Nagy szélben kis lépésekkel előre

Félidejéhez ért a Miamiban rendezett világkupaverseny, Érdi Mári összetettben a 21., Vadnai Jonatán a 27., Vadnai Benjamin 29. helyen áll, a Gyapjas testvérek pedig a 18-ikak. 

Miamiban csütörtökre - a világkupa verseny harmadik napjára - megérkezett az erős szél. A pályákon 18-20 csomós fújt, 23-25- ös löketekkel, így mind a tíz olimpiai osztályban remek futamokat vitorlázhattak a világ legjobbjai. A verseny félidejében a magyarokat érintő Laser Standardben és 470-esben 6-6, a női Laser Radiálban pedig 5 futamon van túl a mezőny. Pénteken és szombaton lesznek még teljes mezőnyös futamok, vasárnap pedig a legjobb tíz mérkőzik meg az éremfutamban.

Jó teljesítmény a magyar versenyzőktől

A magyar versenyzők a csütörtöki friss szélben jól szerepeltek, és többnyire javítottak összetett helyezésükön. Érdi Mári 15. és 22. helyeivel a 21-re jött fel az összetett listán. Nehéz feladat, de nem elérhetetlen számára a tízbe kerülés, húszpontnyira van a tizediktől. Nehéz feladat, hiszen a világ legjobbjai közül kellene tízet legyűrnie, de őt mindig motiválja az efféle helyzet…

A Laser Standard osztályban induló Vadnai testvérek - Jonatán és Benjamin - ott járnak, ahol a tavalyi versenyen is végeztek, belül az első harmincon. Az az eredmény is nagyon jó volt, de az idén ez még többet ér, mert az olimpiai kvalifikáció évében már számos olyan nagymenő is újra teljes gőzzel hajt, akik a 2017-es évben javarészt lazítottak. Vadnai Jonatán a csütörtöki 28. és 21. helyeivel most 27. a versenyben. Benjamin 30. és 31. helyeken ért célba, így 29. a hetvenhajós világkupa mezőnyben. 

A 470-esben, Gyapjas Balázsnak és Zsombornak a csütörtöki erős szélben nagyon hiányozhatott az Európában lévő jobbik hajójuk és főleg a jobbik árbócuk. Így is helytálltak, 24. és 25. helyen értek célba és a 18. helyen állnak hat futam teljesítése után.

A világkupáról szóló korábbi beszámolókat itt olvashatja el:

Érdi Mári futamot nyert

Szenvedés Miamiban - kiváló magyar eredménnyel

Magyarok Miamiban - négy egység áll rajthoznak 

Érdi Mári: Én már alig várom

(Az eddigi részletes eredményeket - angol nyelven - itt lehet megnézni.)

A magyar élsportolók közül Érdi Mári felkészülését 2017-ben nettó 22 millió forint összegű eszközbeszerzéssel, 8 millió forint felkészülési támogatással és havi 100 ezer forint Gerevich-ösztöndíjjal segítette a Magyar Vitorlás Szövetség . Vadnai Jonatán és Vadnai Benjamin 2017-ben az MVSZ-től a 32 millió forint értékű eszköz (többek között 4 darab Laser standard) mellett további16 millió forintot és a Gerevich ösztöndíjból havi 160 ezer forintot kapott. Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor 2017-ben a Gerevich ösztöndíjból havi 80 ezer forinthoz, az eszköztámogatásból 10 millió forint értékben 2db 470-es hajóhoz jutottak, a felkészülésükhöz pedig 6 millió forint támogatást kaptak a szövetségtől. 

Fotók: Jesus Renedo / Sailing Energy / World Sailing

Támogatóink: