Rákaptak a hajókra

Egyértelműen bővül a magyar hajópiac, köszönhetően a fokozódó keresletnek - derült ki az elmúlt hétvégén megrendezett kenesei Balaton Boat Show-n.

Rekordszámokat produkált a 23. alkalommal megrendezésre került Balaton Boat Show, a magyar hajóipar egyik legfontosabb eseménye, az egyetlen vízen és vízparton rendezett hajókiállítás, amelynek a balatonkenesei Kenese Marina Port kikötő adott helyet. A Balaton Boat Show-n a kiállítók száma 2015 óta 50 százalékkal, a bemutatott hajók száma pedig 75 százalékkal nőtt. A látogatók száma ezzel párhuzamosan megduplázódott.

Fotó: Glódi Balázs

A hivatalos KSH-adatok is növekedésről tanúskodnak, igaz, egyelőre csak a 2016-os számok érhetőek el. 2016-ban több mint 23 ezer kishajó volt Magyarországon, ez 3 százalékos emelkedést jelent 2015-höz képest. A vitorláshajók száma pedig közel 9 ezerre emelkedett, ami több mint 2 százalékos növekedésnek felel meg. Bár a hivatalos adatok még nem publikusak, várhatóan a 2017-es számok is növekedésről szólnak majd.

Premierek, “lábak”, flották, elemes hajók

A hajók iránti növekvő keresletre a forgalmazók egyre szélesebb kínálattal válaszoltak. A vitorláshajók mellett az elektromos és motoros hajók, valamint a különböző vízi sporteszközök körében is egyre bővebb a paletta. A Balaton Boat Show-n az érdeklődők jelentős kedvezménnyel vásárolhatták meg a hajókat, személyesen egyeztethettek a gyártókkal, forgalmazókkal. Az idei kiállításon 15 hajónak volt a premierje, ezen belül a világon először itt mutatkozott be az egyik szlovén gyártó elektromos hajója.

A kiállításon az is kiderült, hogy a vitorláshajóknál a 35 láb feletti, sőt egyre inkább a 40 lábnál nagyobb hajók iránti mutatkozik egyre nagyobb igény. Sokan itthonra, akár nyaraló helyett, sokan befektetési céllal, sokan pedig külföldre keresnek hajókat. Idén többen számoltak be komplett charterflották iránti befektetői érdeklődésről is, ami újabb lendületet ad ennek a piacnak. Egyre többen tekintenek szabadidő-eltöltési lehetőségként a hajózásra, ez pedig hozzájárul a fokozódó kereslethez. Ahogy természetesen a belföldi turizmus élénkülése is segíti a fejlődést.

A Balatonon évek óta emelkedik, a kiállításon tapasztalható érdeklődés alapján pedig biztosan kijelenthető, hogy ugrásszerűen megnőtt az elektromos hajók iránti kereslet. Éppen ezért a kiállításon felvonuló forgalmazók komoly elvásárokkal néznek az őszi értékesítési időszak elé. A megnövekedett kereslet a vásárlások és az új hajók növekvő szervizhátteret és szakembergárdát követlenek, így komoly kihívás az is, hogy ezeknek az igényeknek meg tudjanak felelni mind a hazai gyártóműhelyek, mind a nemzetközi márkák forgalmazói.

Együttműködő Boat Show-k

A mostani kiállításon stratégiai megállapodás is született magyar hajós piac két nagy rendezvénye a Balaton Boat Show és a Budapest Boat Show szervezői között: a jövőben a tapasztalatok megosztásával, az események közös fejlesztésével, kommunikációs együttműködéssel és a kiállítók számára még kedvezőbb megjelenési feltételek biztosításával igyekeznek hozzájárulni a magyar hajós piac bővüléséhez.

A rendezvényen készült képekből összeállított galéria alább látható. További képek az idei Balaton BoatShow-ról a rendezvény Facebook-oldalán találhatóak. Fotók: Glódi Balázs


Csatolt képek:

Támogatóink: