A szövetségi kapitányok összefognak a Nádas Kupa edzőkkel

Az Optimist Osztályszövetség (OPOSZ) felkérésére, Weöres Márta olimpikon, Nádas edző vezetésével március 8-án edzői workshopot rendez a Nádas optimist edzők részére. A szakmai rendezvényen Ian Ainslie és Berecz Zsombor szövetségi kapitányok is előadnak. 

Optimist Nádas Workshopot rendez március 8-án az osztályszövetség, melynek a Tihanyi Hajós Egylet (THE) ad otthont. A szakmai rendezvény első előadói Ian Ainslie és Berecz Zsombor szövetségi kapitányok lesznek. A szövetségi kapitányok fontosnak tartják a legfiatalabb vitorlázók fejlődését is, ezért szeretnének személyes szakmai kapcsolatot kialakítani a Nádas edzői közösséggel annak érdekében, hogy a jövő versenyvitorlázó generációja már a kezdetektől fogva magas szintű képzést kaphasson. 

A workshop részletes programja: 

  • 9:00 Berecz Zsombor és Ian Ainslie szövetségi kapitányok - szakmai együttműködés kialakítása a Nádas edzői közösséggel  
  • 10:00 Méhes Nóra sportpszichológus - A jó vezető – edző – motiváció  
  • 11:00 Weöres Márta Nádas edző - Vitorlázót nevelünk 
  • ebédszünet 
  • 13:30 Rutai Andrea (OPOSZ) - Tájékoztatás az OPOSZ munkájáról, idei Nádas versenyekről, Nádas edzőtáborról 
  • 14:00 Molnár Vera Nádas edző - feladatok a rajt, a kreuz és a bőszél gyakorlásához 

https://optimist.hu/2024/03/02/edzoi-workshop/

Fotó: Cserta Gábor

A Nádas Kupa sorozat 2016-ban a Kereked Vitorlás Klub által rendezett csopaki Újonc Kupával indult, és 2017-ben már öt versenyen közel 150 gyerek indult több mint 10 hazai klubból. A hazai vitorlás sport fejlődése érdekében a Nádas Kupa sorozat létrejöttekor célját abban fogalmazta meg Weöres Botond, a Nádas Kupa ötletgazdája és életre hívója, hogy a helyi kisversenyeket életre keltsék, mert ezek a 2017. évi balatoni utánpótlás versenynaptárból már szinte teljesen kiestek, így a hazai utánpótlás versenyzés a ranglista versenyekre korlátozódott. Másfelől kívánatos lenne kilépni a Balatonfüred-Tihany-Balatonföldvár háromszögből, a vitorlásklub bázisok szélesítése, a néhány helyszínen folyó profi versenyzőképzés mellett hiányoznak a kis klubok. Ugyancsak hiányjelenség volt akkoriban a fiatal pályaversenyzők fejlődése one design flottákban - az amatőr vitorlázók által látogatott szakmailag alacsonyabb színvonalú nagyhajós túraversenyzés és rendezés helyett fontosnak tűnt fenntartani és növelni a kevésbé gazdaságos pályaversenyek rendezését is. 

A sorozat keretében jellemzően 5-7 versenyt rendeznek nem csak balatoni klubokban, alapvetően az optimist hajóosztályban a teljesen kezdő versenyzőktől a már második éve a versenyeket járó fiatalok számára. A Balatonon kívül Agárdon, a Tisza-tavon, Sarudon (már 3alkalommal) és a tavaly bekapcsolódó Orfűn (ahol 2024-ben is lesz forduló) szálltak vízre a legfiatalabbak. A korábbi években egyes fordulókon kezdő 420-asok és RS Fevában vitorlázó csapatok is rajthoz álltak, de a mezőny nagy részét minden esetben az optimistek alkották. 

Fotó: Cserta Gábor

2018-ben Havas Nádas Kupa kombinált sí- és vitorlásversenyt rendeztek, amelynek során Eplényben volt egy síforduló, majd a Csopak előtti vizen folytatták. 

Az elgondolás részben az angolszász országok rendszerére alapoz, ahol a vitorlásklubok komoly hagyománnyal bírnak, és ezen széles klubbázisaiknak köszönhetően váltak a legsikeresebb vitorlásnemzetekké is egyben. Első lépésben a Balaton keleti régiójában pár lelkes klub és edző közreműködésével jött létre a Nádas Kupa sorozat, amelyet aztán lehetőség van más régiókra is kiterjeszteni.  

A sorozat révén az első és másodéves az utánpótláskorú résztvevők be tudnak kapcsolódni a hazai vitorlásversenyzésbe. A sorozat sikerét mutatja, hogy az első versenyeken szereplő kis opések egyike-másika ma már menő 420, laseres vagy 29er versenyzők, akik európai szinten is kitűnő eredményeket érnek el. 

Az optimist mezőnyöket három részre osztják – de összevontan versenyeznek -, az első- és másodéves versenyzők a gaff tetején zöld, illetve fehér megkülönböztető szalaggal indulhattak, a tapasztaltabb, már válogató versenyeken is indult fiatalok piros szalagot. Alkalmanként alakult egy negyedik, fröccsi OP-s csoport, a narancs flotta, amit a táboros versenyzők alkottak. 

A workshop valamennyi Nádas edző részére díjmentes. 

csl 

Támogatóink: