Spliti edzőtábor

10 fős Laser csapat, Csomai József és Sigmond András edzők vezetésével folytatta felkészülését a horvátországi Splitben.

A 3 Laser kategória válogatott kerettagjai, illetve a fiatal  BYC versenyzők vettek részt az újabb 5 napos edzőtáboron, ahol  a legjobb horvát vitorlázókkal volt lehetőség a közös munkára. A horvát Laser csapat a Világ legjobbjai közé tartozik, így a velük  való közös munka önmagában  biztosítja az intenzív edzés lehetőségét. A Radial női kategóriában 2009-ben Európa Bajnok  Tina Mihelic, vagy a Laser Standard Világ versenyeken mindig a legjobb 10-ben szereplő Tonci Stipanovic, Daniel Mihelic, és a velük azonos szinten levő Luka Radelic és Vujanovic Milan biztosítják a világ élvonalát jelentő edző partnereket.

 

Természetesen a mi versenyzőink még nincsenek ezen a szinten, de erőt ad nekik az elszántabb munkához, ha látják maguk előtt a  legjobbak napi rutint jelentő vízi edzését. Amiben előttünk járnak, az valóban a napi rendszeres  edzés, és annak a teljesen természetes elvégzése. Lehet 25 – 30 csomós szél, vagy 3 – 4 fokos napi hőmérséklet, ez a horvát csapat akkor is végzi a napi 2 – 3 órás edzését, amivel biztosítani tudják a jó hajókezelési készségüket és sebességüket. Ezért tudnak következetesen ott végezni a világversenyek élvonalában, és képesek nyerésre is minden szélviszonyok mellett, a rutinszerűen begyakorolt taktikai fegyelmükkel és különösebb kockázat vállalás nélkül.

 

A mi versenyzőinknek nagyon jó példa, ha csak látják azt a profi felkészülést, amit ez a csapat végez. Ezen kívül az időjárás is újra a kegyeibe fogadta versenyzőinket, mert összesen 14 órát tudtunk vízen edzeni, 70 %-ban 20 – 28 csomós erős szélben, nagy bukó hullámokon, valamint közép és gyenge szélben.

 

Örvendetes, hogy Kaiser Kristóf, aki 3 hetes Sail coach edzőtáborból tért vissza, sokat lépett előre a hajóvezetése terén, és időnként már a horvátokkal is tartani tudta a lépést. Ugyancsak sokat fejlődött a Byte Európa-bajnok, az Ifjúsági Olimpiára készülő Bathó Péter, aki közel egy hónap múlva a Byte Világbajnokságon áll újra rajthoz ebben az Ifjúsági olimpiai osztályban, és bizonyíthatja képességeit. Ő itt az edzőtáborban, az osztrák Lara Vadlauval dolgozott együtt, de egyenlő partnereik voltak a 3 Laser kategóriának is. Péter elsősorban a hátszélben lett magabiztosabb, és kiegyenlítettebb teljesítményt nyújtott a különböző szélerősségű cirkálásban is.

 

Most váltott hajóosztályt a tavaly még optimistben versenyző, és ott európa-bajnoki ezüstérmet szerzett Vadnai Benjamin. A Laser 4.7 osztály most nagy falat számára, a testsúlyát és a még hiányzó speciális  állóképességét mással kell pótolja, de Benji elszánt, és ég a tűz benne ahhoz, hogy ebben az osztályban is sikeres legyen. Rátermettségét, és a vitorlázáshoz, az eredményes versenyzéshez szükséges képességeit már látni lehet ebben a kategóriában is.

 

A fiatal BYC versenyzők (Laser standard: Földesi Gergő, Radial: Korcsmáros Kristóf és Jung Ádám, Laser 4.7: Huszka Matyi) és a Radial válogatott kerettag Mátyas Viktor  szintén sokat fejlődtek az edzőtáborban, elsősorban az erős szeles hajóvezetésben, és remélhetőleg a versenyzői hozzáállásukban.

 

Sajnálatos, hogy Tomai Balázs, és Karé Réka szomorú családi problémájuk miatt most nem tudott a csapattal tartani. Szintén hiányzott a csapatból Berecz Zsombor, aki jelenleg egy spanyol versenyzővel készül a következő európai Világkupa versenyekre.

Jelenleg még az alapozó szintnél tartunk, ami a többségnek a hajókezelést, a sajátos technika, testmozgás elsajátítását jelenti, - de remélhetőleg a fiatal csapat is látja, hogy hova kellene, hova szeretnének eljutni. Ehhez fontos lépés, és nagyon jó lehetőség volt ez a közös horvátországi felkészülés, ami folytatódik március 13-tól, amikor ugyanitt, Splitben, egy rövid edzőtáborban majd a március 17 – 21. között tartandó Split Olimpic Week nemzetközi versenyen mérhetjük fel a jelenlegi szintünket.

 

Sigmond András

szövetségi kapitány

 

 

 

Támogatóink: