Bujtor Emlékverseny és vándordíj

A Mágia nyerte az első Bujtor Istvánra emlékező versenyt.

Az MKB, a BAHART, a balatonszemesi Kis Tücsök Étterem és a RAMADA Hotel & Resort Balaton támogatásával szeptember 11-12-én rendezte meg a 30-as cirkáló osztály BUJTOR ISTVÁN emlékversenyét, amelyen a hajók egyben a felajánlott örökös vándordíjért is küzdöttek.

 

A filmjeivel a magyar vitorlázás népszerűsítéséért is sokat tett színész és rendező tavaly szeptember 25-én hunyt el. Hosszú éveken át eredményesen versenyzett ebben  a hajóosztályban az 1936-ban épült (1967-ben Kékszalag győztes) klasszikus 30-as cirkáló, a „Rabonbán”  kormányosaként. Hat alkalommal bizonyult a legjobbnak a magyar bajnokságon.

 

 Az emlékverseny mezőnye szombaton, szeptember 11-én Balatonfüredről, az Magyar Külkereskedelmi Bank vitorlástelepe előtt rajtolt, cél a balatonszemesi kikötő volt. A legyengülő szél miatt a futam távját valamelyest rövidíteni kellett.  

 

Délután a résztvevő versenyzők megkoszorúzták Bujtor István balatonszemesi sírját, majd  a Kis Tücsök étteremben közös vacsorán emlékeztek meg volt versenyzótársukról, jó barátjukról.

 

Másnap, szeptember 12-én vasárnap a táv Szemes – Balatonfüred volt. Flautés rajt és egy jó órányi várakozás után kellemes nyugati szél érkezett, amellye a hajók jó tempóban vitorláztak át a keleti medencébe. Oda viszont ez a szél nem terjedt át, és a mezőny újra tömörödött. A lapok újraosztása után a hajók már rövid időn belül befutottak.

 

Délután az MKB vitorlástelepén kerül sor a díjkiosztó ünnepségre. Az örökös vándordíjat, Bujtor István kapitányi sapkájának bronzszobrát Lehoczky Tivadar képzőművész készítette, aki szintén ebben a hajóosztályban versenyez. A díjat a színész felesége Bujtor Judit adta át.

 

A versenyen14 cirkáló indult. A győzelmet a Mágia - Dulin Tamás, Dulin György, ifj. Dulin György és Lovas Dániel - szerezte meg. Második a Fináczy György vezette Regulus, harmadik Halász Gyula Emeséje lett.

 

A Rabonbánt Bujtor régi klubtársai, jó barátai és állandó versenyzőtársai - Holovits György, Németh Miklós és Mészáros Géza - vitték a versenyen.

Eredmények

Támogatóink: