Véget ért a 29er Európa-bajnokság

amelyen első ízben szerepeltek 29er-egységeink. Értékelés Goszleth Marcell edzőtől a helyszínről, a franciaországi Quiberon-ból:

"A három napos selejtezők után pénteken a döntő futamokkal folytatódott a küzdelem itt Quiberonban a 29er Eb-n.
A kvalifikáció után a 179 hajót 4 csoportra osztották: az Arany csoportban 50 hajó folytathatta a versengést, míg a z Ezüst-, Bronz- és a Smaragd csoportokban egyaránt 43-43 hajó vívott egymással a döntőben.
Az áramlás továbbra is fontos része volt a taktikának. A rajtoknál és a pálya széleihez közel vitorlázva nagyon észnél kellett lenni. Könnyű volt például korai rajtot venni, amikor épp kifelé folyt a víz a vonalon, néha akár 12-14m/perc erősséggel. A 29er mezőny nagyon együtt van és ha az indításnál valaki korábban gyújtja be a rakétát, viszi magával a sort, mert 1-2 másodperc fáziskésés egyet jelent a használhatatlan rajttal, így mindenki teper.
A szélerő maradt az eddig is jellemző 7-12 csomó.

Kocsis Bálint és Pavlik András a 67. helyen került be az Ezüst csoportba. Innentől kezdve egy futamban hibáztak, ahol korai rajttal kizárták őket, de ezt leszámítva kiegyensúlyozott versenyzéssel napról napra kapaszkodtak előrébb az összetettben. A végén egy harmadik hellyel megfejelve addigi javuló futameredményeiket egészen a 7. helyig jutottak az Ezüst csoportban, ami 57. helyet jelent a végelszámolásnál. Bár a selejtezők után bennük és bennem is maradt egy cseppnyi hiányérzet azzal, hogy nem sikerült beverekedniük magukat a legjobbak közé, a döntőben bebizonyították, hogy gyorsan túlléptek ezen az érzésen. Higgadt, koncentrált vitorlázást mutattak be a döntőben és az első harmadban végeztek az év fő nemzetközi versenyén.

Lászlófy Levente és Arányi Barna ugyancsak az Ezüst csoportban döntőzött. Elsősorban rajtjaik bizonytalansága hátráltatta őket abban, hogy az élmezőny állandó tagjai legyenek. Amikor összeállt a kép, akkor képesek voltak futamot is nyerni, ami itt az Ezüst csoportban sem sétagalopp. Sokat tanultak a 15 futam alatt és jóval magabiztosabban utazhatnak ősszel a Gardára a következő 29er Eurocup versenyre. Végső helyezésük az Ezüst csoportban 24. összetettben a 74. hely.

Ralovich Dávid és Borbás Barna a legkevesebb nemzetközi tapasztalattal érkezett erre a versenyre. Ennek ellenére jól felvették a ritmust és csak kevéssel maradtak le a Bronz csoportról. A Smaragd csoportban aztán gyakorolhatták, hogy milyen egy ekkora mezőnyben az élen vitorlázni. Több futamot is vezettek és első, második és harmadik helyet is futottak  a döntő futamok során. Végül a 145. helyen zárták a versenyt, amely számukra jó kezdés ezen a szinten. 

A fentieket értékelve úgy látom, hogy ez a csapat újoncként elismerésre méltó módon tette le a névjegyét a Magyar 29er Osztály képviseletében. A külföldi versenyzők illetve edzők láthatták, hogy komoly munka indult el Magyarországon a legnépszerűbb skiff utánpótlás osztályban és érdemes komolyan venni minket.
Edzőként köszönöm a versenyzők szorgalmas munkáját, remélem az itt szerzett élmények megsokszorozzák bennetek a vágyat a további fejlődéshez. Köszönöm a srácok családjainak odaadó támogatását, ami alapját képezi munkánknak. Köszönjük továbbá fő támogatónknak a Magyar Telekomnak támogatását, amely partnerünk ezen innovatív ifjúsági osztály hazai fejlesztésében."

A Magyar 29er Osztályszövetség első közgyűlését az ősz folyamán tartja. Az osztályszövetség elnöki tisztében - korábbi döntés értelmében - 2017 szeptember 1-től Dr. Cserép Csaba váltja az eddigi elnököt, De Jonghe Johan-t. Ősszel az osztályszövetség clinic-et szervez, amelyre szeretettel várunk minden 29er-egységet!
Jelenleg a Spartacus Vitorlás Egyletben öt, a Balatonfüredi Yacht Klubban kettő 29er-egység működik. Jövő nyáron (pályázati lehetőségeknek köszönhetően) már húsz fölé emelkedik a 29er-es egységek száma. Úgyhogy: hajrá 29er!

Fotó: Robert Hajduk - ShutterSail.com


Csatolt képek:

Támogatóink: