Spirit Kupa 2010

Idén újra rajtol, az immáron öt éves tradícióval rendelkező Spirit Kupa, Zboray Mercedes tengeri emlékversenye, a tengeri és balatoni vitorlázásra egyaránt szakosodott Mediterran Yacht Charter szervezésében. Szeptember 4-10. között - amikor a víz és a levegő hőmérséklete fürdőzésre; az esték pedig mulatásra csábítanak - számos magyar vitorlázó méri össze tudását és kitartását tengeri körülmények között a dalmáciai Kornátok ékszerdobozra emlékeztető szigetvilágában.

 

Verseny flotta, sportos mezőnynek

A magyar tengeri charter vitorlázás női úttörője, Zboray Mercedes emlékének dedikált regatta ízig-vérig a sportosságot tükrözi. Az adriai vitorlázásban méltán népszerű egységes Elan 340-es  flotta minden szempontból kielégíti a kihívásokat kedvelők igényeit. A kimondottan versenyzésre gyártott széria mélyebbet merül az átlagosnál és versenyvitorlázattal látták el, valamint a 34 lábas hajók versenyzésre optimalizált kötélzetet is kaptak. A szervezők ezen felül, természetesen, spinnakert is biztosítanak minden hajóra, hiszen hátszeles szakaszokban is bővelkedik majd a fordulatokkal teli verseny.

 

Legnagyobb magyar One Design charterverseny

A hajók színvonalát jól mutatja, hogy a 20 hajós flottát idén több komoly horvát, cseh és osztrák verseny is igénybe veszi, de magyar versenyzőknek ilyen létszámú és minőségű egységes hajóosztály először áll rendelkezésre. Így a 2010-es Spirit Kupa lehet a legnagyobb one design regatta a magyar tengeri vitorlázás történetében, hiszen 20 egyforma hajó fedélzetén még soha nem mérkőzött meg magyar mezőny. A hajók 4-7 fő befogadására alkalmasak két külön kabinban és egy tágas szalonban.
Az Elan 340-ről bővebben: http://www.mediterranyacht.hu/news/news_145.html

 

Kitartást igénylő, kalandos útvonal

„Mivel nincs új a nap alatt, valamivel színesíteni kell az évről évre egyre több egységet számláló versenyt.” – kezdte Kakas Máté, főszervező. „Ezért rendezünk például egy hajnalban célba érő, éjszakai futamot; de útba ejtünk egy titkos szigetet is, hogy minél jobban megismerjük a Kornatok rejtett szépségeit.” A Spirit Kupa idei kiindulópontja a Murter szigeti Jezera kikötője, majd a Kornati-szigetvilág leghangulatosabb állomásai következnek: Žut és Sali és egy kisebb, elhagyatottabb „meglepetés-sziget” a Kornatokon. A már megszokott hosszabb túrafutamok és pörgős, a kikötők előtt rendezett, azaz „in-port” pályafutamok mellett, egy komoly kitartást és figyelmet igénylő éjszakai navigációs küzdelem is tarkítja az útvonalat. Mindezek színvonaláért Ruják István felel, aki a tallinni Olimpián a magyar vitorlázás egyik legkiemelkedőbb eredményét produkálta, a 9. helyet szerezte meg finn-dingi hajóosztályban és az elmúlt években tengeri versenyrendezőként is elismerést szerzett a magyar vitorlázók között.

 

Egyedülálló parti szolgáltatások – mobil vitorlajavító műhely

A parti szervezés továbbra is mindent megtesz, hogy az Adria legjobb bulijain vehessenek részt a Spirit Kupa indulói. Így természetesen nem maradnak el a futamonkénti eredményhirdetések és az esti táncos mulatságok sem. Ebben az évben azonban a szervezők figyelme ennél is tovább terjedt. Magyar rendezésű tengeri versenyen először, helyszíni vitorlajavító műhely üzemel majd.  A North Sails Magyarország ugyanis egy komplett vitorlajavító-műhelyt telepít át a rendezőhajóra a verseny ideje alatt, így olyan szolgáltatásban lesz részük a versenyzőknek, ami igazán komfortossá teszi a versenyzést, azaz nem keserítik meg a versenyzés élvezetét az vásznak esetleges apróbb szakadásai.

 

Díjak
A Spirit Kupa támogatói továbbra is mindent megtesznek, hogy értékes nyereményekért folyjék a küzdelem. A magyar tulajdonú Candor Charter és a Jeanneau Magyarország felajánlása az ingyenes horvátországi hajóbérlés, a Helly Hansen Magyarország pedig értékes vásárlási utalványokkal díjazza a nyertes csapatok tagjait. A HOLT termékek magyarországi forgalmazója a MILO Sails ismét elhozza, bemutatja és természetesen kiosztja az ötletes-praktikus hajófelszereléseit. A Szeremley Pincészet támogatásának mibenléte pedig nem szorul magyarázatra.

 

A szervezők tehát sszeretettel várnak mindenkit, akit a vitorlázás iránti szeretet hajt és a szél!

Bővebb információ és jelentkezés a Spirit Kupa hivatalos honlapján:
http://www.mediterranyacht.hu/news/news_361.html

Támogatóink: