Mindenképpen nézze meg a biztosítását! – emelkedik az értékhatár

Az érvényes felelősségbiztosítás kötelező feltétele a versenyzésnek, ezért a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) azt kéri, hogy mindenki ellenőrizze a biztosítási szerződését. Fontos, hogy a biztosítások értékhatára 2019-től pedig 5-ről 50 millióra emelkedik!

Alig több mint két hét van hátra a 83 éves hagyományokkal bíró a Balatoni Évadnyitóig, a nagyhajós versenyeken induló hajósok számára a sportorvosi igazolás és versenyengedély megléte mellett kulcsfontosságú az érvényes hajóbiztosítás is. Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) főtitkára felhívja a sportolók figyelmét arra, hogy a felelősségbiztosításokat az MVSz az idei évtől - a korábbi gyakorlattól eltérően - nem ellenőrzi, a VIHAR rendszerbe nem kellfeltölteni. Nagyon fontos azonban, hogy a 2018-as Verseny Rendelkezés (VR) szerint az érvényes biztosítás feltétele a versenyen történő indulásnak, melyről a hajó felelős személye a nevezés leadásával nyilatkozik és ezt követően az ezzel kapcsolatos minden felelősség őt terheli!

5-ről 50 millióra

A MVSz Nagyhajós Bizottságának javaslatára elfogadott elnökségi döntés értelmében, a jövő évtől változik a hajóbiztosításokra vonatkozó előírás. 2019-től ugyanis a mostani 5 millióról 50 millió forintra emelkedik a Verseny Rendelkezésekben megszabott minimális biztosítási értékhatár. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az idén lejáró biztosításokat ennek figyelembevételével kell megkötnie mindenkinek, aki 2019-ben is versenyezni szeretne. 

“Az eddigi, 5 millió forintos határ tarthatatlanul alacsony összeg, tekintettel a nagyértékű hajókra és tartozékaikra, valamint az esetleges személyi sérülések miatt” - mondta a Hunsail.hu-nak Kurucz Sándor, a Nagyhajós Bizottság elnöke. Hozzátette, az MVSz Nagyhajós Bizottsága alaposan felmérte a különböző a biztosítók ajánlatait, a jelenlegi állás szerint a már eddig is MVSz-partner Generalinak van a legkedvezőbb ajánlata.  A biztosításokra vonatkozó MVSz-es határozatból pedig kiderül az is, hogy "egy versenykiírás vagy versenyutasítás ettől eltérő fedezetű felelősségbiztosítás meglétét is megkövetelheti". 

Lesz idő az átállásra
Tekintettel arra, hogy az MVSz elnöksége a döntését jó előre meghozta az MVSZ szerint mindenkinek lehetősége az új szabálynak megfelelő fedezetű felelősségbiztosítás
megkötésére. A Balatoni Hajózási Zrt. kikötőiben álló hajók esetében a kikötői díj magában foglalják a a felelősségbiztosítást, az MVSz tárgyalások útján összehangolta a biztosítási feltételeket a 2019-es évre az szóban forgó hajóknál.

Kurucz Sándor azt is elmondta, hogy a hajóbiztosítási előírás az olimpiai és utánpótlás osztályokra nem vonatkozik. 

A csatolt táblázatban (xlxsx) láthatóak a Generali 2018-as biztosítási díjtételei. 

kép a 2017-es nagyhajós bajnokságon készült. Forrás: Szántó Áron - Magyar Vitorlás Szövetség


Csatolt fájlok:

Támogatóink: