Stratégiai megállapodás a női vitorlázók és az MVSz között

Women On Water (WOW) Hungary néven saját közösséget hoztak létre Magyarországon a női vitorlázók. A szervezet stratégiai megállapodást köt a Magyar Vitorlás Szövetséggel (MVSz), aminek elsődleges célja a női vitorlázás térnyerése, a női vitorlázók arányának növelése. E mellett többek között a kommunikációban, a versenyszervezésben, a finanszírozásban is együttműködik a két szervezet.

WOW Hungary azzal a céllal jött létre, hogy növelje a nők részvételét és elismertségét a vitorlássportban, népszerűsítse a vitorlázást a nők körében és ösztönözze a lányokat a gyerek, ifjúsági és fiatal korosztályokban is a vitorlázás elkezdésére. E cél elérését nagyon jelentősen segít(het)i a két szervezet közötti stratégiai partnerségi megállapodás, amelyet a január 16-i ülésén szavazott meg a szövetség elnöksége.

A Women On Water Hungary által kezdeményezett stratégiai partnerség keretében a WOW vállalja, hogy

  • minden kommunikációjában stratégiai partnerként tünteti fel az MVSz-t;
  • a World Sailing és az MVSz női vitorlázásra vonatkozó céljaival összhangban szervezi tevékenységét, igazodva a nemzetközi trendekhez és törekvésekhez, amik szerint egyre több kezdeményezés indul annak érdekében, hogy a nők részvételi aránya növekedjen és erősödjön a vitorlássportban, az ifjú lány versenyzők, sportolók a későbbiekben fiatal felnőttként is megtalálják lehetőségeiket a vitorlázás és versenyzés folytatására;
  • az I. WOW Hungary Regatta nevezési díjából befolyt összeg egy részét a Kékszalag Nagydíjon a legjobb női kormányosnak járó Gordon Evelyn díjhoz pénzjutalomként ajánlja fel;
  • az I. WOW Hungary Regatta nevezési díjából befolyt összeg egy részét felajánlja az MVSz számára, amelyet a lány utánpótlás versenyzés ösztönzésére kell fordítani.

A Magyar Vitorlás Szövetség pedig arra tesz vállalást, hogy

  • stratégiai partnereként ismeri el és tünteti fel el a Women On Water Hungaryt;
  • eszközökkel segíti az I. Women On Water női regatta megrendezését;
  • lehetőséget ad a Women On Water Hungary számára a Kékszalag legeredményesebb női csapatának történő díj átadására;
  • együttműködik a feltételrendszer kidolgozásában, melynek keretében az ifjúsági ranglista díjátadón vitorlázó lányok kaphatják meg a WOW Hungary támogatását;
  • segítséget nyújt a női versenyengedélyes sportolókkal történő kapcsolat felvételre a WOW Hungary közösség építése és az I. Women On Water női regatta lehetséges résztvevőinek hatékony elérése céljából;
  • kommunikációs csatornáin keresztül segíti a Women On Water Hungary létrejöttének, híreinek, eseményeinek népszerűsítését.

Világszerte egyre nagyobb jelentőséget kap a vitorlázásban a nők részvételi arányának kérdése. A vitorlázók nemzetközi csúcsszervezete, a Word Sailing a nők vitorlázásban betöltött szerepéről szóló 2019 decemberi globális jelentésében megállapította, hogy az olimpiától eltekintve a világ nagy versenyein (RORC Caribbean 600, 52 Super Series, Rolex Fastnet, Transat Jacques Vabre, Route du Rhum) alig haladta meg a 10 százalékot a versenyzők között a nők aránya. Hasonló a helyzet Magyarországon is: a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) adatai szerint a közel 4 ezer igazolt versenyző közül alig minden tizedik nő. Ezen szeretne változtatni a Women On Water Hungary, amely tevékenységét a Dániában alapított és több európai országban (például Svédországban, Angliában vagy Portugáliában) már működő Women On Water közösség magyarországi tagjaként indította el. A szervezet támogatja a korosztályos lány/női versenyzőket, segíti tagjait a céljaikhoz illeszkedő vitorlázó tudás fejlesztésében, igyekszik minél több lehetőséget teremteni a nők számára a bekapcsolódásra a nagyhajós versenyzésbe és elősegíti a vitorlázás megismertetését a nők szélesebb körében.

A Women On Water Hungary tevékenységét a nemzetközi Women On Water hálózat magyarországi tagjaként indítja el. A szervezet alapítói Rápolthy Edit, Kovács Vica, Bernád Barbara és Michaletzky Luca, akik maguk is aktív résztvevői a hazai vitorlás életnek. „Célunk egy olyan közösség létrehozása Magyarországon, amely összefogja a hazai vitorlázó nőket és lányokat akár hobbi-, akár versenyszinten vesznek részt a vitorlázásban. Hosszabb távon szeretnénk lehetőséget teremteni a versenyzés iránt érdeklődő tagok számára versenycsapatokhoz történő kapcsolódásra vagy akár új csapatok alakítására is” – mondta Rápolthy Edit, a szervezet egyik alapítója.

A szervezet minden női vitorlázó számára nyitott és ingyenes, az alapítók várják minden olyan hölgy és lány jelentkezését itt, aki a WOW céljaival és törekvéseivel egyetért, szeretne a hazai vitorlás életben aktív szerepet vállalni, tapasztalatot. A szervezet tervei között szerepel több közös program szervezése, például 2020 nyarán megszervezik az első olyan regattát is, amelyen kizárólag női csapatok indulhatnak el.

Itt lehet olvasni a Women On Water Hungary saját blogját, itt a nemzetközi szervezet oldalát, ez pedig a Facebookos elérés.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség, WOW

Fotó: WOW

Támogatóink: