Szegény Conrad!

Fa Nándor három napja megérkezett a célba a Vendée Globe szóló földkerülőn, de hogy mennyire csak az érkezés után nyugodhat meg a versenyző, bizonyítja a Barcelona World Race-en volt versenyzőtársa, Conrad Colman esete.

Conrad, aki számos nagy vihart, hajótüzet és forstágszakadást is átvészelt a verseny során, a táv 97 százalékát teljesítve a portugál partoknál tegnap este elvesztette az árbócát.

Február 10-én a verseny 97. napján este 10 órakor 35-40 csomós szélben cirkált Les Sables d'Olonne felé, és már csak 470 mérföldet kellett volna megtennie a célig, amikor kidőlt az árbóca. Az erős szélben és nagy hullámzásban azonnal le kellett vágnia a roncsot, mielőtt az sérüléseket okozhatott volna a hajótestben. Csak a bummját tudta megmenteni.

Nincs sok esélye arra, hogy valamilyen segédrudazatot építve elvergődjön a célig, mert jelenleg viharos erejű szél fúj a francia partok felől. De a legfrissebb hírek szerint, egy nappal az árbócvesztés után még nem adja fel, hogy önerőből partot érjen, ha lehet a célnál. A bumjából és megmaradt elővitorláiból próbál majd segédrudazatot építeni ehhez. Ám az időjárás kedvező változására még két napig várnia kell.

Conrad Colman az első Vendée Globe-ján vesz részt. Ő a mostani mezőny egyik legszínesebb egyénisége, aki talán a legtöbb beszámolót és képet küldte a versenyközpontba. Még drónnal kívülről is filmezte a hajóját megfelelő időjárásban.

Árbóca már a Csendes-óceánon, a Némó-pont közelében is nagy veszélybe került. Akkor a forstág szakdását deyneema kötelek segítségével kivédte, ám a rá csapó hatvan-hetvencsomós szélben elszakadt a génuája, és hajója bő egy napon keresztül úgy fetrengett az óriási hullámokon, hogy a vitorla maradéka az árbóc végén csapkodott, miközben Colman el sem hagyhatta a hajó belsejét élete kockáztatása nélkül. Akkor a szél enyhülése után irdatlan melóval talpra állt és megmentette az árbócát. Majdnem a célig bírta...

Korábbi Vendée Globe-okon is voltak hozzá hasonlóan balszerencsés, az utolsó pillanatban kieső versenyzők. Például 2001-ben Catherine Chabaud vesztette el az árbócát a spanyol partoknál. 2009-ben Roland Jourdain tőkesúlya szakadt le 85 nappal a rajtja után, az Azori-szigetek magasságában közeledve a célhoz.

Ma napközben a Conrad előtt vitorlázó Eric Bellion árbócán is megsérült a nagyvitorla sín egy hetvencsomós széllökésben. A versenyben kilencedik helyével a Vendée újoncok közül a legjobban álló Bellion az utolsó mérföldeken már nem fogja tudni a 3. reffnél feljebb húzni a grószát. Már csak 386 mérföldnyire van, de a viharos szembeszél miatt a célba érkezése legkorábban keddre várható.


Csatolt képek:

Támogatóink: