Megvan az első magyar olimpiai kvalifikáció!

Detre Dia a ma megrendezett utolsó futamon két hellyel verte holland ellenfelét és így a nemzetek sorrendjében a 21. helyen végezve olimpiai indulási jogot szerzett a Perthi Világbajnokságon a női RS:X osztályban.

Kiélezettebb verseny már nem is lehetett volna! 
A kilencedik futamon a holland Lilian de Geus öt hellyel előrébb célba érve egyetlen pontnyira fogyasztotta Detre Dia előnyét. Mivel a kieső futamaik teljesen azonosak  voltak, a világbajnokságot záró futamra a végletekig leegyszerűsödött az utolsó, még ezen a versenyen elérhető olimpiai kvalifikációért folyó párviadaluk. 
Az szerez kvótát, aki legyőzi a másikat! 
Mert ha a holland lány csak egy hellyel Dia előtt végez és pontazonosság alakul ki, akkor már ő sorol előrébb az összetett végeredményben. Ez esetben ugyanis az dönt, hogy kinek volt a versenysorozatban jobb futameredménye. Ebben pedig De Geus volt előnyben.
Tehát különleges versenyzői teherrel kellett Diának szembenéznie. A pszihés előny a holland lány oldalán volt, aki az Ezüst Flottában, amióta egy mezőnyben vitorlázott a két lány, Detrét négy alakalomból háromszor megelőzve olvasztotta ponthátrányát. 
Csakhogy ezzel a vezetéknévvel magyar vitorlázó nem adja meg magát egykönnyen! 
Az utolsó futamon Detre Dia - az eredménylistából és a grafikus közvetítésből következtethetően - sikeresen Silvia de Geus elé került és ezután határozottan fogta ellenfelét a célig. Ahogy azt kell ilyenkor! Ő a 12., a holland lány végül a 17. helyen futott be, és ezzel Detre Dia megszerezte a Perthi Világbajnokságon a magyar csapat első olimpiai indulási jogát.
Ezen a világbajnokságon, amely az olimpiai hajóosztályok első kvalifikációs lehetősége a Londoni Olimpiára szóló indulási jog kivívása, a női RS:X szörf osztályban 20 nemzet versenyzője szerezhetett olimpiai belépőt (a britek, mint olimpiai rendezők a kvalifikációért zajló versengésbe nem számítanak bele, ezért jelent indulási jogot a 21. hely is) Még további nemzetek kvalifikálhatják magukat majd a 2012-es világbajnokságon.

Támogatóink: