OTP Junior utánpótlás OB

Állítólag a néhai Elekes Béla bácsitól származik a mondás, miszerint a kérdésre, hogy mikor kell menni nyaralni, kapásból rávágta, hogy a Nagyhajós bajnokság idején, mert akkor biztosan szél nélküli napok vannak, tűző napsütéssel. Tapasztalatból mondhatta...

Azóta sok idő eltelt és sokkal több osztályban van bajnokság nagyhajóban-kishajóban, fiatalnak és felnőteknek egyaránt. Mégis, akárki legyen is felelős az időjárásért, továbbra is figyeli a Balatont. Különösen akkor jó a nyaralóknak, ha Balatonfüreden valamilyen bajnokság kezdődik.
Idén úgy zajlott le több füredi bajnokság is, hogy a futamokra jelölt néhány nap javát pályaversenyzésre alkalmatlan szélviszonyok jellemezték. Egy-két futam lement, aztán jött egyetlen napnyi kegyelmi állapot, jó széllel, három-négy futammal és az esemény megmenekült, valahogy megvalósult.
Ma az OTP Junior Utánpótlás Országos Bajnokság utolsó napja van, az utolsó lehetőség, hogy a Balaton megszánja az eddig nagy nehezen két futamot összehozott versenyrendezőséget és a versenyzőket.
1. nap
202 egység nevezett az idei utánpótlás Magyar Bajnokságra, ahol a 470, 420, Cadet, Laser Radiál, Laser 4.7 és Optimist versenyzõk mérik össze tudásukat a bajnoki címekért, valamint Cadet osztályban a Közép-Európai Cadet kupáért is versenyeznek. 
Számos külföldi érkezett a környezõ országokból, sõt még Oroszországból és Görögországból is, akik vélhetõleg komoly ellenfeleik lesznek a hazai versenyzõknek. 
A 10 órai megnyitón még kellemes keleties szélben üdvözölték a versenyzõket a fõszponzor képviseletében Németh Miklós, valamint Bóka István balatonfüredi polgármester és országgyûlési képviselõ, Nagy R. Attila, a BYC elnöke, valamint Szoják Balázs a Magyar Vitorlás Szövetség fõtirkára.
A kormányosi értekezlet után, mikor már mindenki készen állt a vízreszállásra és a versenyzésre,  már nagyon legyengült a szél, így a rendezõk rögtön parti halasztással kezdték a napot. 
Sajnos a szél nem is változott, a nap sütött, de egy felhõt sem lehetett látni az égen, amibõl esetleg egy kis szél kialakulhatott volna. Olykor megjelentek kósza szélcsíkok a part közelében, de az kevés volt a versenyrendezéshez, így 5 órakor másnapra halasztották a versenyt. 
Este a versenyzõk némi jégkrémmel hûsíthették magukat az Algida jóvoltából, miközben a balatonfüredi kutyaiskola bemutatóját élvezhették a klubban. 
 
2. nap
Hasonlóan indult a nap, mint az elsõ, bár lengedezett egy kicsi keleti, nem volt elég a versenyzéshez, így parti halasztást rendelt a versenyvezetõ.
Késõbb szerencsére megélénkült, amiben a rendezõség kivitte a mezõnyt. Kellemes 4-6 csomós szél lengedezett viszonylag egyenletesen, de mire a teljes mezõny kiért, rohamosan gyengülni kezdett és nem lehetett már benne futamot indítani, így bõ fél óra várokozás után mehettek vissza a versenyzõk a partra a kánikula elõl. 
Egész délután mehetett a várakozás, mire kezdett végre egy kis északnyugatias szél lengedezni. 1 órával késõbb már viszonylag stabil volt, így még volt esély egy futamra, amire rá is ugrottak a rendezõk és kiterelték a mezõnyt. A rajteljárások éppen kezdetüket vették a két pályán, mikor megjelent a gerenda az északi part fölött és a rendezõség azonnal másnapra halasztotta a versenyt. 
A vihar hamar meg is érkezett és az egész mezõny megkapta azt a 80 km/órás szelet, amelyben már komoly küzdelem volt a partra jutás a porzó vízen, de az edzõk és a rendezõk a Vízimentõk Magyarországi Szakszolgálatának segítségével sikeresen lebonyolították a mentést komolyabb anyagi károk és személyi sérülések nélkül. A gyerekek mikor kiértek a partra, csak arról áradoztak, hogyan élték túl a napi megpróbáltatásokat.
Mire mindenki elpakolta a hajóját és átöltözött, a rendezõk hot-doggal kínálták a versenyzõket, melyet a triál bringa bemutató közben el lehetett fogyasztani és meg lehetett beszélni az aznapi túlélési technikákat.
Szombatra már egész napra mondanak szelet, így a rendezõk megpróbálnak 4 futamot lebonyolítani. Az elsõ rajt 10 órára került kiírása.  
3. nap
 
Szombaton folytatódott a küzdelem a széllel. Reggel a szokásos keleti lengedezett, de túl gyenge volt a versenyzéshez, így ez a nap is a parton halasztással kezdõdött.
Dél körül jött egy kis szél, amiben kiparancsolták a pályákat, de mikor mindenki a pályán volt, a szél túl nagyokat lengett és le is gyengült, így a vízen halasztással folytatódott a nap. A nagy melegben a Tigris édességet osztogatott, míg a versenyzõk fürdéssel próbálták hûteni magukat.
Nem sokkal 2 óra után parti halasztást rendelt a rendezõség a hõgutát elkerülendõ.
Késõbb már nem jött szél, úgyhogy a parton dinnye evés, majd hastánc bemutató volt a program az esti tûzijáték elõtt.
A rendezõség vasárnap reggel 8:30-ra írta ki az elsõ futamok figyelmeztetõ jelzését. 
 
4. nap
Vasárnap végre fújt a szél! A keleti, amire a rendezõség várt, megjött és olykor 10 csomós szélerõt is meghaladva fújt, majd folyamatosan gyengült.
Mindkét pályán idõben kezdõdtek a futamok, de a legtöbb osztálynál nem ment el elsõre, mert annyi korai rajtoló volt, hogy általános visszahívást kellett jelezni.
A szél folyamatosan gyengült, de sikerült még 2 futamot befejezni, így már félúton járt a verseny az érvényes bajnoksághoz. Ezután sajnos nem volt már több szél és a rendezõség parti halasztást jelzett. 
Sajnos a délután folyamán már nem volt változás, így másnap 8 órára halasztották a következõ futam rajtját. 
Két egység volt, aki uralta mezõnyét, Bathó Péter Laser radiálban, míg Vadnai Benjámin Laser 4.7-ben nyerte meg mindkét futamot. 
470-ben Gyõrffy Bálint és Lillik Ákos vezet Kiss Viktor és Szigeti Maxim, valamint Gond Gergely és Bors Máté elõtt a 12 egységet számláló mezõnyben. 420-ban Földesi Péter és Borsos Dániel vezet, bár csak 1 ponttal Bagyó Áron és Munka Márton, valamint Mészáros Laura és Kratzl Anna elõtt a 13 indulóból. Mindhárom egység a THE versenyzõje. Radiálban Bathó Péter mögött 2 ponttal lemaradva második Rozsnyai Domonkos, míg Haidekker Zita a harmadik helyen áll 9 ponttal a 28 tagú mezõnyben. Laser 4.7-ben Vadnai Benjámin mögött egy szlovén versenyzõ áll Radman Marko személyében, harmadik helyen Huszka Mátyás, míg negyedik helyen Takács Levente áll a 40 fõs mezõnyben. Cadetben a verseny a Cecc Kupa is, így érkezett pár cseh versenyzõ is, de magyar páros áll az élen Polgár Lukács és Kanyicska Márk személyében. Második helyen Michaela Struncova és Tadeas Hejnic, míg harmadik helyen Borsos Gergõ és Hortváth Balázs áll. Optimistben szép mezõny gyûlt össze, a 90 hajóból az elsõ helyen Nikol Stankova áll csehországból, második Vadnai Jonatán, harmadik Gyapjas Zsombor, míg negyedik Szilasi Fábian.
5. nap
Sajnos az utolsó nap se lehetett futamot rendezni, pedig a rendezõség mindent megtett a cél érdekében. 
Reggel 7-kor ugyan semmi szél nem volt Balatonfüred elõtti vízterületen, de bízva, hogy megjön majd a keleti, a rendezõk kivitték a mezõnyt. 
8 óra körül ugyan kezdett valami lengedezni, de sajnos nem volt elég stabil a versenyzéshez. Olykor 50 fokokat elfordult és 5 csomónál sosem fújt erõsebben. A spinnakeres hajók olykor meg-meg tudtak indulni, de a többi hajóosztály épp csak haladt. Amikor már látszott, hogy nem lesz belõle semmi a délutáni órákig, a rendezõség partra rendelte a mezõnyt. 
Délután 2 óra körül ugyan a part közelében volt némi szél, de körülbelül 200 méterre a parttól már tükör sima volt a víz, így már nem volt futam, tehát a bajnokság érvénytelen. 
Az 5 órai díjkiosztón a díjak azért kiosztásra kerültek, aminek nagyon örültek az ifjak, hiszen az OTP, a Haribo és a Régió játékbolt rengeteg ajándékkal szponzorálta az eseményt.

Támogatóink: