Finn Silver Cup: Ízelítő a Balatonból

Három futamot vitorláztak az U23 korosztályos Finn világbajnokságon a Jörg Bruder Silver Cup első napján a versenyzők a Balatonfüred előtti vizeken. Markáns ízelítőt kaptak a tipikus füredi, már gyengülő északi-északnyugati szeles viszonyokból, amikor a szélerő 5 és 15 csomó között  változik, keményen pöffös és ötven-hatvan fokokat fordul, miközben a pályán ötletes lavórokat is hagy. Nem a krajcban kockáztatós vitorlázók napja volt ez!

A mezőnyben egyetlen már olimpiai tapasztalatokkal is bíró finnes van, az argentin Facundo Olezza, a tavalyi Silver Cup bronzérmese. Ő tudott a leghiggadtabb maradni, okosan, jó ütemben vitorlázni a pöffök és leállások, szembevágások és élesedések erdejében, így három futam után 13 pontos előnnyel vezeti a világbajnokságot. A futamokat Olezza, Ondrej Teply (CZE) és Arkagyij Kisztanov (RUS) nyerték.

Olezza mögötte két brit versenyző Henry Wetherell és Hector Simpson következnek a sorban. Legjobban Wetherell szavai tükrözik,, hogy  mivel is szembesültek a Balatonon először vitorlázók: "Nagyon forgolódós, pöffös szél fújt, ahogy azt várhattuk is. De miután kimentünk és megtapasztalhattuk, hogy valójában mennyire olyan, azután boldog vagyok, hogy három elfogadható eredményt értem el. Sokaknak lett nagypontszámos futamuk, így aztán különösen fontos a játékban lenni és egyenletesen teljesíteni. A szokottnál jobban kell kifelé figyelni a hajóból. Nem egy sebességi nap volt. Figyelni kellett és mindig megtalálni a szelet, a frissülésben jófelé vitorlázni. Kellett hozzá szerencs és tudás egyaránt."

Hogy mennyire igaz, amit mondott, azt Arkagyij Kisztanov igazolhatná, aki egy korai rajt és egy 30. hely után össze tudta szedni magát, és elsőként ért célba a harmadik futamon. 

Teply az első futamon fürdött is egyet, majd győzött a következőn. Mégsem volt eégedett, hiszen a harmadik futamon újra, már borulás nélkül is becsúszott neki még egy 16. hely a forgolódó szélben. Nem lehet boldog a címvédő Kasüske (GER) sem, aki ugyan 3. lett az első és a harmadik futamban is, de 40. a másodikban.

A magyarok, Haidekker, Tenke és Németh a 32., 32. és 36. helyen állnak az első nap után.


Hogyan követhető a médiumokban a Finn Silver Cup?

Honlap, hírek, eredmények:  2017.finnsilvercup.org
Facebook: www.facebook.com/InternationalFinnClass/
Twitter: https://twitter.com/Finn_Class
Instagram: https://www.instagram.com/finnclass/
Tags: #fsc, #finnsilvercup, #finnclass, #finn

Fotók:  https://www.flickr.com/photos/finnclassphotos/albums

VIDEO: Napi kisflmek a Finn osztály You Tube csatornáján: http://www.youtube.com/thefinnchannel
és a FINN TV-n itt:: www.finnclass.org/finn-tv


Csatolt képek:

Támogatóink: