MVSZ TÉLI ELŐADÁS SOROZAT – Második alkalommal is sikeresen zárult

Tegnap este az utánpótlás korú versenyzők és edzőik számára rendezett az MVSZ bemutatót a Téli Előadás Sorozatának keretein belül. A sorozat második alkalommal az utánpótlás fizikai felmérési protokoll bemutatásáról szólt, melyet Goszleth Marcell, Takácsy Levente és Perjés Bálint dolgozott ki, számos tapasztalt szakember bevonásával.

A felmérési rendszert kidolgozó utánpótlás edzők munkájuk során időről-időre tapasztalnak hiányosságokat ezen a téren a fiatal sportolóik körében. Meggyőződésük, hogy egy ilyen anyag segít ráirányítani mind az edzői szakma-, mind pedig a fiatal sportolók figyelmét a rendszeres és alapos fizikai felkészülés egyre meghatározóbb szerepére a sportágban. A sikeres élsportolókat látva az sem kérdés, hogy a motoros képességek magas szintű fejlettsége sok edzésmunkát kíván és ezek fejlesztése elengedhetetlen része a felkészülésüknek.

Az erőnléti teszt fő célja, hogy egységes rendszerbe foglalva vizsgálja a Magyarországon vitorlázó utánpótlás korú (10-18 éves) fiatal sportolók fizikai képességeit. A feladatok elvégzésével azok a legfontosabb testi képességek mérhetők, amelyek minősége lényeges egy egészséges versenyvitorlázó gyerek számára. A teszt további célja, hogy a vitorlázásban dolgozó edzők, szakemberek segítséget kapjanak versenyzőik eredményes felkészítéséhez.

Az estét Goszleth Marcell nyitotta, aki mesélt a tesztsor összeállításának motivációjáról, a napjainkban felmerülő mozgáshiányos életmód veszélyeiről, ezzel összefüggésben a rossz testtartásról, annak a hosszútávú egészségre gyakorolt hatásairól. Marcell szemléltette, hogy a vitorlázás, milyen sokrétű mozgásformát igényel és ezáltal mennyire komplex fizikai felkészítésre van szükség a hosszútávon is sikeres versenyzéshez, illetve a sportág gyakorlásából fakadó káros hatások megelőzéséhez, kompenzálásához.

Takácsy Levente hasznos tanácsokkal készült edző kollégái számára azzal kapcsolatban, hogyan tudják versenyzőik felkészültségét és fizikai állapotát felmérni, illetve milyen módon érdemes felkészülni az erőnléti edzésekre, és hogyan lehet azokat a gyerekek számára is élvezhetően, s egyben a lehető leghatékonyabb módon, a sérülések elkerülésével levezetni.

Rámutatott, hogy a megfelelő izmok kellő erejének hiánya, az ízületi mobilitás korlátozottsága a vitorlázásban a gyerekeket érő terhelés hatására sérülésekhez, deformitásokhoz vezethet. melyek a fiatalok későbbi életminőségét is negatívan befolyásolhatják. Ezért a mozgatórendszer tervszerű fejlesztésének jelentős preventív szerepe is van.

Felhívta a figyelmet a leggyakoribb sérülések megelőzésének fontosságára és remek praktikákat osztott meg a gyerekek helyes motiválásával kapcsolatban.

Az estet Perjés Bálint zárta, aki Nagy Botond segítségével ismertette a felmérési teszt feladatait. Nagyszerűen szemléltették a feladatsor helyes elvégzésének módját, és bár Botond számára már jól ismert a mozgássor precíz és megfelelő végrehajtása, - mely nem okoz neki nehézséget - illusztrálták a gyakorlatok helytelen végrehajtását és annak valószínű okait.

Bár a vártnál sajnos kevesebben vettek részt a rendezvényen, az utánpótlás neveléssel foglalkozó klubok edzőik révén képviseltették magukat. Az előadóknak és Botondnak is köszönjük a tanulságos bemutatót, mely visszanézhető IDE kattintva!

További két alkalommal várunk minden érdeklődőt a szakmai sorozatunkra, melyeken a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, mely IDE kattintva érhető el.

Mindazok számára, akik személyesen nem tudnak részt venni az eseményeken lehetőséget biztosítunk akár élőben, akár később online visszanézni az előadásokat a Magyar Vitorlás Szövetség facebook oldalán.

Várunk mindenkit nagy szeretettel!

Az előadássorozat helyszíne: Magyar Sportok Háza első emeleti konferenciaterem (Budapest Istvánmezei út 1-3.)

Február 18. 18:00-20:00            Műhelyből a Kikötőig – Fókuszban a hazai hajógyártás kerekasztal beszélgetés

Előadók: Cittel Lajos, Keller András, Scholtz Imre, Garab Károly, Pálinkás Csaba, Paulovits Dénes, Déry Attila

Március 3. 18:00-20:00              A Balaton közepén – a Magyar Tenger meteorológiai változása

Előadó: Horváth Ákos

A szakmai előadás-sorozatról szóló korábbi cikkeink:

A TUSS NÉV  MAGYAR VITORLÁZÁS EGYIK MÁRKANEVE

A TUSS-DINASZTIA TÖRTÉNETÉVEL KEZDŐDIK AZ MVSZ SZAKMAI ELŐADÁS-SOROZATA

A HÁROM TUSS CÍMŰ KÖNYV BEMUTATÓJÁVAL KEZDŐDIK A SZAKMAI ELŐADÁS-SOROZAT

 

Támogatóink: