Bakóczy Róbert junior világbajnoki 6. helyezett!

Elmaradt hírünk a múlt hétről, de túl jó ahhoz, hogy ezért kihagyjuk!

Bakóczy Robi elsősorban lasereses, de nagyon sikeres kiruccanásokat tesz a szintén olimpiai Finn osztályba. 2009-ben a baklatonfüredi junior (21 éven aluliak) világbajnokságon a legjobb magyarként 9. lett, ami természetesen kitűnő eredmény. Most ennél még jobbat produkált Moszkvában. A Finn Junior Világbajnokságon 6. helyen végzett, pedig itt a körülmények nem segítették. Sőt!
A versenyre három magyar finnes utazott ki. Illetve öt. Robi mellett Héjj Ádám és Pajor Szabolcs vett részt a világbajnokságon, míg a korosztályból már kiöregedett Pay'r Egon Káin és édesapja a már leginkább Masters versenyeken megtalálható Dr. Pay'r Egon képezték a csapatvezetők és kisérők hadát.
A moszkvai versenyen a hajókat és az árbocokat a helyszínen osztották, ami egyszerűsítette a kiutazást, de izgalmassá tette a verseny előtti napokat. 
12 nemzet 39 finnese versenyzett a Moszkva-közeli tavon. A végül nyolcfutamos, július 23-30. között lezajlott versenyen erős "hazai pálya" érvényesült. Az első  napon, az első futampróbálkozást az elállt szélben úgy rövidítette és futtatta be a rendezőség, hogy arról a mezőny jó része úgy hihette, a versenyt törölték. Első nap nem szoktak egy irreális futamot kierőltetni, amikor még bőven várható jó szél a hátralévő napokon. A magyarázat inkább az orosz verseyzők kiemelkedő helyezéseiben keresendő...
Mindenestre Robi így egy 38 pontos dnf-fel kezdett, aminek később persze nagy jelentősége lett.
A további futamokon rendre az élmezőnyben és egyre magabiztosabban teljesített és a hatodik futam után már holtversenyben a második-harmadik helyen állt az összetett listán. Ezzel az élen álló orosz versenyzőre is veszélyessé vált. A hetedik futam rajtjakor és utána több, az összetettben gyengébben álló orosz finnes kamikaze módon, saját lehtőségeit is feláldozva tette lehetetlenné Robi haladását. Az ekkor begyűjtött 29 pont már nem volt kiejthető és elvette a dobogós helyezés esélyét.
Bakóczy Róbert ettől nem zuhant össze és az utolsó futamban ismét a legjobb tízben vitorlázva megszerezte az összetett hatodik helyet. 
Héjj Ádám 31. Pajor Szabolcs 38. lett.

Támogatóink: