Meghalt Bäumler Ede vitorlázó

Fájó szívvel tudatjuk, hogy barátunk sporttársunk Bäumler Ede 2019. január 4-én az örök vitorlás vizekre hajózott! A Vízügyi SC vitorlásszakosztálya búcsúzik tőle.

1972-ben Bereczki Sándor átcsábította a Dunáról a Balatonra, így kajakozás helyett vitorlázni kezdtet a kis Leguánon. Közben a klub kertjének végében felújított, - későbbi feleségével, Gabival - egy sárga, roncs, fa 15-ös jollét, a Fáskertinét, amit 1978-ban tett vízre. 1988-ban eladta a jollét, mert kinőtte a családja és teljesen véletlen, hogy talált a Kamaraerdőben, a sárban kallódó Európa 30-as alsó héjat.

Rekordidő, 10 hónap alatt egyedül megépítette, a szelek királyáról Aedusról elnevezett hajót. Versenyzőként összesen több mint 120-szor állt dobogón. Sikerült három bajnoki bronzot nyerni, Keszthelyről kétszer hozta el a vándorkupát, az osztályban egyszer Kékszalagot is nyert. 1996-ban átvette a VSC-vitorlásszakosztály vezetését, ahol a tradíciók erősítését tűzte ki célul többek között a Kishamis versenyképes állapotba hozását, és tartását valamint a „100 éves a Kishamis” ünnepségek megtartását. A Kalóz osztály favorizálását és ezzel együtt a női Kalóz-bajnokság rendezési jogának visszaszerzését, valamint a fiatalkori szerelem a 15-ös jolle osztály felélesztését. Vezetése alatt újra éledt a vitorlás-gyerektáborok rendezése a vízügyes dolgozók gyermekei részére. Az öt éves megbizatása végül 2013-ig tartott, amikor egészségi állapotának romlása miatt a stafétát - ahogy mondta - a „fiataloknak” adta át. A klubtagok 2015. április 5-én Örökös tagnak választották ezúton is megköszönve a szakosztályért tett eddigi munkáját.

2018. évi szezonhoz az alábbi utolsó levelet küldte a klubtársaknak: „Gratulálok a szép sikerekhez bajnokoknak, helyezetteknek és az egész csapatnak. Nem utolsó sorban Rihipapának, aki már akkor jó lóra tett,  amikor Ti még többségégében nem is éltetek. Sok jó lúvcsatát, Edus”

Mindannyian sok jó, békés lúvcsatát kívánunk Edus! - a Vízügyi SC vitorlásszakosztály vezetése nevében.

Végezetül álljon itt egy ökumenikus ima idézet Ede dédnagyapjától:

„Jöjj el igazság és szeretet Lelke. Adj nekünk kedvet, szorgalmat és kitartást a munkához.

Világosíts meg értelmünket, hogy a természetben és emberi életben felfedezzük a Teremtés szándékát.

Növelj és alakíts bennünket, hogy egész életünkben alkalmasak legyünk az igazság szolgálatára.”

A fotón az Aedus Európa 30-as látható. Forrás: www.europa30.hu

Támogatóink: