Skiffmania

Az 18as skiffek első versenye a sztárosok által ismert Ammersee-n került megrendezésre.

Liberty Sailing Team (Ujhelyi-Gáspár Miklós, Majthényi Mátyás és Szépfy Zsombor) képviselte kis hazánkat, így nemzetközivé vált a verseny. Tavaszi balatoni edzések után ezzel a versennyel folytatjuk a felkészülést az idei év 18 európai GP sorozatra és az EB-re.

 

Három napos verseny a München melletti kis tavon a népes, tíz egységet számláló német 18as csapatnak és két napos a 49er, 29erXX és 29er versenyzőknek.

 

Első nap, pénteken napsütéses meleg idő, erősödő, rugdalózó, igazi Agárdi jellegű széllel, négy futammal. Jól indult a verseny: az első futamot nagy előnnyel nyertük meg egy jó rajt után lóverseny jellegű pályán. Második, harmadik futam hasonlóan alakult, rossz első kreutz után felkapaszkodás. Egyszer a második helyre, másodszor csak harmadik lett meg, igaz akkor ránk borult egy lekörözött, kezdő csapat. Szerencsére nem lett nagyobb baj, sikerült leakasztani az árbocukat a szárnyunkról mielőtt mi is felborultunk volna. Az utolsó futamot behúztuk, habár csak egy 1-2 másodperccel a második előtt és további 5-6-tal a következő kettős előtt. Mindezt úgy hogy az utolsó bolyánál harmadikak voltunk. Volt izgalom. Ellenfelünk a Berlin Szindikátus csapata 2,1,1,2 helyeket futott, így egy ponttal előttünk zárták a napot, jól elhúztunk a többiektől.

 

Szombatra megérkezett a verseny többi induló osztálya is: 49er, 29erXX és sima 29er. Nem bírom eleget dicsérni  a 29er osztályt. Huszonnégy 29er indult, fiatal fiuk, lányok és vegyes csapatok. A nagyobbak pedig az XX-el ami egy-két kiegészítővel és egy nagyobb riggel könnyen upgradelhető a 29erből. Mindenesetre meghozták a rossz időt: Eső + 13 fok. Egy próbálkozás volt egy zivatar elhaló szelében, de még csak az első bolyáig sem jutottunk el.

 

Vasárnap hasonló időjárásra ébredtünk, csak még egy kicsit hidegebb volt. Idővel kezdtük is feladni a reményt és kacsingatni a trailer felé, de aztán dél körül fordult a kocka és gyenge bríz terítette be a tavat. Innen kezdődő krimi csak erős idegzetűeknek. Én majdnem becsavarodtam.

 

Jól eljöttünk a rajtból ellenfelünkre figyelve, aki azért egy privát csíkkal becsúszott elénk, sebaj hátszélben visszahoztuk és a következő kreztban leszakítottuk és rájöttünk a vezető csapatra. Minden a terv szerint alakult. Aztán leszakadtam… Harmadik helyen befutunk, így a berliniek két pontra növelték előnyüket. Ettől eléggé kiestünk lelki nyugalmukból.

 

Második futamban sikerült is egy rossz rajttal kezdeni, ellenfelünk meg bőszen vezetett. Ekkor jött a második leszakadás, a másik oldalt. (A bújtatás csúszott szét, csak nálam, úgy hogy ezt így használjuk két éve. Elég furi.) Ötödik hely. Kezdtünk nagyon fázni és az esélyeink is elszállni látszódtak. De újabb futamot rajtoltattak a frissülő szélben. 

 

Hibátlan rajt és a berliniek elvesztek a mezőnyben!!! Kalandosan, de hoztuk a futamot és az ellenfél harmadik lett. És a lesz még egy futam!!  Pihenőben vacogó fogakkal próbáljuk kiszámolni, hogy van-e még esély, de még két ponttal megy ez ellenfél.

Utoljára sikerül megint egy tökéletes rajtot összehozni és csak az ellenfélre figyelve próbáltuk a többieket helyzetbe hozni. Sikerült! Mi nyertünk és bejött egy hajó közénk!  Így azonos ponttal, de több első hellyel megnyertük a Skiffmániát. Az hogy a rendezőség a díjkiosztónál elfelejtett kiesővel számolni és csak a második helyen hívtak ki már semmiség volt. Hamar belátták tévedésüket és így már tényleg nyertünk.  

 

 

 

Eredmények:

http://diessner-segel-club.de/images/Regatten/2010/endergebnis%20dr.%20christian%20fries%20ged%E4chtnispreis%202010.pdf

 

Ujhelyi-Gáspár Miklós

www.skiffsailing.hu 

Támogatóink: