Fluck Benedek: “A vitorlázás nem pusztán sport, hanem életforma”

Az MVM Sportegyesület októberben megválasztott és kinevezett új elnöke, Fluck Benedek – aki az MVM-NKM összevont HR-vezérigazgató-helyettese a múlt év októberétől – legfőbb célja az egyesület által szervezett sportélet felélénkítése és a taglétszám növelése. Cél továbbá, hogy a vitorlás utánpótlásból kiöregedett versenyzőket is a sportágon belül tartsák, mert “nem mindenkiből lesz olimpikon, de nemzetközi szinten is nagyon jó vitorlázó könnyen lehet, az erős mezőnyökre pedig nagy szükség van”.

Milyen tervekkel vág neki elnöksége első öt évének?

Mivel a sportegyesületet annak idején abból a célból alapították, hogy az egyesületen keresztül legyen lehetőség támogatni az MVM-csoport munkavállalói és az ő családtagjaik szabadidős sporttevékenységét, elsődleges cél a különböző szakosztályok, sportágak lehetőségeinek kiaknázása: edzéslehetőség és sportrendezvényeken történő részvétel biztosítása. Az egyesületnek jelenleg 10 sportágat lefedő, kisebb-nagyobb létszámmal működő szakosztálya van. Célunk, hogy minél több munkavállalónak tudjunk olyan jóléti lehetőségeket nyújtani, amelyek nem csak az egészségmegőrzést és a rekreációt célozzák meg, hanem elősegítik a munkahelyi közösségek kialakulását, erősödését is.

Ami a vitorlás szakosztályt illeti, valamivel árnyaltabb a helyzet: itt mindenképpen tovább visszük a meglévő, nagyon jól működő versenysportot és utánpótlás nevelést is, elsősorban az Optimist és a Laser osztályokban. Minimumprogramként a most ifjúsági osztályokban versenyző fiatalokat fogjuk tovább fejleszteni, de jobb lenne, ha a lehetőségeinkhez mérten a tavalyinál is több fiatal versenyezne nálunk. Jelenleg mintegy száz tagja van az MVM vitorlás szakosztályának, közülük húsz egynéhány az ifjúsági korú versenyző. Mivel az MVM SE klasszikus sportegyesület, ahol sok a szabadidős sportoló, sőt több külsős tagunk is van, és a vállalat csoport tovább bővült, szerencsére van honnan verbuválni.

Annál nagyobb motiváló erő nem is kell ehhez, mint a Tokióban már másodszor olimpikon Érdi Mári jelenléte a klubban.

Így van. Bár Mári kevés időt tölt itthon, a fiatal versenyzők számára valóságos ikon. Szakmailag felbecsülhetetlen az a tudás, amit eddigi karrierje során felhalmozott és amennyire módjában áll, át is adja a fiataloknak.

Csak egyszemélyes utánpótlás osztályokban gondolkodnak?

Alapvetően igen. Jelenleg ezekhez áll rendelkezésre az infrastruktúra, a hajópark, ezekhez vannak kiváló edzőink és ezek népszerűbbek is a fiatalok körében. Jobban elérhetőek a versenyek, erősebbek és nagyobbak a mezőnyök itthon is, nem kell feltétlenül külföldre utazni ahhoz, hogy keményebb mezőnyben versenyezzenek.

Mit tudnak kínálni azoknak a versenyzőknek, akik kiöregednek az ifjúsági osztályokból, de nem hagynák abba teljesen a vitorlázást?

Az utánpótlás korból kiöregedők (18 év feletti versenyzők) szerintem “piaci rést” alkotnak: velük ma Magyarországon sehol sem foglalkoznak igazán, „elengedik a kezüket”. Én továbbra is a sportág környékén akarom tartani őket, megtalálni a helyüket, hogy hol tudnak később tanulmányok vagy munka mellett tovább vitorlázni. Erre a leginkább célszerűnek a jó mezőnyöket felvonultató, sportos nagyhajós osztályokat látom, mint például a Melges24 vagy a J24, de a kalóz vagy a finn osztály is kiválóan alkalmas erre.

Tehát nem kizárólag az utánpótlás, vagy a szövetség által támogatott osztályokban gondolkodunk. Régóta hiszek abban, hogy a vitorlázás nem pusztán egy sportolási lehetőség, hanem hiszem – ahogy édesapám is tanította –, hogy ez egy életforma.

Az utánpótláskorúak versenyzése, illetve a kiöregedők megtartása persze pénzkérdés is. Tervezik-e a hajópark, az infrastruktúra jelentősebb fejlesztését?

Ha most arra gondolunk, hogy jövőre több tízmillióért vennénk hajókat, motorosokat vagy más eszközöket, azt kell mondjam, hogy ilyen léptékű fejlesztésben nem tudunk gondolkodni. Ahhoz azonban, hogy a programot folytatni tudjuk, a hajópark versenyképességét fenn fogjuk tartani, megvannak a forrásaink. Karban kell tartani a versenyképességet: ami szükséges, azt pótoljuk, fejlesztjük, hiszen elavult felszereléssel nem lehet megtanulni és megszeretni a vitorlázást.

Olimpikon versenyzőjük, Érdi Mári további támogatásának fenntartására is megvannak a források?

Őt természetesen továbbra is támogatjuk az olimpiai felkészülésben. Ezen túlmenően Berecz Zsombort is támogatja a cégcsoport és az MVM SE vitorlásszakosztálya is. Egyesületünk kiemelkedő versenyzője, Mári támogatására mindenképpen hangsúlyt fektetünk a továbbiakban is, az olimpiai ciklusban dolgozunk azon, hogy ez növekedni tudjon jövőre vagy azután, és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. bevonásával biztosítsuk a legjobb felkészülést számára. Nagyon reméljük, hogy tovább tudjuk vinni azt a korábbi megállapodást a Magyar Vitorlás Szövetséggel, amely szerint a szövetség annyi pénzzel támogatja a versenyző felkészülését, mint amennyit az MVM fordít erre.

Az MVSZ versenyrendező bizottságának elnöke, a nemzetközi Melges 24 osztály európai verseny koordinátora és köztudott, hogy nemzetközi versenyrendezőként is a csúcsot, az olimpiát célozta meg. Emellett a kalóz osztály többszörös bajnoka, legújabban pedig a J24 osztály felé is kacsingat. Elnöki, illetve – mivel várhatóan jövőre átveszi a vitorlás szakosztály vezetését is – majdani szakosztályvezetői teendői mellett jut-e elegendő ideje és energiája elérni a kitűzött céljait ezeken a pályákon is?

Nekem ez valóban életforma! Ebben nőttem fel, szeretem csinálni, és amit szeretünk, arra időt fordítunk. A családdal és a munkával kell egyeztetni, de vannak hétvégék és szabadság, amit az ember szerencsére fel tud használni és persze mindig kellenek a jó csapattársak (családtagok, barátok, munkatársak és klubtársak) akik nélkül mindezt nem lehetne jól csinálni. Persze nem kizárt, hogy van, amit esetleg idővel át kell adni másnak, hogy másnak is legyen lehetősége, de ezen is kell még dolgozni. Ezért nagyon szeretném, ha rajtam kívül más nemzetközi rendező is lenne (ebben jól haladunk) akik a hazai nemzetközi versenyeket rendezhetik, a rendező bizottság feladatait jelenleg is többen közösen csináljuk és lehet, hogy hosszútávon lesz, aki új ötleteket hoz majd, a cégekben idén kialakult egy erős csapat körülöttem, akikre számíthatok!

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség

Támogatóink: