Böröcz Bence és Fluck Benedek előadása

A tegnap esti utolsó programmal zárult a Magyar Vitorlás Szövetség 2016. évi elméleti előadássorozata, ahol Fluck Benedek nemzetközi versenyrendezővel tartottunk közös előadást "A nevezéstől a díjkiosztóig sikeresen: versenyrendezői és versenybírói tanácsok" címmel. A tervezettnél kicsit hosszabbra nyúlt előadáson a résztvevőket egy fiktív verseny lebonyolításán vezettük végig, ahol amellett, hogy betekintést nyújtottunk a versenyrendezői és versenybírói tevékenységbe, kézzelfogható tudásanyagot adtunk át a felkészülésük elősegítésére.

Miután a korábbi két évben külön-külön szerepeltünk a sorozatban, idén egy közös előadás megtartására kaptunk felkérést január elején. A tervezést körülbelül akkor kezdtük el: hamar megállapodtunk, hogy habár komolyabb összehangolást kíván, de úgy tartunk közös előadást, hogy felváltva szerepelünk, nem pedig kettévágjuk a rendelkezésre álló rövid időt, és külön-külön tartunk egy-egy még rövidebb ismertetőt. A koncepcióra pedig saját tevékenységünk adta az ötletet. Mindketten versenyrendezők és versenybírók is vagyunk, de pontosan csak az egyiket, és szerencsére különbözőt végzünk nemzetközi minősítéssel is.

Számos versenyen működtünk közre hasonlóan osztott szerepekben, ahol az együttműködést időről-időre sikeresnek értékeltük, így arra gondoltuk, hogy megpróbáljuk ezt egy ilyen környezetben is. Célközönségnek egy vegyes összetételű, nagy létszámú hallgatóságot tekintettünk, akik elsősorban versenyzők, és akik között nyilván vannak fiatalabbak és idősebbek, gyakorlottabbak és kevésbé gyakorlottak. Olyan témákat terveztünk bemutatni, ami minden érdeklődőnek ad némi újdonságot, még ha néhány dia csak ismétlést, rendszerezést jelentett is.

Az előadás központi eleme volt a szolgáltatásszemlélet bemutatása, ahogy azt mi értelmezzük a nemzetközi irányelvek alapján. A februári versenybírói és versenyrendezői továbbképzésen hasonlóképp bemutatott szemlélettel úgy hittük, ha itt versenyzőknek is beszélünk róla, akkor elérhetünk egy olyan sikeres tájékozottsági szintet, ami az egész versenyrendszert újra előrehajtja. Időrendben haladtunk végig egy verseny lebonyolításán.


Bemutattuk a szabályok alapjait, a szolgáltatást nyújtó testületek feladatait, és tanácsokat adtunk a versenyre való felkészüléshez. A vízi teendő kapcsán Bence beszélt a versenyrendezői feladatokról, a javasolt és alkalmazott irányelvekről, míg az én feladatom néhány gyakran előforduló eset bemutatása volt a versenypályán. Célba érés után röviden kitértünk a parti feladatokra, így az óvások benyújtására, tárgyalására, felszerelés-ellenőrzésre és eredményszámításra is. Az előadás során többször bevontuk a hallgatóságot: az időnként felmerülő kérdésekre színes szavazólapok felemelésével szavazhattak a megadott lehetőségek alapján. Véleményem szerint ezzel egyrészt könnyebb volt fenntartanunk a figyelmet, mert a hallgatóság is valódi résztvevőjévé vált az előadásnak, másrészt pedig mindenki tesztelhette kicsit saját tudását úgy, hogy a válaszadás után azonnali visszajelzést kaptak a vélekedésről.

Köszönjük a lelkes hallgatóságnak a részvételt és bízunk abban, hogy hasznosnak értékelitek a programot. Sikeres versenyzést és vitorlásévadot kívánunk 2016-ra!

Bence

A beszámoló eredetileg Böröcz Bence blogjában jelent meg:http://jurylife.blogspot.hu/2016/04/bencek-eloadasa.html
A két Bence előadásán a fotókat Szeremley Bence készítette.

Csatolt képek:

Támogatóink: