A KÖZGYŰLÉS közbelépett: Lesz szörf az Olimpián!

Borzasztó izgalmakat állhattak ki, ám mégis megnyugodhatnak a szörfösök: megmaradtak olimpiai versenyszámnak 2016-ban is, és mégszem lesz kite!

Májusban döntött úgy először az ISAF Tanács, hogy a 2016-os Riói Olimpián a szörf helyet a kite debütálhat mind a férfi, mind a női versenyszámban. A döntés világszerte nagy felzúdulást váltott ki. A szörf megtartása érdekében számos beadvány érkezett az ISAF-hoz, amelyeket az eljárási rendnek megfelelően ugyan az éves nagy ISAF Konferencia keretében, de ismét az ISAF TAnács tárgyalt november 9-én.  
A Tanács a szörfösökre vonatkooooozó javaslatokról, azokat egy csomagként kezelve egyszerre szavazott. A 38 tagú Tanácsból 26-an voltak a javaslat mellett és 12-en ellene. Ám ahhoz, hogy a Tanács ezeket a javaslatokat elfogadja, a szabályzat értelmében a tagok 75 százalékának kell azokat támogatni. Ehhez tehát 29 igen szavazat kellett volna, ami nem jött össze. Így pénteken úgy festett - és az iSAF honlapra feltett cikkbe tényként ki is írták -, hogy az olimpiai versenyszámok májusban elhatározott rendjében nem lesz változás. Vagyis a szörf kiesik és jön a kite!
Csakhogy másnap, szombaton az ISAF Közgyűlése is ülésezett! A tagországokat képviselő 102 küldöttnek jogában áll felülvizsgálni minden az előző évi rendes közgyűlés óta eltelt időszakban hozott döntést. Így napirendre tűzhették a szörf kontra kite kérdést is. A Közgyülésen pedig már egyszerű többséggel kell dönteni. A jelenlévő 114 küldött, köztük az új ISAF Elnök és alelnökök (lásd lejjebb) , hosszú vita után szavaott és így sikerült felülbírálni az ISAF TAnács májusi és novemberi ide vonatkozó határozatait.
TEHÁT MARAD A SZÖRF!
A nagy izgalmakról a számunkra is hírforrásként figyelhető ISAF honlapon részletekbe menően még nem írtak. Mindössze az előző napi cikkbe, a korábban beírt kijelenető mondatba - miszerint maradnak a májusban eldöntött osztályok - belebiggyesztettek egy "may" szócskát (maradhatnak), és a szöveget folytatva nagyon tömören leírták a közgyűlés közbelépését. Ám részletek - például szavazati arányok - még mindig nem szerepelnek a hírben.
Dun Laoghaire-ben a konferencián részt vett Magyarország képviseletében Wossala György és dr. Hajdú Balázs is.  Hazatérésük után többet tudunk majd a részletekről is.
Mindenestre a 2016-os olimpiai versenyszámok és hajóosztályok helyesen:                                                       
Férfi Szörf - RS:X
Női Szörf - RS:X
Férfi egyszemélyes dingi - Laser
Női egyszemélyes dingi - Laser Radial
Férfi egyszemélyes dingi (nehézsúlyúak) - Finn
Férfi kétszemélyes dingi - 470
Női kétszemélyes dingi - 470
Férfi Szkiff - 49er
Női szkiff - 49er FX
Vegyes kétszemélyes többtestű - Nacra 17 
 
Az ISAF tisztújítást is végrehajtott. Az új tisztségviselők:
ELNÖK: Carlo Croce (ITA)
Alelnökök:
George Andreadis (GRE)
Chris Atkins (GBR)
Adrienne Greenwood (NZL)
Nazli Imre (TUR)
Gary Jobson (USA)
Quanhai Li (CHN)
W Scott Perry (URU)
 
A Rolex Év Vitorlázója címet a férfiaknál az  immár négyszeres olimpiai bajnok Ben Ainslie, anőknél a kínai Lijia Xu érdemelte ki 2012-ben.
További jelöltek voltak:
Férfiak:
Mathew Belcher és Malcolm Page (AUS) - 470 - London 2012 olimpiai bajnokok, 2011 és 2012 világbajnokai, ill. 2011-2012. évi ISAF Világkupa győztesek
Nathan Outteridge és Iain Jensen (AUS) - 49er - London 2012 olimpiai bajnokok, 2011 és 2012 világbajnokai
Loick Peyron (FRA) - Földkerülő vitorlás rekord
Tom Slingsby (AUS) - Laser - London 2012 olimpiai bajnok, 2011 és 2012 világbajnoka
Nők:
Támara Echegoyen, Ángela Pumariega és Sofia Toro (ESP) - Női Match Race - London 2012 olimpiai bajnokok
Helena Lucas (GBR) - 2.4mR - London 2012 Paralimpiai bajnok ill.  2011-2012. évi ISAF Világkupa győztese
Saskia Sills (GBR) - RS:X - ISAF ifjúsági világ-és Európa-bajnok

Támogatóink: