Balaton Kupa végeredmény

2014-ben a Nagymágus és a Helena nyerte a sorozatot

A hatvanas évek közepén született a gondolat egy összetett nagyhajós vándordíj létrehozására, amely több balatoni túraverseny eredményét összesítve ösztönözné a vitorlázókat arra, hogy minél több eseményen rajthoz álljanak.

A túrahajók számának gyarapodása miatt pár éve már két kategóriát számolunk a Balaton Kupában. Az első csoportba a klasszikus hajók tartoznak, míg a másodikba (Balaton Kupa II.) minden egyéb vitorlás.

Az első Balaton Kupát 1967-ben rendezték. Általában az szezon hét-tíz távolsági versenye alkotja a sorozatot. Tíz futam esetén a nyolc legjobb számít bele az összetett eredménybe, vagyis annak van esélye jó helyezést elérni, aki mindegyik Balaton Kupa futamon részt vesz. A versenyeken megszerezhető pontszám függ attól, hogy hányan neveztek az adott regattára.

A Balaton Kupa I. győztese az utóbbi két évtizedben  leggyakrabban az Európa 30-as osztály valamelyik hajója szokott lenni. Ők rendszeresen nagy létszámban vesznek részt a sorozat versenyein, így a győztes jó pontszámot gyűjthet. Sok Balaton Kupa sorozatot nyert az Ábránd (Dr. Dulin Jenő), és az utóbbi években a Nagymágus (Takácsy Géza)

2014-ben a Mihálkovits Emlékverseny, a Pünkösdi Regatta és a Beszédes József Emlékverseny 2-2 futama mellett az Izsák Szabolcs Emlékverseny, a Kékszalag, a TECON Kupa és a Félsziget-kerülő tette ki a tíz értékelt eredményt.

A Balaton Kupa I. kategóriában 14, a II. kategóriában 38 hajó vetélkedéséből került ki a 2014. évi győztes.

Az I. kategóriában a Nagymágus Európa 30-as  -  Tagácsy Géza hajója -  diadalmaskodott a Sirocco (75-ös Cirkáló, Cittel Lajos) és a Kishamis (Hrehuss György) előtt.

A II. kategória győztese a Yardstick I. osztályba tartozó Helena (Scholtz Petronella és Varga Huba) lett, megelőzve a Sabrata 33-ast (Joó Kálmán) és az Obsession 11M OD-t (Czap Zoltán).

Részletes eredménylista a mellékletben!

Balaton kupa eredmények

Támogatóink: