Asso és 8M OD bajnokság

Évek óta ebben a két one design osztályban zajlanak a legmagasabb színvonalú nagyhajós versenyek. A 8M OD és különösen az Asso osztály bajnoki címét megszerezni legalább olyan nehéz, mint egy olimpiai osztályban az élre kerülni, mert a mezőnyök nagyon erősek és kiegyensúlyozottak. És dugig vannak a legjobb magyar vitorlázókkal, válogatottakkal, olimpikonokkal, sokszoros magyar bajnokkkal.

Augusztus 3-tól 7-ig idén is Balatonföldváron került sor a Nagyhajós Bajnokságban ennek a két osztálynak a versenyeire a F.W.Raiffeisen Private Banking Nagydíj keretében. A házigazda szokás szerint a Spartacus Vitorlás Egylet, a főrendező Erdélyi Béla volt, akit ezúttal is próbára tett a ravasz széljárás (olykor a szél nem járás), ám (szintén, ahogy azt tőle megszokhattuk) így is tíz jó futamot rendezett. 
A versengés mindkét osztályban nagyon szoros és kiélezett volt,. Assóban egyetlen ponton múlt a bajnoki cím, 8M OD-ban pedig pontazonossággal végzett az élen két hajó és a több nyert futam döntött az egyikük javára.
A 18 hajót számláló Asso mezőnyben az első két nap után a 2010-es Kékszalag-győztes, háromszoros olimpikon Nyárí Zsolt vezette Yuppie állt a lista élén, ám az ötödik futamon becsúszott korai rajtjuk, majd két gyenge menetük után visszaestek. HIába nyertek később újabb futamot, a dobogóra nem sikerült már felérniük.
A tavalyi bajnok, nyolcszoros FD-világbajnok Majthényi Szabolcs és csapata a Fantomassóval viszont az első négy futamon muzsikált még a tőlük megszokottnál gyengébben. A következő napokon már futamokat nyertek és mindig az első ötben végeztek, ám ezzel idén "csak" a bronzéremre futotta.
A bajnoki cím a végig egyenletesen, jól vitorlázó Infla Deus és a Peecasso-Grid között dőlt el. A már nem is kettő, hanem három -Detrés Infla Deus (Detre Szabolcs, Zsolt és Nándor plusz Ferenczi István és Pajor Szabolcs) a harmadik naptól vezette a tabellát. Egyetlen futamort nyertek. csupán, ám a legrosszabb eredményük is csak egy nyolcadik hely volt. 
A barcelonai olimpikon és sokszoros magyar bajnok, Asso Európa Kupa győztes Szilvássy Attila vezetésével a Peecasso-Grid az utolsó három futamon folyamatosan csökkentette ponthátrányát, ám egyetlen egy még maradt a végére a két hajó között.
Így a magyar vitorlázás egyetlen olimpiai érmével bíró Detre-testvérek újabb címet tettek a már csak komoly könyvtári kutatómunkával megszámlálható mennyiségű bajnoki aranyaik gyűjteményébe. 
A 8 Metre One Design versenye is izgalmasan alakult mindvégig. Ebben az osztályban is 18 csapat küzdött. 
A címvédő Pfenningberger-csapat (Raiffeisen.hu) idén is nyert három futamot, végig az élmezőnyben vitorlázott és nagyokat nem is betlizett, mégis meg kellett elégedjen a bronzéremmel. 
Az aranyért a No Name és a Déli Szél küzdött ifj. Scholtz Imre és Fináczy Péter kormányzásával. Az utolsó futamon Fináczyék a negyedik helyen értek célba, míg Scholtzék a hatodikon. Ezzel pontazonosság alakult ki a két hajó között. Ám a Déli Szél csapata négy futamot nyert a sorozatban, míg ellenfelük hármat és ez a javukra döntöttel el a bajnoki cím sorsát.  A győztes csapat: Fináczy Péter, Sükösd Balázs, Aklan András, Hoffmannn Henrik és Berunszki Balázs.

Támogatóink: