Ezüst- és bronzérem a magyaroknak a Soling Európa-bajnokságon

Rendkívül szoros küzdelemben Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett Litkey Farkas csapata az ausztriai Traunsee-n zajló Európa-bajnokságon. A magyarok pontegyenlőséggel végeztek a második helyen, az Európa-bajnok osztrák hajó a szabályoknak megfelelően azért került összesítésben az élre, mert két futamgyőzelem mellett két második helye volt, míg Litkeyék két futamgyőzelem mellett egy második helyet szereztek. A Varjas Sándor irányította másik magyar hajó Európa-bajnoki bronzérmet kapott, miután az összesítésben harmadik kanadai hajó mögött a negyedik helyen végeztek.

A csütörtöki zárónapon kiderült az ég, és megindult a várva várt északi termikus szél, amely a nap folyamán 7-10 csomóval fújt. A holtversenyben álló magyar és osztrák hajó egyike sem tudott egyenletesen jól vitorlázni. Litkeyék a hetedik futamban egy hatodik hellyel kezdtek, és hat pont előnyt szereztek a 12. helyre érő osztrákok előtt. A nyolcadik futamban a magyar hajó hibázott az első szakaszban, és három-négy helyet veszítve elmaradt az élbolytól, Christian Binderék viszont megnyerték a futamot. Hiába ért be a magyar hajó a negyedik helyre, az utolsó, döntő futam előtt az összesítésben két ponttal az osztrákok vezettek. 

Litkeyék akkor győzhettek volna, ha az első helyen érnek célba, és az osztrákok harmadikak. Ha ennél rosszabb helyre ér a magyar hajó, akkor három helynek kellett volna lennie a különbségnek. A kilencedik futam biztatóan indult: a magyar hajó a harmadik helyen állt az első szakasz végén, s az osztrákok jó öt hellyel hátrébb. De a futam során a magyar csapat már nem tudott tovább javítani a helyezésén, Binderék viszont feljöttek az ötödik helyre. A befutóban Varjas “Szuszuék” és az osztrákok között nem volt több, mint egy méter – ha a HUN-1 rajtszámú magyar hajónak sikerül megelőznie az osztrák csapatot, Európa-bajnoki címhez segíthette volna a Litkey-hajót.

Így is derekasan helyt álltak a magyar egységek, minden dicséretet megérdemelve, szép vitorlázást mutattak be egész héten.
Soling Európa-bajnokság, végeredmény
  1. AUT-114 Christian Binder - Christian Feichtinger - Klaus Kratochwill: 26 pont, 2 futamgyőzelem, 2 második hely
  2. HUN-11 Litkey Farkas - Joó Kristóf - Oroszlán Gábor: 26 pont, 2 futamgyőzelem, 1 második hely
  3. CAN-225 Peter Hall - Steve Lacey - William Hall: 28 pont
  4. HUN-1 Varjas Sándor - Kovácsi László - Meretei Gábor: 50 pont

Részletes, teljes eredménylista megnézhető ITT

Az EB-ről a versenybírónak meghívott Náray Vilmos tudósított.


Csatolt képek:

Támogatóink: