470-es vb: Élesedik a küzdelem Enoshimában

A döntő első három futama után a 15. helyen áll a magyar hajó a 470-es vébén a japán Enoshimában.

Három futammal megkezdődött szerdán a döntő a 470-es világbajnokságon a jövő évi olimpia helyszínén, Enoshimában. A magyar hajó ezekben a futamokban a 13., 21. és ugyancsak a 21. helyeken ért célba. Ezzel az összetett listán a keddi 9-ről a 15. helyre léptek vissza. A verseny élesedik, Gyapjasék közvetlen ellenfelei közelebb kerültek hozzájuk, sőt néhányan meg is előzték őket, de szorosan állnak.

A döntő futamok első napjára befújt a szokásos „seabreeze”, már délben 12 csomóban rajtolt az arany csoport, ami végig tovább frissült. "Ebben még nem volt sebességhátrányuk a mezőny nagy részéhez képest, de előnyük sem. Jó lee rajt után, tisztán kifordulva tudták húzni a balcsapást kockázatmentesen a mezőny nagy részével. 11-nek értek fel, de raumban már egy hajó megette őket csak sebességgel" - kommentálta a szerdai első futamot edzőjük, Majthényi Szabolcs. Hátszél végére nem változott a helyzet, de nagyon szoros volt a kapuvétel és a következő kreuzban már 2-3 hajó lekerülte őket. "A 13. hely nem rosszilyen körülmények között és csak a görögök léptek nagyobbat előre, a többiek mind stagnáltak, vagy lemaradtak."

A következő futamra tovább erősödött a szél, ami Gyapjaséknak a legrosszabb tartomány. A szél semmit nem forgott, csak a sebesség számított, a magyar hajó a 21. helyen zárt, pedig "a hátszeleket egész jól lehozták". A napi harmadik futamban már 16-18 csomó fújt és a hullámok masszív hegyekké nőttek. Forgatókönyv ugyanaz, a vége ismét 21 és "sajnos az összes ellenfél jobban teljesített". "A görögökről tudtuk, hogy erre a szélre vártak, nyertek is egy futamot és már 5-ek összetettben. A törökök többet hibáztak, de ők is jó átlagot mentek, az oroszok pedig nagyot léptek előre a 3. helyükkel.

A világbajnokságon 8 futam után a többszörös világbajnok, londoni olimpiai bajnok, riói ezüstérmes ausztrál Mat Belcher és Will Ryan kettős áll az élen, mögöttük egyetlen ponttal érkezik a spanyol Jordi Xammar-Nicolas Rodriguez egység, akik ezen a vébén öt futamot nyertek (kettőt a döntőben), majd a svéd Dahlberg-Bergström csapat következik nyolc ponttal Xammarék mögött. Negyedik a tavalyi világbajnok francia Pepponet-Mion kettős.

részletes eredményeket itt lehet nézni.

A 470-es vébéről írt korábbi cikkünk:

GYAPJASÉK TOVÁBBRA IS JÓL ÁLLNAK ENOSHIMÁBAN

ITT AZ ÚJABB KVÓTASZERZÉSI ESÉLY - KEZDŐDIK A 470-ES VÉBÉ

MAGYAR FUTAMGYŐZELEM A 470-ES VÉBÉ MÁSODIK NAPJÁN

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Junichi Hirai / Bulkhead magazine Japan

Támogatóink: