Gyönyörű tavasz a magyar vitorlás sportban

Kedves Sporttársak!

Fantasztikus eredményeket hozott a korai tavasz a magyar vitorlázásban, s a kezdődő hazai vitorlás szezon mellett többszörös okunk van az örömre. Veletek együtt mindannyiunk nevében szeretnék gratulálni Érdi Márinak, aki újabb olimpiai részvételi jogot harcolt ki magának és Magyarországnak a Laser Radial osztályban, és Berecz Zsombinak, aki a Finn dingi EB-n megszerezte a hajóosztály történetének legjobb magyar helyezését.

Úgy tűnik, hogy a 40-es szám lesz az idény szerencseszáma. Berecz Zsombi, amikor elkezdett a Finn hajóosztályban vitorlázni, engedélyt kért Fináczy Gyuritól, az 1971-es Európa-bajnokságon harmadik helyezést elért egykori finnestől, hogy használhassa az ő rajtszámát: a 40-est. Érdi Mári bownumbere Palma de Mallorcán pedig mi más lehetett volna: 40. Reméljük, hogy az ő sikerük, alázatuk és kitartásuk sok utánpótlás sportolónknak például szolgál majd. Nem mellesleg pedig igazolódik szövetségünk döntésének helyessége, hogy szerződéses rendszerrel támogatjuk kiemelten tehetséges sportolóinkat, Zsombi és Mári mellett a két Vadnai testvért, Tomai Balázst (mindhárman Laser Standard) és a Gyapjas-fivéreket (470 osztály).

Nézzük kicsit részletesebben is, hogy mit hozott a tél és a kora tavasz a magyar vitorlázásban. Érdi Mári 18 évesen a Palma de Mallorca-i Princesa Sofia regattán elért nyolcadik helyével hihetetlen magabiztossággal vívta ki sportágunk harmadik olimpiai kvótáját. Köszönjük Márinak sportolói kvalitásait, kitartását és fáradhatatlan teherbírást! Köszönet és gratuláció a családjának, egyesületének, a THE-nek, Andreas Geritzer-nek, akivel az elmúlt hónapokban készül, Eszes Tamásnak, akinek a kezei alatt az elmúlt két esztendőben megalapozta nemzetközi szintű tudását és minden szakembernek, aki hozzájárult ehhez a fantasztikus sikerhez!

Berecz Zsombor, az MVM SE versenyzője Finn dingiben 2. helyet szerzett a márciusi barcelonai Európ-bajnokságon. Ezt követően a Princesa Sofián kiegyensúlyozott versenyzést követően, nem csak, hogy bejutott az éremfutamba, de meg is nyerte azt. Eredménye bizonyítja, hogy kiváló úton haladt az elmúlt években, s hogy a rendkívül kiegyensúlyozott mezőnyben ma már mindig számolni kell vele a legjobbak között. Gratulálunk neki és edzőjének, Kelemen Tamásnak és az MVM SE-nek is.

A palmai versenyen Laser Standard osztályban az aranycsoportban 48. helyen végzett a BYC-es Vadnai Benjámin. Összetettben 55. lett testvére, Jonatán és 60. Tomai Balázs – aki tavaly megszerezte második olimpiai kvalifikációnkat.

Tavaly óta kiemelten támogatja az MVSz a Gyapjas fivérek felkészülését is, akik folyamatosan javuló eredményekkel a 44. helyen zártak a világ legjobbjai között. Virág Flóra Nacra 17-ben először mutatkozott be olasz partnerével, bízunk benne, hogy együttműködésük tartós lesz és szép eredményeket érnek el. És még egy remek hír: Mallorcan kvalifikálta magát a szörfös Cholnoky Sára is, akinek ezúton szintén gratulálunk.

Most pedig néhány hír saját házunk tájáról. Április 5-étől immár új formában látjátok megszokott honlapunkat, a www.hunsail.hu-t. Reméljük, hogy tetszeni fog, a fejlesztéssel kettős célunk volt: egyrészt az új honlap bizonyos alkalmazásai kapcsolódnak a VIHAR online rendszerhez, s igyekeztünk az új, modernebb szerkezettel biztosítani azt, hogy az eddigieknél könnyebben találjátok meg a szükséges információkat.

A VIHAR rendszert 2015. évi bevezetését követő tapasztalatok, tanulságok levonását követően továbbfejlesztettük. A tesztidőszak végéhez közeledik, hamarosan minden modult végső formájában használni lehet majd. Szeretném kifejezni köszönetemet minden közreműködőnek, a fejlesztést koordináló Brencsán Ábelnek, a titkárság minden munkatársának, valamint a fejlesztésben együttműködő EN-CO Software Kft.-nek. Ehhez kapcsolódóan arra is szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy itt az ideje a sportorvosi engedélyek és a szövetségi versenyengedély megújításnak: ezt a tavaly már megismert módon a VIHAR rendszeren keresztül tehetitek meg.

Ezúton szeretnénk benneteket arról is tájékoztatni, hogy irodánk elköltözött. A megszokott első emeleti helyiség helyett ezentúl a Magyar Sportok Háza 4. emeletén, a 402. szám alatt találtok meg minket.

Balatonföldváron április 11-14. között oktatóinknak és edzőinknek a World Sailing „Technical training for coaches level 2” képzést tartunk Tim Cross World Sailing kiképző oktatóval. A harmadik szintű képzésre májusban kerül majd sor. Ezúton is köszönjük a Spartacusnak, hogy otthont ad a rendezvénynek.

Örömmel jelezzük, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága mind az öt kiemelt nemzetközi versenyünket támogatja 2016-ban, ami jól mutatja, hogy sportágunk elismertsége növekszik.

Gondolom, hogy az egyre kellemesebb tavaszi idő nyomán lassan mindenki megkezdi a hajók előkészítését, s a jollék első hazai versenyei is lezajlottak már. A munkákhoz kitartást és jó kedvet, a tavaszi vízre szálláshoz pedig mindenkinek jó szelet kívánok!

Holczhauser András
főtitkár
Magyar Vitorlás Szövetség


Csatolt képek:

Támogatóink: