jordán Gábor egy különleges vándordíjat alapított, amelyet a versenyen eddig és a jövőben aktuálisan legsikeresebb csapat birtokolhat.

A magyar vitorlás sport történetében számos nagy, fontos szerepet játszó dinasztia révén egyes családnevek különösen ismertek. Ha például valaki a Fináczy, Litkey, Tuss, Schőmer - és még hosszan sorolhatnánk - nevet hallja, akkor feltehetően vitorlázásról esik szó.

Az egyik ilyen nagy vitorlás dinasztia alapítója volt Dr. Jordán Károly, akinek a fia Richárd is fontos szerpet játszott a magyr vitorlázás történetében, de nagyon sokan ismerik és szeretik az unokát Jordán Gábort is. Elsősorban a nagyhajós mezőnyben vált ismertté, hiszen Dragonban, Európa 30-asban majd hoszzú ideig a Talizmán 6R kormányosaként tette le névjegyét. De most is még évente felbukkan az Adrián a Sail-ing Business Cupon, aholtöbbek között rendszeresen ellenfele a saját fia Balázs is.

Dr. Jordán Károly
(1871-1959)

1912-ben alapítója volt a Balatoni Yacht Clubnak, amely a második világháborúig terjedő korszak egyik legjelentősebb balatoni egyesülete volt. Club kapitányként, majd a BYC elnökség tagjaként aktív részese volt a versenyéletnek. Ők találták ki és alapították a Kenese-Keszthely rekordversenyt, amely máig él patinás, különleges szabályaival. 

E verseny alap rekordidejét is ő állította fel fiával Richárddal a család 42 m2-es Pelso nevű uszonyos kutterével. 1921-ben első indulóként  6 óra 42 perc alatt értek Keszthelyre, ami abban az időben olyan jó teljesítmény volt, hogy azt túlszárnyalni csak 8 év múlva tudta a Novara nevű 25-ös Jolle.

Dr. Jordán Károly kiváló, Svájcban tanult  matematikus is volt. A nevéhez fűződik az első hajóparamétereken alapuló előnyszámítási-rendszer kidolgozása, amelyet évtizedekig használtak a Balatonon különböző vitorláshajók által egy versenyen futott teljesítmények összehasonlítására. A számítási rendszert annak idején több ország vitorlázói is adaptálták.

12. Sail-ing Business Cup

Egyforma Bavaria 40S típusú hajókkal vitorlázik a 15 résztvevő csapat. Az első versenynapon 20-30 csomós délkeleti szél fújt.

Az első futamot, amelyet egy 16 tengeri mérföldes, szigetek között kijelölt cirkáló és bőszeles szakaszokat is tartalmazó pályán futottak, Soponyai Géza csapata a Vabeko nyerte, a Jordán Balázs vezette Brightly és Főni Sailing Team előtt, ahol Sáfián László a skipper.

Kedden a  balatoni vitorlázás különleges versenyét, aCsillagtúrát először az Adriára adaptáló versenynappal folytatódik a Sail-ing Business Cup. A Csillagtúra lebonyolítását a Snewisport által a hajókra telepített nyomkövető teszi lehetővé. 

Bővebb információk találhatók a versenyről annak honlapjánITT, illetve a napi futamok során nyomon követhető a hajók mozgása a www.snewisport.hu honlapon. Ők adják majd a GPS nyomkövetőket a szezon fő MVSz versenyein a Kékszalagot is beleértve.

A 12. Sail-ing Business Cup  április 25. péntekig tart. 

Támogatóink: