Továbbra is nemzetközi mezőnyben a magyar Nacra17

Az olimpiai hajóosztályok közül Nacra17 katamaránnal továbbra is egyedüli hajóként készül Virág Flóra és Jankovics Gábor. Helyzetük nem túl egyszerű, viszont Flóra kitartása és rátermettsége figyelemre méltó. Mindent megtesz, hogy továbbra is ebben az osztályban versenyezhessen és olyan tudásra tegyen szert, ami itthon egyedülálló. 

2016 januárjában sikerült neki egy olasz Nacra17-es csapathoz csatlakoznia. Matteo Nicolucci lett az edzője. Akkor magyar legénység hiányában egy olasz manchafttal, Andrea Martinellivel dolgozott. A riói olimpia utolsó kvalifikációs versenyén Palma de Mallorcán magyar színekben, de olasz legénységgel semmiképp nem tudott kvalifikálni Rióra, de nem adta fel. Továbbra is szinte minden idejét a csapattal töltötte, rengeteget tanult tőlük.

Nyáron hazahozta a hajóját, annak reményében, hogy sikerül magyar manchaftot találnia, akivel folytathatja a további felkészülést. Jankovics Gáborral augusztusban kezdték meg a közös munkát. Gábor egy igen tapasztalt hazai katamarános múlttal rendelkező versenyző. Balatonon edzettek, amennyit csak lehetett. Az alsóörsi katamarán bázistól rengeteg segítséget kaptak a folytatáshoz.

Októberben leutaztak Formiába az Olasz Bajnokságra, amit az olimpiai hajóosztályoknak rendeztek. Itt ismét csatlakoztak az olasz csapathoz. A versenyen a Nacra17-es mezőny igen erősre sikeredett. Két riói olimpikon is indult. Az olimpiai 5.helyezett Bissao/Sicouri páros és az olimpia után 49er-ből átült Ruggero Tita. Az olasz Bajnok végül Porro/Marimon páros lett, aki szintén megfutotta a riói szintet és Flóráék edzőpartnere az olasz csapatnál.

A verseny jól sikerült Flórának és Gábornak, a remek 4.helyen végeztek, ami egy nagyon jó eredmény ebben a mezőnyben. Az öt futamból kétszer is 2.helyen futottak be, az olimpikonokat megverve. Rengeteg tapasztalattal zárták a versenyt.

Hazafelé Anzióban letették a hajót a már jól megszokott klubban. Itt folytatják a téli felkészülésüket, Matteo Nicolucci irányításával. Az első edzőtáborra most került sor. Egy 10 napos edzőtáboron vannak túl. Remek időben sikerült napi 5-6 órát a vizen tölteniük, fantasztikus edzőpartnerekkel. A Nacra17 olasz bajnok Francesco Porro és a hatszoros világbajnok Lorenzo Bressani társaságában. A 10 nap alatt szinte minden szélviszonyban tudtak vitorlázni. A vízi edzések tematikája a sebesség összemérésére, gyors manőverekre,bója vételekre, rajtokra és futamokra épült. A parton mindezeket videó elemzés formájában értékelték. A hajón ismét több változtatást csináltak a gyorsabb manőverek érdekében.

A felkészülés további folytatása az olasz csapat programja szerint történik.

Fotó: Fabio Taccola / AP Network / FIV


Csatolt képek:

Támogatóink: