Optimisteseink Vigoban

Tenke Tibor beszámolója a versenyről:

 

A spanyolországi (pardon: galíciai!) Vigoban évről évre kiemelkedő nemzetközi ifjúsági versenyeket rendeznek az őszi szezonban. A 420/470, Laser, stb. osztályok után október 29-től november 1-ig az  Optimistesekre került sor, 16 országból 276 versenyző vett részt a versenyen. Jól érezhetően közeledik az Új-Zélandi Világbajnokság időpontja, a spanyolok és portugálok mellett itt volt többek között a teljes lengyel és angol VB csapat is.

 

A magyarok részéről Vadnai Jonatán és Tenke Áron indult a versenyen. A versenyt megelőzte egy „Bocha” (Gonzalo Pollitzer) által tartott 4 napos edzőtábor. A „clinic”-en igazán nemzetközi csapat gyűlt össze a 2 magyar mellett egy-egy szlovén, francia, olasz, norvég, dán és szingapúri versenyzővel. Az edzések nagyon intenzívek és hasznosak voltak és a vitorlázás mellett egy komplett angol nyelvtábornak szerepét is betöltötték. Az edzőtáborra jellemző, hogy valamennyi résztvevő az első 20%-ban végzett a versenyen. Az edzőtáborra és versenyre nem kellett hajót vinni, mivel a helyszínen „brand new” Far East” optimisteket lehetett bérelni.

 

A verseny igen nehéz körülmények között zajlott le, mivel két erős front közötti időszakra esett, néha megélénkülő és sokszor leálló szélben, időnként 20 méter/perc áramlásban. Végül a tervezett 9 futamból négyet sikerült megrendezni. A versenyzőket korosztályok szerint A (1996-1998) B(1999-2000) és C (2001-) kategóriába sorolták, ahol az A és B kategória egy pályán a C pedig külön pályán versenyzett. 

 

Vadnai Joni kicsit áldozata lett a sok lelőtt futamnak, ahol rendre a mezőny elején tanyázott a lelövés pillanatában, de így is kiemelkedően szerepelt: 7. hellyel nyitott, majd egy 10 és 16 hellyel folytatta és a végül meggyőző versenyzéssel futam győzelmet szerzett! Jonatán így összetettben 14 helyez végzett a 238 fős mezőnyben. Bíztató a közelgő VB-re!  

 

Tenke Áron egy 10 és két 12. hellyel jól látható módon hasznosította az edzőtáborban megszerzett sebességét, sajnos a 23 helyét nem tudta eldobni kieső futam hiányában. Így is a korosztályában (1999-2000) 4 helyen végzett a közel száz résztvevő között, míg összetettben a 34. helyet szerezte meg.

 

A versenyt az utolsó éves lengyel Ewa Romaniuk nyerte 3 spanyol és az általunk is jól ismert szlovén Peter Janizic előtt.

 

Összességében egy hasznos edzőtáborban és nehéz, de jó versenyen vehettünk részt, reméljük, visszatérünk ide jövőre is.

  Eredmények

Támogatóink: