Magyar sikerekkel ért véget az ILCA Európa-bajnokság és nyílt Európa-kupa Hyèresben

Vadnai Jonatán negyedik, Érdi Mári nyolcadik lett!

Túlzás nélkül gyönyörű siker mindkét eredmény, olimpiai hajóosztályban, egy sikeres szezon után. Közhely, de igaz: a végletekig kiegyensúlyozott olimpiai mezőnyökben az első 10-12 hajó gyakorlatilag egy szinten van, a pillanatnyi diszpozíció és szerencse dönthet a dobogós helyekről. Vadnai Benjamin az európai sorrendben a 20. lett.

November 16-tól hat napon át csatáztak legjobb lasereseink, ebből az első három napon a kvalifikációs futamokra került sor. Ezekről korábbi cikkünkben számoltunk be.

Szombattól hétfőig pedig már a döntők következtek, mindhárom magyar induló – Érdi Mári, Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán – az arany csoport elejében küzdött.

Ami a döntő futamok szélviszonyait illeti, eléggé vegyes volt a kép. Az EB negyedik napján – a döntő szakasz indulásakor – instabil volt az időjárási helyzet, a rajtok előtt és futamok közben is folyamatosan módosította a pályát a rendezőség. Sok volt az elrontott rajt, az általános visszahívás, ezzel elment az idő. Végül a hölgyeknek az olimpiai ILCA 6 hajóosztálynak egyetlen, a férfiaknak, az olimpiai ILCA 7 hajóosztálynak két futamot sikerült megrendezni. A nap végén Vadnai Jonatán az európai sorrend második, Érdi Mári a hatodik helyén várhatta a másnapi folytatást. Az ötödik napon hűvös, de napos időben minden osztálynak három futamra került sor. A 8-12 csomós szél lukas volt, forgott, meglehetősen idegtépő és fárasztó nap volt, át is rendeződött az élmezőny. A legjobb magyarok maradtak elöl, Vadnai Jonatán az európai negyedik helyen, Érdi Mári tizedikként várta a hétfőt, az Európa-bajnokság zárónapját,  amelyen végül is egy futamra került sor, valószínűleg nem túl egyértelmű szélviszonyok között, a trackingen az látszott, hogy a rajtig három órát várakoztak a vízen a hajók.

Az utolsó napon Jonatán nagy küzdelem után 12. lett, de megőrizte előző napi pozícióját, a negyedik helyet. Érdi Mári előrelépett, bravúrosan, az utolsó futamban harmadik lett, ezzel állította be a végeredményt, a nyolcadik helyet.

Az ILCA 7 férfi olimpiai kategóriában 169 versenyző indult, a női olimpiai egyszemélyes dingiben, az ILCA 6 osztályban 109-en versenyeztek.

Az ILCA 7 Európa-bajnoka a ciprusi Pavlos Kontides lett, a hat döntő futamban háromszor végzett dobogós helyen. Az ILCA6 női osztály Európa-bajnoki aranyérmét pedig a lengyel Agata Barwinska vihette haza.

Az esti órákban sikerült elérni Érdi Márit és Vadnai Jonatánt whatsappon.

Érdi Mári: "Kösz a gratulációt, a 8. hely úgy önmagában nézve akár jó is lehetne, én azonban - különösen a világbajnoksági ötödik helyem után - nem vagyok boldog. Erőnlétben, technikailag rendben vagyok, fejben nem voltam a topon ezen a versenyen. Erre a legjobb bizonyíték, hogy az elrontott utolsó előtti nap után egészen biztos voltam benne, hogy másnap jól fogok menni. És így lett, az utolsó futamban harmadik lettem. Megvolt az a koncentráltság, önbizalom, lelki plusz, ami az előző futamokban néha hiányzott. Tudom, min kell még az olimpiáig dolgoznom, éppen az olimpiai céljaim miatt nem lehetek elégedett ezzel a mostani hellyel."

Vadnai Jonatán: "Álltam jobban is ezen a versenyen hétközben, mint ahogyan sikerült a vége. Mindenképpen szép eredmény a negyedik hely, különösen ebben a mezőnyben, köszönöm mindenkinek, aki gratulált. Én azonban hadd ne legyek ezzel teljesen elégedett. Az utolsó nap kicsit elszomorított. Parti halasztással indult a nap, aztán a vízen várakoztunk sokáig. A végén elindítottak egy futamot, de időzavarban voltak, és nem várták meg, amíg stabilizálódik a szél. A futam elején folyamatosan egy irányba forgott, szerencsétlenségemre a rossz oldal felé indítottam. A végén 12. lettem, de voltam az első bójánál negyvenedik is... Nagy küzdelem volt, és hogy végül is ennyit fel tudtam jönni, az pozitív. Ezt a negyedik helyet egy lépcsőfoknak tekintem a 2024-es olimpiai célom felé. A munkának idénre még nincs vége, lesz még egy edzőtáborunk Splitben. Pihenni? Az ünnepek alatt fogok..."

Eredménylisták

visyla

Támogatóink: