Az Év Vitorlázói Magyarországon

Az idei szezon után a bőség zavarával küzdhetett a Magyar Vitorlás Szövetség Elnöksége,hogy kit válasszon az év legjobb magyar vitorlázójának, hiszen soha még ilyen eredményes évet nem zárt a magyar vitorlás sport. Számos világ- és Európa-bajnok, érmes vagy helyezett vitorlázóval büszkélkedhetünk.

Érdi MáriaKönnyebb volt dönteni a lányok esetében. A 15 évesÉrdi Máriaberobbant a magyar és a nemzetközi élmezőnybe. A komoly felkészülést és versenyzést bő egy éve kezdte, de tehetségével és szorgalmával már az idén csodálatos eredményeket ért el. 

A júliusi nagyszabású balatoni Groupama–OTP Balaton Laser Worlds-ön a Laser 4.7 hajóosztályban világ- és Európa-bajnoki 5. helyezést ért el. A következő hónapban az Egyesült Államokban, Newport vizein a Byte IIC világbajnokságon női világbajnok lett, és egyben első helyen kvalifikálta magát a 2014-ben következő Ifjúsági Olimpiára.

Most pedig – már az MVSZ Elnökség Év Vitorlázója szavazás után – december 8-án a Földközi-tengeren Imperiában rendezett Byte IIC kontinensviadalon női Európa-bajnoki ezüstérmes lett.






A fiúknál hatalmas választék kényeztette a döntéskor az Elnökség tagjait. Vadnai Jonatán két korosztályos utánpótlás világbajnoki címet ért el, de rajta kívül még világbajnok lett Solingban a Litkey – Vezér – Weinhardt trió, vébé ezüstérmes Repülő Hollandiban Majthényi Szabolcs és Domokos András. Negyedik helyet ért el a Dragon világbajnokságon a Kis-Szölgyémi Ferenc – Vezér Károly – Kiss Tamás alkotta csapat. Közel harminc év után tudott újra magyar vitorlázó egy aktív olimpiai hajóosztály világbajnokságán bekerülni a legjobb tízbe, amikor Berecz Zsombor hetedik lett a Finn Gold Cupon. A mozgáskorlátozottak között pedig Pegan Zoltán és Mircsev Éva megvédte Access 303 Európa-bajnoki címét.

Itt volt hát az alkalom, hogy olyan vitorlázót érjen a kitüntetés, akit általában kevesebb rivaldafény ér, lévén nem kormányos, hanem legénység. Az Év Férfi Vitorlázója Vezér Károly, aki 2013-ban egy világbajnoki arany és egy negyedik hely elérésének fő letéteményese.

Vezér Károly1996-ban rész vett az Atlantai Oimpián, ugyanabban az évben Soling Európa-bajnoki bronzérmes lett. Háromszoros Soling Európa-bajnok egyszer Gyenese Balázzsal és Mónus Gyulával, két alkalommal Wossala Györggyel és Németh Péterrel.

2013-ban Soling világbajnok lett Balatonalmádiban Litkey Farkassal és Weinhardt Csabával, míg Dragonban Kis-Szölgyémi Ferenccel és Kiss Tamással negyedik helyen végzett a világbajnokságon és hetediken a Gold Cup-on.

Vezér Károly az első vitorlázó aki legénységként önállóan kapott magyar Év Vitorlázója díjat. Wossala György mondta róla a szavazáskor: „Olyan mintegy tökéletes gép a gépházban. Nem kell törődni vele, iszonyúan megbízhatóan elvégzi a feladatait, és biztosítja, hogy a hajó maximális sebességgel menjen. Ha ott van a csapatodban, könnyű vele jól menni és győzni.”

Támogatóink: